✓ Bestrijding & preventie
✓ Bestrijding & preventie
✓ Milieuvriendelijk
✓ Snel en effectief
✓ Ook bij spoed
Zoek op uw plaats
De houtworm is een ongedierte dat zich voedt met hout en daardoor aanzienlijke schade in huis veroorzaakt. Houtworm komt vaak voor in oude woningen en oud antiek of tweedehands meubilair.
Het vervelende aan houtworm is dat hij moeilijk te herkennen en bestrijden is. En het is daarbij een hardnekkig beestje: houtworm gaat namelijk niet zomaar weg.
Maar maakt u zich geen zorgen: in dit artikel legt De Bestrijdingsbrigade u uit hoe u houtworm kunt herkennen, bestrijden en voorkomen!
Een houtworm is de larve van een houtwormkever. Deze larven komen in hout terecht doordat vrouwelijke houtwormkevers daarin hun eieren leggen. Wanneer de eitjes ontpoppen, beginnen de larven zich te voeden met hout.
Daardoor ontstaat een hardnekkig en schadelijk probleem. De houtwormen tasten namelijk geleidelijk het meubilair, de vloeren, muren en andere houtconstructies aan. In sommige gevallen kunnen hele houtconstructies zelfs instorten.
Houtwormen in meubels zijn erg moeilijk te bestrijden, zeker zonder professionele hulp. U moet namelijk de volgroeide kevers, larven én de eitjes uitroeien. Er zijn wel wat bestrijdingsmiddelen en huismiddelen die u kunt gebruiken om houtworm te bestrijden. En bovendien kunt u een aantal maatregelen treffen om houtworm te voorkomen. Hoe u dat doet, leggen we u verderop in dit artikel uit.
U kunt een houtworm aan verschillende dingen herkennen:
Zoals we hierboven al uitlegden: houtworm ontstaat doordat vrouwelijke houtwormkevers eitjes in het hout leggen. Maar hoe komen die houtwormkevers eigenlijk in huis?
Er zijn twee oorzaken:
Houd er rekening mee dat de gaatjes die houtwormen boren soms pas na jaren zichtbaar zijn! Het is dus niet altijd meteen duidelijk wat de directe oorzaak van een houtwormplaag is.
Tot slot is het waardevol te vermelden dat houtworm zich alleen in droog, onbewerkt hout leeft. Houtkevers zullen zich dus nooit in een (dode) boom nestelen, en zeker niet in geïmpregneerd hout.
De boktor is net als de houtworm een ongedierte dat zich in hout nestelt. De termen worden weleens door elkaar gebruikt. Er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen de boktor en houtworm, maar ook wat belangrijke verschillen:
De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:
Neem vandaag nog contact op met De Bestrijdingsbrigade in uw regio!
Houtworm bestrijden, kunt u dat eigenlijk zelf doen? In principe wel. Maar of dat ook een verstandig idee is? We leggen het u uit.
Er zijn een aantal bestrijdingsmiddelenmiddelen, bijvoorbeeld petroleum, waarmee u bij goed gebruik inderdaad houtworm kan bestrijden. Maar dat is vrij riskant. U weet namelijk niet zeker of u alle houtworm ook echt verdelgd heeft. En al helemaal niet of er ergens nog eitjes liggen. De plaag kan dus zomaar terugkomen.
Als u het ons dus vraagt, is het in de meeste gevallen beter om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Wilt u het toch zelf proberen? Ontdek dan hieronder de beste middelen om zelf houtworm te bestrijden.
Zelf een poging doen om houtworm te bestrijden? In de volgende alinea’s bespreken we een aantal effectieve (en ineffectieve!) doe-het-zelf-middelen.
Hoewel vaak wordt beweerd dat terpentine een effectief huismiddel tegen houtworm is, klopt dit niet. Terpentine werkt simpelweg niet tegen houtworm, en wij raden dit middel dan ook sterk af.
Petroleum is—in tegenstelling tot terpentine—wel een effectief middel. Daarbij moet wel benadrukt worden dat petroleum meestal alleen de houtwormen aan de oppervlakte van het hout neutraliseert.
De houtwormen en eitjes aan de binnenkant blijven dus gewoon leven. Bovendien is petroleum een ontvlambaar middel. Als er brand ontstaat, vatten de oppervlaktes die u met petroleum bestreken heeft extra snel vlam.
De werking van ammoniak komt overeen met die van petroleum. Hoewel dit middel geschikt is om houtwormen aan de oppervlakte te bestrijden, dringt het niet diep genoeg in het hout om alle beestjes te doden.
Houtwormen kunnen niet tegen extreme hitte of kou. Hoewel vaak beweerd wordt dat de hitte uit een föhn houtwormen kan bestrijden, is dat niet waar. Om de houtwormen te doden heeft u een hitte- of warmtekanon nodig. Let wel op dat deze tactiek averechts kan werken; de houtwormen kunnen door de hitte namelijk dieper in het hout gaan zitten.
