Wespennest in huis: vind hier alle tips & tricks

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van een wespennest?

Zoek op uw plaats

Wespennest in huis: vind hier alle tips & tricks

Een wespennest in huis maakt uw woning direct praktisch onbewoonbaar. Dit hoeft niet zo te blijven. Het is zaak om te zorgen dat u het wespennest in huis laat verwijderen. Het is wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn. U kan namelijk niet zomaar aan de slag met een nest. Dit moet u op een hele voorzichtige en goed uitgedachte manier doen. Daarom is het van belang om alle tips en trucs te kennen. Die gebruikt u dan om te zorgen dat alles goed verloopt. Zo komt u van het nest af. De volgende informatie gaat u hierbij in belangrijke mate helpen.

 

Hoe komen wespen in huis?

De eerste vraag die u natuurlijk heeft, is hoe het mogelijk is dat u een wespennest in huis hebt. Zelfs wanneer u altijd scherp oplet gebeurt dit soms. De wespen hebben zo hun eigen manieren om binnen te komen. Waarna de ellende begint. Vaak gebeurt dit in de herfst of de winter. De beestjes zoeken dan warmte om te overleven. Ook zoeken ze voedsel. Vervolgens blijven ze in huis hangen. Na enige tijd gaan ze zich nestelen. Zo komt het nest in huis. Het is dus soms geen zaak van goed op de hor letten. Er speelt dan veel meer waardoor de wespen in huis komen.

Hoe weet ik of ik een wespennest in huis heb?

wespennest in huisWanneer bent u er zeker van dat u een wespennest in huis heeft? Dit is niet het geval wanneer u een keer een wesp in huis aantreft. Vindt u er in korte tijd echter enkele achter elkaar, dan wordt het al een ander verhaal. Daarom is het belangrijk om hierop te letten. Neemt het aantal toe, dan is er vrijwel zeker sprake van een wespennest in huis.

Hoe vind ik een wespennest in huis?

Wanneer het vermoeden van een wespennest in huis bestaat, is opsporing heel belangrijk. Waar zit het nest? De vraag is dan alleen hoe u dit aanpakt. Wat u misschien niet beseft, is dat dit gemakkelijker is dan u denkt. Wespen hebben namelijk bepaalde vliegroutes van en naar het wespennest in huis. Door die routes te volgen vindt u het nest. Pas wel op dat u niet storend te werk gaat. Dan worden de wespen boos. Met als gevolg dat u met agressieve wespen te maken krijgt. Dat is natuurlijk juist het tegenovergestelde van wat u wilt bereiken. Blijf dus wel op uw hoede met zoeken.

Veroorzaken wespen schade in huis?

Wespen kunnen in huis schade veroorzaken. De koningin van een wespenvolk kan de spouwmuur namelijk uitkiezen als vestigingsplaats. Voor een beginnend wespennest is dit een prima plek. In dat geval ontstaat er ook nog niet direct schade in huis. Wespen richten pas schade aan in uw woning wanneer het nest groeit. Om ruimte te maken voor het nest, vreten wespen aan isolatiemateriaal. De ruimte in de spouwmuur wordt zodoende groter. Hoe groter het nest wordt, des te meer schade een wespennest in huis veroorzaakt. Het ongedierte kan zich overigens ook door andere materialen heen vreten. Er kan dus flink wat schade ontstaan wanneer er een wespennest aanwezig is in uw woning.

Wanneer moet ik een wespennest in huis laten bestrijden?wespennest

Zodra u een wespennest in huis ontdekt heeft, moet u direct in actie komen. Het nest verdwijnt immers nooit vanzelf. Het groeit juist alleen maar wanneer u niets doet. In dat geval ontstaat er dus alleen nog maar meer schade door een wespennest in huis. Toch zien wij vaak genoeg dat er niet direct actie ondernomen wordt. Dit komt vaak ook omdat een wespennest niet direct ontdekt wordt. Het nest kan bij het ontdekken al dusdanig groot zijn, dat mensen besluiten om bij het nest uit de buurt te blijven.

Wat kan ik zelf doen voor ik een bestrijder inschakel?

Natuurlijk wilt u niet met hoge kosten te maken krijgen. Een wespennest in huis wilt u daarom het liefst zelf aanpakken. Er zijn een aantal dingen die u voor eigen rekening kan nemen. Zo is het bijvoorbeeld slim om de ruimte rondom het nest waar mogelijk vrij te maken. Zo kan de bestrijder er beter bij. Daarnaast is het slim om op bijvoorbeeld de kledingstijl te letten. Wit, geel en vaal zijn veilig. De kans op boze wespen wordt daarmee kleiner. Daarnaast zijn er nog een aantal andere slimme stappen. Het is belangrijk om deze stappen goed te kennen, let dus op het volgende.

