✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van houtworm?

Zoek op uw plaats

Houtworm bestrijden in uw woning

Houtworm bestrijden is niet eenvoudig, omdat het een zeer hardnekkig ongedierte is. Toch is houtworm bestrijden erg belangrijk, door de schade die houtworm kan veroorzaken aan meubels, vloeren en houtwerk in huis. De Bestrijdingsbrigade kan u hierbij helpen! Wij hebben een ruime ervaring in het bestrijden van houtworm en beschikken daarbij over de juiste middelen om houtworm uit uw woning te verwijderen. In sommige gevallen is het noodzakelijk om complete meubels te vervangen, omdat de meubels in dit geval vol met houtworm zitten. In tegenstelling tot houtworm bestrijden, is houtworm herkennen een stuk eenvoudig. U herkent houtworm aan de gaatjes in houten meubels, vloeren en daken. De beestjes gebruiken, net zoals de spinthoutkever, de huisbokter en de heipaalkever, het hout om zichzelf te voeden.

 

Hoe kan ik zelf houtworm bestrijden?

Houtworm bestrijden

Het is niet aan te raden om houtworm zelf te bestrijden. Wel kunt u houtworm zelf herkennen in sommige gevallen. Er zijn verschillende winkels die bestrijdingsmiddelen aanbieden, bijvoorbeeld bij diverse bouwwinkels. Deze bestrijdingsmiddelen werken echter lang niet altijd even goed. Het is daarom aan te raden om altijd een ongediertebestrijder in te schakelen. Zo bent u ervan verzekerd dat de houtworm niet meer in uw woning terugkeert. Voorbeelden van middelen die onze bestrijders gebruiken bij houtworm bestrijden zijn: injectietechniek, permethrin, petroleum, gas en speciaal gif. Het verschilt per bestrijder welke methode hij hanteert. Onze specialisten helpen u graag met het bestrijden van houtworm.

 

Preventief houtworm laten bestrijden 

Het is verstandig om regelmatig uw woning, schuur, boerderij of zolder te laten controleren op houtworm. U kunt De Bestrijdingsbrigade voor het bestrijden van houtworm inschakelen, daarnaast bieden wij ook preventieve controles aan.

 

Direct hulp inschakelen om houtworm te bestrijden

Wilt u houtworm laten behandelen, bent u benieuwd of u de houtworm goed herkend heeft, of wilt u meer weten over een houtwormbestrijdingsmiddel? De Bestrijdingsbrigade staat voor u klaar om u van passend advies te voorzien over de mogelijkheden die u hierbij heeft.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar

Ongediertebestrijding

Neem vandaag nog contact op met De Bestrijdingsbrigade in uw regio!


Wat is een houtworm?

Een houtworm is een insectenlarve die in hout leeft en zich ook met het materiaal voedt. Het zijn de larven van verschillende soorten kevers. In de meeste gevallen gaat het om de houtwormkever, spinthoutkever of de huisboktor. Deze insecten leggen hun eitjes in spleten, kieren of scheuren van het hout. Uit deze eitjes komen vervolgens larven die we houtwormen noemen. Vanaf het moment van uitkomen beginnen de larven gangen in het hout te vreten. De vrouwtjesboktor kan per jaar wel 50 tot 160 eitjes leggen. Doordat de houtworm zich 3 tot 10 jaar met het hout blijft voeden zal een aangetast stuk hout vaak meerdere generaties houtwormen bevatten. Zonder bestrijding van het ongedierte zal het probleem steeds erger worden en is onherstelbare schade onvermijdelijk. Nadat de houtworm zich voldoende gevoed heeft verandert deze in een cocon aan de oppervlakte van het hout. Uit deze cocon zal een kever ontstaan die via de uitvlieggaten het hout uit zal vliegen. Veel keversoorten voeden zichzelf ook in volwassen gedaante met hout. De spinthoutkever en boktor zijn hier twee voorbeelden van. Het is echter in de larvefase dat de houtworm de meeste schade aan hout aanricht. Om deze reden zal De Bestrijdingsbrigade zich tijdens de bestrijding richten op het bestrijden van houtwormen, eitjes en cocons.

 

Hoe herken je de houtworm?

Het is belangrijk om te weten hoe u houtworm kan herkennen. Door de aanwezigheid van het ongedierte in een vroeg stadium te herkennen kan u namelijk voorkomen dat zij onherstelbare schade aan houten objecten aanrichten. Op het moment dat De Bestrijdingsbrigade wordt ingeschakeld om houtworm te bestrijden blijkt nog al te vaak dat de signalen van houtwormen al enige tijd zichtbaar waren maar dat mensen deze niet gelinkt hebben aan de hout etende insectenlarven. Een signaal dat vaak het eerste zal worden opgemerkt is het zeer fijne zaagsel op de grond onder een houten object. Dit zeer fijne zaagsel noemt men ook wel boormeel. Het zijn de uitwerpselen van de houtworm die zich aan het voeden is met hout. Wanneer u boormeel op de vloer onder een meubelstuk of een ander soort houtwerk ziet liggen dan is dit een duidelijk signaal dat er houtwormen in het hout zitten. Het is dan tijd om verder op onderzoek uit te gaan. Een andere manier hoe u houtworm herkent is het zien van kleine gaatjes in het hout. Dit zijn de uitvlieggaten voor de kevers. Houtwormen zijn immers larven van verschillende soorten kevers. Na de ontpoppingsfase zullen de insecten via de gaatjes uit het hout vliegen.

