‚úď Bestrijding & preventie

‚úď Milieuvriendelijk

‚úď Snel en effectief

‚úď Ook bij spoed

Heeft u last van houtworm?

Zoek op uw plaats

Houtworm bestrijden in uw woning, schuur of bedrijfspand

Houtworm bestrijden is niet eenvoudig, omdat het een zeer hardnekkig ongedierte is. Toch is houtworm bestrijden erg belangrijk. Dit komt door de schade die houtworm veroorzaakt aan meubels, vloeren en houtwerk in huis. De Bestrijdingsbrigade helpt u hier graag bij! Wij hebben een ruime ervaring in het bestrijden van houtworm en beschikken over de juiste middelen om houtworm uit uw woning te verwijderen. In sommige gevallen is het noodzakelijk om complete meubels te vervangen, omdat de meubels vol met houtworm zitten.

 

In tegenstelling tot houtworm bestrijden, is houtworm herkennen een stuk eenvoudiger. U herkent houtworm namelijk aan de gaatjes in houten meubels, vloeren en daken. De houtworm gebruikt, net zoals de spinthoutkever, de huisbokter en de heipaalkever, het hout om zichzelf te voeden.

 

Houtworm bestrijden

Hoe ontstaat houtworm?

Houtworm ontstaat doordat vrouwelijke houtwormen eitjes in het hout leggen. Uit deze eitjes komen larven, die zich moeten voeden met hout.

 

Het komt vaak voor dat houtworm zich al bevindt in oudere woningen of in meubels. Let daarom goed op bij het aanschaffen van meubels. Waar u houtworm aan kunt herkennen, leest u hieronder.

 

Houtworm herkennen: hoe doe je dat?

Zoals hierboven beschreven herkent u houtworm onder andere aan de gaatjes in het hout. Door houtworm te herkennen kunt u voorkomen dat zij onherstelbare schade aan houten objecten aanrichten.

 

Wanneer De Bestrijdingsbrigade wordt ingeschakeld om houtworm te bestrijden, blijkt vaak dat de signalen van houtwormen al lange tijd zichtbaar waren. Mensen linken signalen vaak niet aan hout etende insectenlarven. Signalen om houtworm te herkennen zijn:

 

  1. Boormeel: zeer fijn zaagsel op de grond, onder een houten object. Dit zijn de uitwerpselen van de houtworm die zich aan het voeden is met hout. Boormeel is dus een duidelijk signaal van houtworm.
  2. Kleine gaatjes in het hout. Dit zijn de uitvlieggaten voor de gewone houtkever. Houtworm zijn namelijk larven van verschillende soorten kevers. Na de ontpoppingsfase zullen de insecten via de gaatjes uit het hout vliegen.
  3. Witte wormen in het hout duidt op houtworm in het hout.
  4. Het is ook mogelijk om de activiteit van houtworm in het hout te horen.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar

Ongediertebestrijding

Neem vandaag nog contact op met De Bestrijdingsbrigade in uw regio!

Hoe kan u houtworm voorkomen?

Er zijn diverse manieren om houtworm te voorkomen. Wij zetten de beste tips op een rijtje:

 

1. Controleer op houtwormen bij de aankoop

Zorg ervoor dat u altijd een grondige controle uitvoert op houtwormen bij de aankoop van hout. Zeker bij onbehandeld hout dat lange tijd in een vochtige omgeving heeft gestaan, is het goed om het hout goed te controleren.

 

2. Preventieve controle door De Bestrijdingsbrigade

Voert u liever zelf geen controle uit, dan is het verstandig om dit door De Bestrijdingsbrigade te laten doen. Wij bieden, naast het bestrijden van houtworm, ook preventieve controles aan.

 

3. Hout van verf- of laklaag voorzien

Als u iets wilt doen om de aanwezigheid van houtworm te voorkomen dan is dit zeker aan te raden. Het is algemeen bekend dat houtwormen niet van behandeld hout houden.

 

Hout van een verf- of laklaag voorzien is daarom een effectieve manier om houtworm te voorkomen. Nadien moet de verf- en laklaag wel onderhouden worden, zodat het hout beschermd blijft.

 

4. Hout met beits of was behandelen

Wanneer u liever van een meer natuurlijke look houdt dan kunt u er ook voor kiezen om het hout met beits of was te behandelen. De was en beits zal na het aanbrengen in het hout trekken, waardoor het een betere preventieve houtworm behandeling is dan verven of lakken. Het materiaal zal daardoor een langere tijd beschermd zijn tegen houtwormen.

 

Wat te doen tegen houtworm?

Houtworm bestrijden

Weet u zeker dat u last heeft van houtworm in uw omgeving? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Ongetwijfeld de meest effectieve manier van houtworm bestrijden is het weggooien van het houten onderdeel waarin de larven zich hebben gevestigd. U bent dan namelijk meteen van het ongedierteprobleem verlost.

 

Is dit voor u niet mogelijk? Dan zijn er verschillende behandelingen om houtworm te laten bestrijden en middelen om houtworm zelf te bestrijden. De beste behandelingen en middelen hebben wij hieronder op een rijtje gezet.

 

Behandelingen tegen houtworm

Wanneer wij het hebben over houtworm behandelen, dan bedoelen we hiermee de behandeling die toegepast wordt om de houtwormen in het hout te bestrijden. Het gaat dus niet over het behandelen van hout met verf, lak, beits of was om houtworm te voorkomen.

