Wespennest in de tuin? Zo komt u ervan af!

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van een wespennest?

Zoek op uw plaats

Wespennest in de tuin? Zo komt u ervan af!

wespennest in de tuinHeeft u een wespennest in de tuin? Dat is vervelend en daar moet snel iets aangedaan worden. Wie dit zich niet helemaal bewust is, doet er goed aan om wat meer informatie in zich op te nemen. Het is belangrijk om te weten wat de gevolgen van een wespennest in de tuin zijn. Bovendien is het goed om te weten welke aanpak het beste werkt. Aan de hand van de volgende zaken is in ieder geval alvast veel goed te verzorgen. Op die manier wordt het in ieder geval alvast een stuk beter mogelijk om snel de wespen kwijt te raken. Neem daarom de volgende zaken even goed door als u dit probleem heeft.

 

Wespennest in de tuin, wat nu?

Heeft u een wespennest in de tuin? Dit is natuurlijk vervelend, maar niet het einde van de wereld. Het is nu zaak om zo snel als mogelijk gericht te gaan werken. Het is namelijk altijd belangrijk om het wespennest weg te halen. Om maar direct even duidelijk te zijn: dat doet u niet zelf. Het is veel beter om een professional aan het werk te zetten. Die weet namelijk precies hoe dit moet. Omdat het gevaarlijk is om met een wespennest te werken is het belangrijk om dit serieus te nemen. Het is goed om meer duidelijkheid te geven over hoe gevaarlijk dit is. Daarom is het belangrijk om even te beschrijven wat een wespennest in de tuin hebben eigenlijk voor gevolgen heeft. Aan de hand daarvan wordt het direct een stuk duidelijker wat de rol van de professional is. Lees het volgende goed door.

Gevaar van een wespennest in de tuinbeginnend wespennest

Het gevaar van een wespennest in de tuin is eigenlijk heel gemakkelijk uit te leggen. Dat zijn namelijk de wespen zelf. Zoals waarschijnlijk wel bekend is, zijn wespen niet direct de meest lieve beestjes op de wereld. Ze kunnen behoorlijk agressief zijn. Dit geldt al wanneer ze alleen zijn. Het geldt nog meer wanneer ze in en om het wespennest in de tuin bewegen. Ze hebben allerlei routes van en naar het nest. Daarlangs vervoeren ze voedsel en bouwmateriaal. Die routes mag u niet verstoren. Gebeurt dit toch dan worden ze boos. Hetzelfde geldt wanneer één van de wespen sterft. Vooral wanneer u ze doodmaakt. Ze scheiden dan een feromoon af dat de andere wespen oppakken. Met als gevolg dat het hele nest boos wordt. Dit kunnen tot wel 5.000 wespen zijn. Dit is wel wat veel van het goede. Dit geeft het gevaar dus ook goed weer.

Wespennest opsporen in de tuin

Wespen bouwen geregeld een wespennest in een tuin. In de meeste tuinen in Nederland hebben zij voldoende mogelijkheden om hun nest te bouwen. Heeft u op warme dagen steeds vaker last van wespen wanneer u in de tuin zit? Dan kan dit duiden op een wespennest in de tuin. Kijk in dat geval of er ergens een nest te zien is. Wanneer u niet direct iets ziet, kunt u de wespen eens volgen. De beestjes vliegen namelijk geregeld richting hun nest. Blijf hierbij wel op voldoende afstand, want anders worden de wespen agressief. Wespen kunnen u dan aanvallen.

wespennest in boom

Grote wespen in de tuin

Een wespennest in de tuin kan verschillende soorten wespen herbergen. Het is dus wel ook van enig belang om de verschillen te kunnen onderscheiden. In de eerste plaats heb je natuurlijk het verschil binnen een nest. Dat gaat dan om de koningin versus de werkers. Wanneer u echter grote wespen in de tuin vaststelt, dan gaat het om een specifieke soort. Het is dan vaak zo dat er een wespennest in de tuin is van hoornaars. Dit is een specifiek soort wesp dat uitzonderlijk groot is. Het verwijderen van het nest is niet anders dan een nest van een gewone wesp. Daarom is de informatie die u op deze plek vindt net zo goed van belang voor de hoornaar als voor de gewone wesp. Alle reden om dus altijd de professional in te schakelen wanneer dit aan de orde is. Zo zijn de problemen het best terug te dringen.

Wat als er opeens veel wespen in de tuin zijn?