1. Ga op zoek naar openingen aan de buitenkant van uw huis

In de eerste plaats gaat het om het voorkomen van de kans dat wespen uw huis binnendringen. Daarom is het zaak om te kijken waar de openingen zitten. Waarom zitten die er? Kunnen deze gedicht worden? Is er een mogelijkheid de opening te beschermen? Het is belangrijk om naar dit soort zaken te kijken. Dit zijn namelijk de plekken waar de wespen in de herfst en de winter toeslaan. Een wespennest in huis voorkomen kan door de gaten niet open te laten. Natuurlijk is er dan nog altijd een kans op problemen. Let daarom op de volgende zaken.
wespen bij nest

2. Controleer de meest voorkomende plekken (spouwmuren, dakpannen, zolder)

Er zijn een aantal plekken waar u een wespennest in huis eerder vindt. Dit zijn de plekken waar ruimte is om het nest te bouwen. De spouwmuren zijn bijvoorbeeld logisch. Daar is de koningin niet te zien. Alle tijd en ruimte om te bouwen dus. Een wespennest komt hier dus vaak voor. Ook onder de dakpannen en op de zolder gebeurt veel. Om te voorkomen dat hier grote onbeheersbare nesten komen, is controle belangrijk. Kijk met enige regelmaat hoe het ervoor staat. Op die manier is snel te handelen als er dan toch problemen ontstaan. Dit is essentieel in het stappenplan.

3. Bescherm uzelf zodat u niet gestoken wordt

Wespen zijn vaak agressief. Een wespennest in huis is daardoor een bron voor problemen. Het is belangrijk om direct maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door voor bescherming te zorgen. De kleuren geel, wit en vaal voor de kledij werden al genoemd. Ook een veilige ruimte kiezen om te verblijven tot de zaak is opgelost, is aan te raden. Eventueel is het slim om tijdelijk het huis te verlaten tot alles is opgelost. Steken leveren flink problemen met de gezondheid op. Neem dus geen risico in dat opzicht. Dit is het echt niet waard omdat er altijd betere oplossingen zijn te vinden.

4. Probeer geen wesp te doden

In het verlengde van beschermen ligt het doden. Of eigenlijk het niet doden. Een wespennest in huis zorgt voor grote aantallen wespen. Wanneer één van de familieleden sterft, dan geeft deze een feromoon af. Dit werkt als een rode lap op een stier. Het volledige wespennest in huis zal in woede ontsteken. Wat dus tot wel 5.000 agressieve wespen kan opleveren. Dit is natuurlijk een groot en gevaarlijk probleem. Zoveel steken overleeft een mens niet. Daarom moet u er een zaak van maken vooral geen wesp te doden. Zolang dit niet gebeurt, is er een grote mate van veiligheid te garanderen. Ook daarom is het misschien verstandig om tijdelijk even elders te verblijven. Voor zolang het duurt.

wespennest in huis

Kan ik een wespennest in huis zelf verwijderen?

Het is niet verstandig om zelf een wespennest in huis te verwijderen. Waarom niet? Omdat dit kan resulteren in een aantal pijnlijke steken. De wespen vallen u namelijk aan wanneer u binnen een straal van vijf meter van het nest komt. Indien u geen beschermende kleding draagt, kan dit een pijnlijke confrontatie worden. Sla het nest ook vooral niet stuk met een lange stok. Ook dan komen de wespen namelijk achter u aan. U kunt een wespennest in huis alleen zelf verwijderen wanneer het nest verlaten is. Controleer echter wel eerst goed of dit ook het geval is alvorens u begint met het verwijderen van het nest.

Wespennest in huis gesignaleerd? Bel een ongediertebestrijder!

Een wespennest in huis signaleren moet direct alarmbellen doen afgaan. Het is zaak zo snel als mogelijk actie te ondernemen. Daar is natuurlijk maar één geschikte persoon voor. Dat is uiteraard de ongediertebestrijder. Denk bijvoorbeeld aan het verdelgen. Zoals gezegd scheidt een dode wesp een feromoon af. Het verdelgen van grote groepen wespen moet direct goed gebeuren. Anders zal dit grote problemen opleveren. Al dit soort risico’s met een wespennest in huis ga je niet zelf nemen. Daarom is het slim om direct de specialist aan het werk te zetten. Daarmee is elk probleem gemakkelijk en direct te voorkomen of op te lossen. Waarom zou u zich dan zorgen blijven maken?

Hoe wordt een wespennest in huis bestreden?

Een wespennest in huis laat u bestrijden door een professionele ongediertebestrijder. Hij weet namelijk precies hoe hij het nest moet verwijderen.

  1. Een bestrijder roeit de wespen eerst uit. Dit gebeurt vaak met vergif.
  2. Dit vergif strooit hij voor de ingang van het nest, waardoor wespen het meenemen naar binnen.
  3. De populatie sterft hierdoor langzaam maar zeker uit. De wespen zijn vaak binnen een paar dagen uitgestorven, waardoor een nest verlaten is.
  4. Een ongediertebestrijder kan het nest dan zonder problemen verwijderen.

Een professionele bestrijder verlost u dus snel van een wespennest in huis.

Hoe voorkom ik de volgende keer wespen in huis?

Zoals aangegeven is er een duidelijke manier om een wespennest in huis te voorkomen. Dat is door goed op alle openingen in huis te letten. Wanneer u zorgt dat er niet meer kans ontstaat dan nodig is. De wespen krijgen dan de mogelijkheid niet om uw woning binnen te drinken in de koude en voedingsarme periode. Daarnaast is het altijd belangrijk om op te letten met bijvoorbeeld open deuren en ramen. Let wel op. Er is van alles wat u kunt doen, maar desondanks blijft er altijd een kans voor de wespen. Soms is er niets aan te doen dat u een wespennest in huis hebt. Bestrijding is dan de beste uitweg hiervoor.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar
Ongediertebestrijding

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.