15 dec Zwolle e.o. kampt met hevige rattenplaag
Ratten bestrijden is een uiterst lastige klus, zo ondervond men ook in Zwolle, Deventer en Wapenveld. Deze plaatsen werden in de afgelopen periode geplaagd door een groot aantal ratten, die men maar niet weg lijkt te krijgen. Al vaker berichtten wij over gemeenten en burgers die niet op een lijn liggen wat betreft de bestrijding van ratten en andere ongediertesoorten in grote steden. De gemeente is in eerste instantie verantwoordelijk voor het bestrijden van ongedierte op straten en in het centrale riool. Andersom geven gemeentes vaak aan dat bewoners uit bepaalde wijken veel afval op straat laten slingeren, wat ongedierte aantrekt. Volgens bioloog Albert Weijman van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen kunnen de Zwollenaren weinig tegen deze plaag doen. “Ratten zijn ontzettend intelligente dieren, die niet zo maar weg te krijgen zijn.”
Ontstaan van de rattenplaag in Zwolle
Volgens deze bioloog is de rattenplaag in Zwolle en omgeving niet onverklaarbaar. Mensen zorgen (onbewust) voor voldoende voedsel en schuilplekken voor de ratten, die op deze manier in alle rust de winter door kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan een zak met broodkruimels of losse stukjes brood, die we tijdens de koude wintermaanden op straat uitstrooien voor de vogels. Het zijn echter niet alleen de vogels die hiervan profiteren, ook ratten pikken een graantje mee.
Wanneer de ratten eenmaal ter plaatse zijn, zal het erg lastig zijn om ze te bestrijden. Dat is ook de ervaring van onze gespecialiseerde ongediertebestrijders. Ratten kunnen zich ontzettend snel voortplanten, waardoor men als snel van een rattenplaag spreekt. Op het moment dat een aantal van deze ratten in leven blijft zal het erg lastig zijn om de complete rattenplaag op te lossen. De ratten die overleven zullen zich immers opnieuw voortplanten.
Hulp bij de bestrijding van ratten
Voor het oplossen van een rattenplaag is het inschakelen van de ongediertebestrijding doorgaans niet voldoende. Zo concludeert ook de bioloog die we eerder in dit artikel aanhaalden. Deze bioloog raadt mensen aan te letten op hun eigen gedrag. Voedsel strooien voor vogels kan lief bedoeld zijn, maar tegelijkertijd gevaarlijk! De kans dat u te maken krijgt met ongedierte is groot. Dit is slechts een van onze karaktertrekken die aangeeft dat we onbewust zelf een bijdrage aan rattenplagen leveren. Overigens zult u de ratten niet veel zien overdag. Vaak komen de ratten pas tijdens de nacht in actie om op zoek te gaan naar voedsel voor hun jongen.