Een wespennest in de tuin moet zich ontwikkelen. Dat begint al bij de wespenkoningin. Die bouwt namelijk de basis op. Die bouwt met fijngekauwd hout en speeksel de eerste kamers. Daarin legt ze eitjes. Uit die eitjes komen de werkers. Die gaan vervolgens echt een groot nest maken. Dat betekent dus ook dat er tijdens deze ontwikkeling meer en meer wespen in de tuin komen. Wanneer het nest redelijk groot is, kan die groei zelfs haast exponentieel gaan. Wie dus ineens veel wespen in de tuin opmerkt, weet vaak al wat er gaande is. Dit is namelijk een goede indicatie dat er een nest zit. Het is dan mogelijk om te bekijken of dit ook het geval is. Dit is relatief simpel. Een nest kunt u vinden door simpelweg te volgen waar de wespen naartoe vliegen. Ze gebruiken namelijk vaste routes.

Hoe komen wespennesten in de tuin?Wespennest in de grond

Een wespennest in de tuin ontstaat altijd door de koningin. Zij zoekt aan het einde van de zomer een plek om te overwinteren. Wanneer zij uit haar winterslaap ontwaakt, gaat ze op zoek naar een plek om haar nest te bouwen. Hiervoor kan zij een plek in uw tuin kiezen. Indien het wespennest in de tuin u niet direct opvalt, wordt het nest steeds groter en groter. De populatie wespen groeit zodoende ook steeds verder. U kunt dus binnen de kortste keren flink wat overlast ervaren van een wespennest in de tuin.

Op welke plekken zitten wespennesten in de tuin?

In een tuin hebben wespen flink wat mogelijkheden om een plek voor hun nest uit te kiezen. Zo zien we geregeld dat de koningin ervoor kiest haar nest onder te bouwen:

  • Onder de dakrand. In dat geval is er in feite ook sprake van een wespennest in de tuin.
  • In een tuinhuisje of een ander bijgebouw in uw tuin. Dan kan hier ook een wespennest ontstaan.
  • De wespen kunnen ook een nest bouwen in een boom.
  • Er zijn echter ook wespen die hun nest in de grond bouwen. Voor dit soort wespen is de tuin natuurlijk een ideale plek voor het bouwen van een nest.

 

Wespennest in de grond van de tuin

Wat veel mensen niet weten is dat een wespennest in de tuin lag niet altijd in een beschutte plek in de schuur of in een boom hoeft te zitten. Het komt veel vaker voor dat de beschutting in de grond te vinden is. Sterker nog, er zijn meer wespennesten in de grond dan boven de grond. Daardoor kan het soms lastig zijn om zomaar een nest te herkennen. Wanneer er veel wespen te zien zijn, doet u er dus goed aan om ze voorzichtig te volgen. Trekken ze naar een plek in de grond ergens in de tuin? Dan weet u dus dat daar op die plek het nest in de grond zit. Dit is ook nog eens lastiger weg te halen op eigen houtje. Daarom is het nog belangrijker om dan direct met de professional aan de slag te gaan.

Wat voor wespen graven een wespennest?

Er zijn verschillende soorten wespen die hun nest in de grond bouwen. Indien u te maken heeft met de graafwesp, dan bevindt het wespennest in de tuin zich in de aarde. Het nest wordt gebouwd met behulp van zand. U herkent het nest van de graafwesp aan een hoopje aarde met hierin een kuiltje of gaatje. Dit is de ingang van het nest. Naast de graafwesp bouwen ook de hoornaar en de gewone wesp hun nest soms in de grond. Zij doen dit enkel wanneer het een droge plek betreft. Gewone wespen en hoornaars gebruiken bijvoorbeeld een verlaten hol van een konijn of muis of een oude boomstronk om hun wespennest in de tuin te bouwen.

Wespennest in de tuin laten verwijderen?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat te doen met het wespennest in de tuin? Natuurlijk is het anders dan een nest in de schuur of in het dak. Dan kan er veel schade bij komen. Toch is het niet slim om een nest in de grond te laten zitten. Juist ook omdat de wespen zelf natuurlijk ook een gevaar vormen. Er kan van alles gebeuren waardoor de wespen agressief worden. Met als gevolg dat ze dus gaan steken. De steken zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Zeker wanneer het er veel zijn. In dat opzicht is het dus ook essentieel om te zorgen dat het nest zo snel als mogelijk verdwijnt. Bel daarom altijd direct met een ongediertebestrijder. Die lost alles direct en vakkundig op.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar
Ongediertebestrijding

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.