 

Wat te doen tegen houtworm?

Ongetwijfeld de meest effectieve manier van houtworm bestrijden is het simpelweg weggooien van het houten onderdeelHoutworm bestrijden waarin de larven zich hebben gevestigd. U bent dan meteen van het ongedierteprobleem verlost. Wel moet u nog enige tijd in de gaten houden of de houtwormen niet al verspreid zijn naar andere objecten in de omgeving. In veel gevallen is het verwijderen echter niet een optie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de houtworm in een kostbaar meubelstuk zit of in een houten constructiebalk van de woning. In dat geval moeten andere opties overwogen worden wat te doen tegen houtworm. U kunt één van de middelen tegen houtworm gebruiken die beschreven staan in de bovenstaande paragraaf. Het beste kunt u de behandeling met deze bestrijdingsmiddelen door een professionele ongediertebestrijder van De Bestrijdingsbrigade laten uitvoeren. Zij weten namelijk hoe met de grootste voorzichtigheid met deze middelen moet worden omgegaan. Er zijn echter ook andere dingen die u kunt doen tegen houtworm. Wanneer de insectenlarven bijvoorbeeld in lossen voorwerpen zitten kunt u deze in een vriezer of oven leggen. Twee weken in een diepvries bij een temperatuur van -18 graden of minimaal een half uur in een oven bij een temperatuur van +55 graden is ook een effectieve manier van houtworm bestrijden. Let wel op dat niet alle houten voorwerpen evengoed bestand zijn tegen deze temperatuurdaling of –stijging.

 

Behandeling tegen houtworm

Wanneer wij het als ongediertebestrijders hebben over houtworm behandelen dan bedoelen we hiermee de behandeling die toegepast wordt om de houtwormen in het hout te bestrijden. Het gaat dus niet over het behandelen van hout met verf, lak, beits of was om houtworm te voorkomen. Sommige bestrijdingsmethodes die worden toegepast om hout te behandelen tegen houtworm hebben wel enkele overeenkomsten met de preventiemethodes. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een behandeling houtworm met petroleum of een andere vloeistof die in het hout trekt. Bij het bestrijden van houtworm is het de bedoeling dat het ongedierte niet meer in het hout kan overleven. Bij een preventieve houtworm behandeling is de doelstelling dat de beestjes zich überhaupt niet in het materiaal vestigen. De vloeistoffen waarmee het hout behandeld wordt bij de bestrijding van houtworm kan onder andere petroleum, permethrin of een speciaal soort gif zijn. Naast deze bestrijdingsmiddelen is houtworm behandelen ook mogelijk met een sterke daling of stijging van de temperatuur. Meer over de verschillende bestrijdingsmethode die de ongediertebestrijders van De Bestrijdingsbrigade toepassen lees je in een latere paragraaf op deze pagina. Voordat echter tot het bestrijden van houtworm kan worden overgegaan moet u eerst in staat zijn het probleem van houtworm te herkennen.

 

Middelen tegen houtworm

Tegen houtworm kunnen verschillende middelen worden ingezet. Op het gebied van middelen tegen houtworm kunnen we onderscheid maken tussen preventie- en bestrijdingsmiddelen. Er zijn bijvoorbeeld middelen waarmee u hout kunt behandelen die voorkomen dat houtwormen zich in het materiaal zullen vestigen. Dit is zo simpel als het hout van een laag verf, lak, beits of was voorzien. Houtwormen houden niet van behandeld hout. Zij zullen meestal onbehandeld hout opzoeken. Op het moment dat het ongedierte in het hout aanwezig is dan moeten andere middelen tegen houtworm worden ingezet. De Bestrijdingsbrigade heeft verschillende bestrijdingsmiddelen die zij kunnen gebruiken bij de ongediertebestrijding. Deze variëren van petroleum tot diverse soorten insecticide en vergif. Welk middel het meest effectief is voor het bestrijden hangt af van de soort houtworm. Een professionele ongediertebestrijder kan aan de vorm van de gaatjes en de structuur van het boormeel zien welke houtwormsoort in het hout verstopt zitten. Op basis van deze informatie kan hij of zij vervolgens het meest effectieve bestrijdingsmiddel kiezen. Het hout bewerken met deze chemische middelen is overigens niet de enige manier van houtworm bestrijden die kan worden toegepast. Veel mensen maken hier geen gebruik van chemische middelen tegen houtworm vanwege het schadelijke effect van de middelen op mens, dier en milieu.

 

Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

 

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?