29 jan Zeldzame wesp gesignaleerd binnen onze landsgrenzen
In Nederland komen duizenden verschillende soorten wespen voor. De kans dat er een nieuwe soort ontdekt wordt, is dan ook niet bijzonder groot. Toch ontdekte een inwoners van Lelystad onlangs een zeldzame wesp: de bethylus boops. Deze wesp behoort tot de platkopwespen en is in Nederland voor het laatst gezien in 1898. Dit maakt de ontdekking ook zo zeldzaam. Maar moet u zich nu eigenlijk zorgen gaan maken? Of is de aanwezigheid van deze wespensoort in Nederland slechts van tijdelijke duur?
Klimaatverandering
De bethylus boops komt voornamelijk voor in de warmere gebieden. Zo komt deze soort bijvoorbeeld in het zuiden van Frankrijk relatief veel voor. Maar hoe kan het dan dat dit ongedierte nu ineens opduikt in Nederland? Dit heeft mogelijk met het veranderende klimaat te maken. In Nederland wordt het namelijk ook steeds warmer. Dit maakt het aantrekkelijker voor deze platkopwesp om naar Nederland te trekken. Het is dus waarschijnlijk ook niet de laatste keer dat deze wespensoort hier gezien is.
Soorten wespen onderscheiden
Heeft u last van wespen? Dan is het lastig in te schatten om welke soort het gaat. Althans, wanneer u geen kenner bent. Mensen die hier geen verstand van hebben, herkennen de bethylus boops waarschijnlijk niet. Het beestje is immers niet groter dan 2,2 millimeter. Nauwelijks met het blote oog waarneembaar dus. Heeft u te maken met een andere wespensoort en wilt u deze laten bestrijden? Schakel dan altijd een professionele bestrijder in.
Wespennest verwijderen
De bethylus boops is zeldzaam in Nederland. De kans is dan ook niet groot dat u hier een nest van deze soort aantreft. Maar mogelijk heeft u toch een wespennest van een andere soort ontdekt. In dat geval wilt u dit wespennest verwijderen. Doe dit niet zelf, want de kans op verwondingen is groot. Laat het verwijderen van het nest over aan een professionele bestrijder. Hij weet precies wat hij moet doen. Daarnaast zorgt hij ervoor dat het nest volledig wordt verwijderd. Hierdoor heeft u geen last meer van dit ongedierte.