Kou is de meest effectieve oplossing. Houtwormen gaan dood na langdurige blootstelling aan een temperatuur van –20°C of minder. Als het aangetaste object klein is, kunt u het dus gedurende twee weken in de vriezer plaatsen. Gaat het om een groter object? Zoek dan een bedrijf dat een gespecialiseerde vriesinstallatie heeft voor grotere voorwerpen.
Een ongediertebestrijder heeft verreweg de meest effectieve oplossingen om houtworm te bestrijden. De meest gebruikte methode is het vergiftigen van houtworm. Daarbij wordt al het hout in een woning bespoten of geïnjecteerd met een middel dat de houtworm doodt en op de lange termijn weghoudt.
Vergiftigen is stukken minder prijzig en ingewikkeld dan het vergassen van houtworm. Bij het vergassen moet de hele woning namelijk afgesloten en langdurig bewerkt worden. Daarbij moet u hiervoor een vergunning aanvragen bij de gemeente. En het prijskaartje? Dat kan oplopen tot 20.000 euro.
Heeft u houtworm in uw huis? Neem dan contact op met een lokale ongediertebestrijder om samen te bepalen wat de beste bestrijdingsmethode is.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom delen hier de beste preventieve maatregelen.
Tweedehands spullen kunnen zomaar houtworm bevatten. Kijk bij de aankoop van een houten voorwerp dus goed op de aanwezigheid van houtworm.
Houtworm nestelt zich alleen in onbewerkt hout. Om houtworm te voorkomen, is het dus erg verstandig om uw meubels een laag verf of lak te geven.
Er zijn verschillende producten die u kunt gebruiken om meubels en houtwerk tegen houtworm te beschermen. Let er bij het gebruik van zulke middelen wel op dat ze mogelijk giftig zijn.
Houtworm nestelt zich alleen in droog, onbewerkt hout. In de meeste gevallen gaat het om oud hout, bijvoorbeeld in de constructie van een huis of in antiek meubilair. De houtworm zal zich dus niet zo snel in een bewerkt, modern meubelstuk invreten.
De kosten voor het bestrijden van houtworm zijn afhankelijk van de hoeveelheid meubels of de oppervlakte van het hout dat behandeld moet worden. Gaat het om een enkel meubelstuk? Dan zal de prijs niet al te hoog uitvallen. Betreft het een heel huis? Dan kost dat natuurlijk een stuk meer. Maar geen zorgen: het totale prijskaartje loopt meestal niet op tot in de meerdere duizenden euro’s.
Ja, houtwormkevers kunnen uit gewoonte terugkomen op een plek waar ze eerder eitjes hebben gelegd. Om te voorkomen dat ze daar opnieuw eitjes leggen, raden wij aan dat u het hout preventief met gif laat behandelen door een ongediertebestrijder.
Ja. Althans, de houtworm kan zich verspreiden. Hij springt niet, maar vliegt! Het verspreiden gaat op verschillende manieren. Zo kunnen de houtwormen zich naar aangrenzende stukken hout verplaatsen. Op die manier vreten ze soms hele balken op!
Daarnaast kunnen houtwormkevers naar ander houtwerk in uw huis vliegen om daar eitjes te leggen. Zo kan een plaag zich makkelijk over het hele huis verspreiden. En zoals eerder gezegd: de houtwormen zijn vaak pas na jaren zichtbaar, wanneer de schade al aangericht is.
Als u een professionele ongediertebestrijder heeft ingeschakeld, bijvoorbeeld via De Bestrijdingsbrigade, hoeft u zich er zich meestal geen zorgen over te maken of de houtworm nog actief is.
Heeft u zelf geprobeerd de houtworm te bestrijden? Dan is de oplossing makkelijk. Hou goed in de gaten of er nieuw zaagsel of nieuwe gaatjes in het aangetaste hout ontstaan. U kunt de oude gaatjes bijvoorbeeld aanstippen met een markeerstift of een witte doek op de grond leggen. Dit maakt het makkelijker om op te merken of de houtwormen actief zijn.
Nee, de meeste verzekeraars vergoeden geen schade die door ongedierte veroorzaakt is. Als u houtwormen heeft, is het dus belangrijk dat u zo snel mogelijk een ongediertebestrijder inschakelt. Neem dus via De Bestrijdingsbrigade direct contact op met een lokale vakman!
Bent u er door dit artikel achter gekomen dat u houtworm in huis heeft? Wacht dan niet te lang en laat het probleem zo snel mogelijk door een ongediertebestrijder verhelpen.
Via De Bestrijdingsbrigade kunt u makkelijk en snel een ervaren vakman bij u in de buurt inschakelen om de houtwormen te bestrijden. Zoek dus op deze pagina uw plaatsnaam op en neem direct contact op met een ongediertebestrijder!
Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?
Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.
De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.