Wat te doen bij een wespensteek?

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van wespen?

Zoek op uw plaats

Wat te doen bij een wespensteek?

Bent u gestoken door een wesp? Dit kan een jeukende en brandende pijn veroorzaken. Door het wespengif ontstaat een milde huidirritatie die kan zorgen voor een gezwollen en rode huid. Wanneer u bent gestoken in uw mond of keel of allergisch bent voor wespengif moet direct een arts ingeschakeld worden. De symptomen zijn in dit geval ernstiger en gevaarlijk voor de gezondheid. Wilt u weten hoe u een wespensteek zelf kunt behandelen? Lees dan snel verder of bekijk de onderstaande video van het Rode Kruis

Waarom steken wespen? 

Wespen steken meestal alleen uit zelfverdediging of wanneer ze zich bedreigd voelen. Bijvoorbeeld om de wespenkoningin, het nest of zichzelf te beschermen. Wespen hebben een volledig gladde angel die zij als wapen kunnen gebruiken. Omdat de angel geen weerhaken heeft, blijft de angel vaak niet achter in de huid. Hierdoor kunnen wespen meerdere keren steken, in tegenstelling tot de bij. De bij verliest namelijk na een steek haar angel.

Hoe ziet een wespensteek eruit?

Een wespensteek kunt u herkennen aan een gezwollen witte of rode bult op de huid. Nadat de wesp heeft gestoken, zal u een stekende en brandende pijn bij de prikplaats voelen. Door het wespengif ontstaat een milde huidreactie. Symptomen die kunnen optreden zijn:

  • Stekende en brandende pijn 
  • Milde huidreactie zoals roodheid 
  • Jeuk rondom de prikplaats 
  • Gezwollen en rode huid 
  • Pijnlijke krassen na het krabben op de huid

De symptomen van een wespensteek zijn voor de meeste mensen minimaal. Vaak veroorzaakt de steek alleen lokaal een reactie. De symptomen van een wespensteek nemen in de meeste gevallen na een paar uur langzaam af.

Allergische reactie 

Bij mensen die allergisch zijn voor wespengif zijn de symptomen een stuk ernstiger. Bij deze mensen reageert het immuunsysteem overdreven sterk op de wespensteek. Hierdoor worden de gifstoffen door het hele lichaam verspreid en blijven de symptomen niet beperkt tot de prikplaats. Zo kan een allergische reactie zorgen voor jeukende huiduitslag en zwelling van lichaamsdelen die niet direct zijn blootgesteld aan de steek. Ook kunnen benauwdheid, misselijkheid en zelfs shock optreden. Voor mensen met een allergie is het daarom zaak om de wespensteek direct te laten behandelen. Omdat een ernstige allergische reactie levensbedreigend kan zijn, is het aan te raden een dokter in te schakelen.

wespensteek behandelen

 

Wat moet u doen bij een wespensteek?

Tenzij u een allergische reactie heeft, hoeft u eigenlijk niet veel te doen na een wespensteek. De symptomen zullen na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen. Wel kunt u de wespensteek behandelen om het branderige en jeukende gevoel te verminderen. Doe dit als volgt:

1. Verwijder de angel 

Hoewel wespen bij het steken over het algemeen geen angel achterlaten, kan het toch voorkomen dat deze in de huid achterblijft. Verwijder de angel met schone handen of de botte kant van een mes. Let op dat u niet in de angel knijpt want hierdoor komt er juist meer gif vrij. 

2. Reinig de huid 

Reinig de plek van de wespensteek met water en zeep om infecties te voorkomen.

3. Koel de prikplaats 

Gebruik een koud kompres, ijsblokje of ijszak om de plaats van de steek te koelen. Doe dit gedurende 10 tot 15 minuten om de zwelling tegen te gaan.

4. Gebruik een pijnstiller

Verlicht de jeuk en pijn door een zalf op de prikplaats te smeren. Gebruik bijvoorbeeld een zalf met aloë vera, menthol of calendulan. Ook zijn er speciale smeermiddelen bij de apotheek verkrijgbaar die het opzwellen en de jeuk zullen verminderen. Bij veel pijn kunt u ook paracetamol of ibuprofen innemen. Extra tip: een beetje azijn op de prikplaats  kan helpen om het gif te neutraliseren en de jeuk te verminderen. 

5. Gestoken in de mond of keel? Bel 112 

Bij een wespensteek in de mond of keel is het belangrijk om direct 112 te bellen. Een steek op deze plaatsen kan namelijk leiden tot zwelling in de luchtwegen en ademhalingsproblemen. Houd een ijsklontje in de mond terwijl medische hulp wordt ingeschakeld. 

6. Wespensteek niet uitzuigen 

Dat u het wespengif kunt uitzuigen, is een fabel. Het wespengif wordt meteen opgenomen in de huid. Het wordt juist afgeraden om het gif eruit te zuigen omdat dit de huid kan beschadigen of het gif nog verder kan verspreiden door een eventueel achtergebleven angel. 

Wespensteek bij huisdier

Is uw hond of kat gestoken door een wesp? Dan kunt u gewoon de bovenstaande stappen volgen voor het behandelen ervan. Let echter wel op dat u uw huisdier geen menselijke medicatie geeft zonder dat u een expert heeft geraadpleegd. Daarnaast is het belangrijk om uw huisdier nauwlettend in de gaten te houden na de wespensteek. Dieren kunnen namelijk ook een allergische reactie krijgen. Vertoont uw huisdier ernstige symptomen zoals braken, ademhalingsproblemen en zwelling? Schakel dan direct de hulp van een dierenarts in.

Hoe voorkomt u een wespensteek? 

Om een wespensteek te voorkomen moet u ervoor zorgen dat u, vooral aan het einde van de zomer, eten en drinken goed opruimt. Draag ook geen sterk en zoet ruikend parfum of andere huidverzorgingsproducten. Wespen zijn namelijk dol op zoete geurtjes. Komt een wesp toch bij u in de buurt, reageer dan niet paniekerig en maak geen slaande bewegingen. Dit heeft namelijk vaak een averechts effect, want hierdoor voelt de wesp zich bedreigd. U kunt veel beter stil blijven staan of zeer langzaam bewegen zodat de wespen geen bedreiging voelen. Wat u zeker niet moet doen is zonder bescherming een wespennest verwijderen. Hierdoor loopt u namelijk het risico dat honderden wespen u als een bedreiging zien en aanvallen met steken om het nest te verdedigen.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar
Ongediertebestrijding

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.