Een wespennest in de grond, wat nu?

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van wespen?

Zoek op uw plaats

Een wespennest in de grond, wat nu?

Bij een wespennest in de grond moet u goed oppassen. Het is natuurlijk een enge gedachte dat uit dat kleine gaatje in de grond honderden stekende insecten kunnen komen. Zeker als u kinderen heeft die in de tuin spelen, wilt u dat zo snel mogelijk iets aan dit potentiële gevaar wordt gedaan. Toch is er niet altijd reden tot paniek. Over wespennesten in de grond bestaan namelijk ook veel misverstanden. Lees snel verder om erachter te komen wat u moet doen bij een wespennest in de grond.

Wespennest in de grond herkennen 

Als u een keer een wesp in de grond van uw tuin ziet verdwijnen, hoeft u niet direct de ongediertebestrijder te bellen. Een enkele wesp die in een gaatje in de grond verdwijnt, is namelijk nog geen bewijs van een wespennest. Houdt de plek wat langer in de gaten om zeker te weten dat het om een nest gaat. Er zijn verschillende dingen waar u een wespennest in de grond aan kunt herkennen: 

 • Een verhoogde activiteit van wespen bij een specifieke plek wijzen op een wespennest. Dit kan zowel bovengronds als ondergronds zijn. 
 • Wanneer u een zoemend of brommend geluid onder de grond hoort, wijst dit op de aanwezigheid van wespen. 
 • Een nest kunt u ook herkennen aan een klein gat in de grond. Dit gat dient als opening naar het nest en is vaak niet groter dan een muntstuk. 
 • Daarnaast kan het gras geel kleuren op de plaats waar het nest zich bevindt. Dus, vermoedt u dat er een wespennest in de grond zit? Houdt dan deze punten in gedachte om het nest op te sporen.

wespennest in de grond

Waarom bouwen wespen een wespennest in de grond? 

Wespen starten regelmatig een nest in de grond. De grond biedt namelijk een beschutte en veilige omgeving, wat hen zowel tegen roofdieren als weersomstandigheden beschermt. Tegelijkertijd is de vochtige en donkere omgeving gunstig voor het behoud van het nest. Daarnaast bevinden de nesten zich vaak bij bloemen en afvalplaatsen. Hierdoor hebben wespen gemakkelijk toegang tot voedsel. Voor de bouw van het nest maken de wespen meestal gebruik van bestaande dierenholen, zoals een verlaten muizenhol.

Welke wespen bouwen een wespennest in de grond? 

Een wespensoort die zich specialiseert in het bouwen van nesten in de grond is de  graafwesp. Deze wespensoort wordt in de volksmond ook wel grondwesp of zandwesp genoemd. Graafwespen graven zichzelf in en leggen hun eitjes in de grond. Het zijn solitaire wespen die niet agressief zijn. Zij zullen daarom niet voor overlast zorgen. Een nest van een graafwesp vormt dus eigenlijk helemaal geen bedreiging en kunt u prima gewoon laten zitten. Helaas is dit niet altijd het geval. Aangezien er alleen in Nederland al honderden verschillende wespensoorten bestaan, zijn er meerdere die soms een nest in de grond bouwen. Bijvoorbeeld de hoornaar, veldwesp en gewone wesp. In tegenstelling tot de graafwesp leven deze wespensoorten in grote kolonies en zijn ze agressief van aard.

Graafwespen herkennen  

Graafwespen zijn gemakkelijk te onderscheiden van de hoornaar. De hoornaar heeft een rode kop en een aanzienlijk groter lichaam. Veldwespen en gewone wespen daarentegen lijken erg op de graafwesp. Ze behoren tot dezelfde orde (Hymenoptera) en hebben daarom vergelijkbare kenmerken. Toch zijn er enkele verschillen waarmee u de graafwesp kunt onderscheiden van de veldwesp en gewone wesp: 

 • Het gestreepte patroon op het lichaam is bij graafwespen minder fel en contrasterend.
 • De kleuren van graafwespen kunnen variëren zwart, geel, roodachtig en bruin.   
 • Graafwespen hebben een slanker lichaam. 
 • De taille van graafwespen is minder opvallend.

 

graafwesp

Graafwesp

 

Wat moet u doen als u een wespennest in de grond heeft?

Indien u een wespennest in de grond ontdekt, is het belangrijk om te controleren of het om graafwespen gaat. Is dat het geval? Gunstig, dan hoeft u niets te doen! Als het echter om een nest van de agressieve hoornaar of gewone wesp gaat, moet u wel actie ondernemen. Het is belangrijk dat u dit op de juiste manier aanpakt. U kunt de opening namelijk niet zomaar dichtmaken met zand. Binnen een paar minuten hebben de wespen zich weer naar buiten gegraven. Een methode die wel zou kunnen werken, is het wespennest in de grond verdrinken. Giet kokend water in de opening om de wespen te doden en het nest te vernietigen. Deze methode werkt echter niet wanneer het nest zich diep in de grond bevindt. Hoewel het mogelijk is om het wespennest zelf te bestrijden, is het niet verstandig. U kunt namelijk niet zien wat zich onder de grond bevindt. Hier kan een kolonie zitten van honderden wespen, die allemaal tegelijk zullen aanvallen als zij vermoeden dat het nest bedreigd wordt. Schakel daarom de hulp van een professionele bestrijder in.

Bel een ongediertebestrijder

De meest verstandige oplossing voor een wespennest in de grond is een ongediertebestrijder bellen. Deze vakmensen hebben speciale kleding, bestrijdingsmiddelen en de kennis en ervaring om precies te weten wat er moet gebeuren om een wespennest in de grond te verwijderen.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

 • Landelijke dekking
 • Klantgerichte oplossing
 • Bestrijding & preventie
 • Innovatief
 • Flexibel & betrokken
 • 24/7 bereikbaar
Ongediertebestrijding

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.