 

Sommige bestrijdingsmethodes die worden toegepast om hout te behandelen tegen houtworm hebben wel enkele overeenkomsten met de preventiemethodes.

 

1.      Chemische behandeling

Moet het bestrijden van houtwormen met spoed gebeuren? Dan kunt u het beste kiezen voor een behandeling door een professional met chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn niet goed voor mens, dier en milieu, maar wel uiterst effectief in het verwijderen van houtworm.

 

Vaak wordt hier gebruik gemaakt van de injectietechniek. Hiermee wordt het hout ge√Įnjecteerd om de houtworm te bestrijden.

 

2.      Bevriezing bij -18 graden Celsius

Houtwormen overleven een sterke daling van temperatuur niet. Bevriezing is daarom een goede manier van houtworm bestrijden. Wanneer u een voorwerp voor twee weken in een vriezer laat liggen bij een temperatuur beneden de -18 graden Celsius dan zullen de larven dit niet overleven door de kou.

 

3.      Verhitting bij +55 graden Celsius

Niet alleen een sterke daling van temperatuur wordt een houtworm fataal. Ook een stijging van de temperatuur boven de 55 graden Celsius overleven de beestjes niet. Slechts een half uur verhitting tot deze temperatuur betekent het einde van de houtworm. Let wel op dat sommige houtsoorten niet goed bestand zijn tegen zulke hoge temperaturen.

 

4.      Vergassing van houtwormen

Liggen niet alle delen van een houten onderdeel of object bloot, dan is vergassing van houtwormen een goede bestrijdingsmethode. Dit kan onder andere gedaan worden met het gifgas methylbromide. Nadelen zijn wel dat het een zeer arbeidsintensieve manier van houtworm behandelen is en dat u daarom een aantal dagen niet in huis mag komen.

 

5.      Verstikking met stikstof of CO2

De laatste jaren wordt steeds meer de methode van houtworm bestrijden met stikstof of CO2 toegepast. Dit is een manier om¬†houtwormen te verstikken¬†door een zuurstofarme omgeving voor hen te cre√ęren. Om het aangetaste hout wordt een luchtdicht frame gebouwd waarin het gas wordt gepompt. Het is een bestrijdingsmethode zonder gif en daarom de meest veilige manier om kostbare objecten met houtworm te behandelen.

 

 

Middelen tegen houtworm

Houtworm

Natuurlijk zijn er naast behandelingen van een ongediertebestrijder ook (doe-het-zelf) middelen om houtworm te bestrijden. Er zijn verschillende winkels die bestrijdingsmiddelen aanbieden, bijvoorbeeld diverse bouwwinkels. Deze bestrijdingsmiddelen werken echter lang niet altijd even goed.

 

Wij raden aan om altijd een ongediertebestrijder in te schakelen. Een professionele ongediertebestrijder kan namelijk aan de vorm van de gaatjes en de structuur van het boormeel zien welke houtwormsoort in het hout verstopt zitten. Op basis van deze informatie kan de bestrijder het meest effectieve bestrijdingsmiddel kiezen.

 

 

1.      Houtworm bestrijden met permethrin

De bestrijdingsmiddelen die u zelf in een bouwmarkt of speciaalzaak kunt kopen zijn meestal op basis van permethrin. Deze insecticide is minder agressief dan de middelen door een professionele ongediertebestrijding gebruikt worden. U kunt het bestrijdingsmiddel daardoor zelf gebruiken op bijvoorbeeld een houten voorwerp, om zo houtworm te behandelen.

 

2.      Houtworm behandelen met petroleum

Een manier van houtworm bestrijden die al eeuwenlang wordt toegepast is het hout preventief behandelen met petroleum. De petroleum of lampenolie zal in het hout trekken. Houtwormen hebben een hekel aan dit goedje. Petroleum wordt vaak als bestrijdingsmiddel gekozen door mensen die liever geen chemische bestrijding willen gebruiken. Deze middelen zijn namelijk schadelijk voor mens, dier en milieu.

 

Een goed alternatief is daarom het preventief behandelen met petroleum van een plank of houten voorwerp. Een probleem met deze bestrijdingsmethode is wel dat het petroleum bij dik hout niet volledig in het materiaal zal trekken. Het middel is daarom meestal niet effectief om in één keer van houtworm verlost te zijn.

 

Kosten voor een houtwormbestrijding

Houtworm in hout

De kosten voor het bestrijden van houtworm hangen af van verschillende punten. Het is vooral belangrijk om te weten waar de houtworm zich bevindt. Zit de houtworm in houten meubels, dan kan De Bestrijdingsbrigade helaas geen hulp bieden met de bestrijding. Zit de houtworm in vloeren of balken uit uw schuur, boerderij of zolder? Dan maken wij een prijs op basis van de oppervlakte van het hout.

 

Vervolgens kijken we welke bestrijdingsmethode wij het beste kunnen gebruiken voor de situatie. In sommige gevallen krijgt u een garantie bewijs van onze ongediertebestrijder. Laat u hier vooraf over informeren, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

 

Direct hulp inschakelen om houtworm te bestrijden

Wilt u houtworm laten behandelen? Bent u benieuwd of u de houtworm goed herkend heeft? Wilt u meer weten over een houtwormbestrijdingsmiddel? De Bestrijdingsbrigade staat voor u klaar om u van passend advies te voorzien over de mogelijkheden die u hierbij heeft. Ook als u last heeft van een ander probleem, zoals het verwijderen van een wespennest, een muizenplaag of bedwantsen staan wij voor u klaar!

Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

 

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?