De beste tips om wespen te verjagen

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van wespen?

Zoek op uw plaats

De beste tips om wespen te verjagen

Aan het einde van de zomer krijgt u traditiegetrouw steeds meer met overlast van wespen te maken. De insecten zijn het gehele voorjaar actief, maar pas in augustus zal de overlast toenemen, omdat wespen in deze periode op zoek gaan naar zoetigheid. Deze vinden zij onder andere bij mensen die buiten op een terras van de zon aan het genieten zijn. Wanneer u lekker op een nazomerse dag in de tuin aan het relaxen bent, dan wilt u zich natuurlijk liever niet druk maken om het risico van een wespensteek. Wij helpen u graag om de overlast tot een minimum te beperken door de beste tips om wespen te verjagen met u te delen.

 

Waarom wespen verjagen?

wespen verjagen

De reden waarom mensen graag wespen verjagen is niet moeilijk te raden. Een wesp kan zich wanneer deze zich bedreigd voelt, zeer agressief gedragen en een pijnlijke wespensteek toebrengen. In tegenstelling tot bijen, verliezen wespen hun angel niet bij een steek. Hierdoor kan een enkele wesp dus meerdere keren steken. Nu kunt u als volwassenen wel uw gedrag iets aanpassen om te voorkomen dat u gestoken wordt. Kleine kinderen hebben echter niet deze zelfbeheersing en lopen hierdoor een groter risico. Als u op een makkelijke manier wespen kunt verjagen, dan maakt u hier natuurlijk graag gebruik van.

Hoe kan ik wespen weghouden?

Zoemen er in de zomermaanden vaak wespen rond uw hoofd wanneer u buiten van het mooie weer geniet? Dan is dit natuurlijk betrekkelijk vervelend. Dit weerhoudt u er mogelijk zelfs wel van om buiten te gaan zitten. Reden genoeg dus om wespen te verjagen. Gelukkig zijn hier vandaag de dag verschillende mogelijkheden voor.

Een nep wespennest inzetten

Allereerst kunt u een nep wespennest inzetten om wespen weg te verjagen. Waarom zo’n nest werkt? Omdat wespen beestjes zijn die een eigen territorium hebben. Zodra er ergens een nest aanwezig is, zal een wespenkoningin haar nest hier niet in de buurt bouwen.

Een zak water gebruiken

Een tweede manier om wespen te verjagen is met behulp van een zak water. Hang deze op in uw omgeving en wespen blijven uit de buurt. Zodra de zon op de zak met water valt, ontstaat er een schittering waar wespen een hekel aan hebben.

Zelf een wespenval maken

Wespen die bij u in de buurt komen, zijn op zoek naar zoetigheid. Een goede tip is dan ook om niet onnodig zoete drankjes of etenswaren op tafel te laten staan als u buiten in de tuin zit. Helemaal geen drank of eten bij u hebben is natuurlijk ook niet mogelijk. Een ijskoud glas limonade is immers wel lekker op een warme zomerdag.

Wat u dan kunt overwegen is om zelf een wespenval te maken. Een dergelijke val is zeer simpel te maken door een plastic fles door de midden te snijden. Vervolgens draait u de bovenkant om en stop deze ondersteboven in de bodem van de fles. Hierdoor ontstaat er een trechteropening waar wespen wel in kunnen vliegen, maar niet de weg naar buiten meer kunnen vinden. Giet een laag van de meest zoete vloeistof die u kunt vinden in de fles en daarmee is uw zelfgemaakte wespenval klaar voor gebruik.

Gebruik een insectenlamp

Tot slot kunt u ook een insectenlamp inzetten om wespen te verjagen.

Alle huismiddelen op een rijtje

Ondanks dat u dankzij een eigen wespenval een groot aantal wespen kunt vangen, heeft het als nadeel dat de zoete vloeistof ook insecten zal aantrekken. We raden u aan om de wespenval op ruime afstand te zetten van de plek waar u van een hapje en drankje geniet. Vervolgens kunt u op deze plek ook simpele huismiddelen gebruiken om de wespen op afstand te houden. Het is namelijk bekend dat wespen niet van bepaalde geuren houden. Deze geuren komen van middelen die u waarschijnlijk gewoon in huis heeft liggen. Hieronder alle huismiddelen die wespen op afstand kunnen houden op een rijtje.

 • Kruidnagel
 • Ui
 • Wierrook
 • Tomatentak
 • Gemalen koffie
 • Azijn

 

Wat kan ik smeren en spuiten tegen wespen?

Er zijn ook allerlei middeltjes die u kunnen helpen om wespen te verjagen. We doelen in dit geval op crèmes en sprays. U kunt bijvoorbeeld weg wesp spray, tea tree olie en citronella olie inzetten om wespen te verjagen. Deze drie middeltjes scheiden allemaal een geur uit waar wespen een hekel aan hebben. Zodra het ongedierte de geur ruikt, zullen zij snel vertrekken. U kunt echter ook water gebruiken om wespen te verjagen. Dit kan alleen wanneer struiken en bomen in uw tuin bladluis bevatten. Wespen zijn namelijk gek op de eiwitrijke luizen, waardoor zij zich eerder tot de planten richten dan tot mensen.

Wat werkt niet tegen wespen verjagen?

Er zijn middeltjes die helpen om wespen te verjagen, maar er is ook genoeg dat niet werkt. Zo slaan mensen een wesp geregeld dood. Dit is echter niet verstandig. Dode wespen scheiden namelijk een geur uit. Zodra andere wespen deze geur ruiken, worden zij agressiever.

Daarnaast horen wij vaak dat mensen proberen wespen te verjagen met haarlak of deodorant. U kunt het ongedierte hier inderdaad mee doden, maar verstandig is het niet. Waarom niet? Omdat de geur van haarlak en deodorant de wespen agressiever maakt. Deze producten scheiden een sterke geur uit, waardoor wespen eerder overgaan tot een aanval.

Wat moet u absoluut niet doen?

wesp glas
Het beste dat u kunt doen is maatregelen nemen die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk wespen bij u in de buurt komen en dat u de kans om gestoken te worden tot een minimum beperkt. Het is daarom ook goed om te weten wat u absoluut niet moet doen. Laat bijvoorbeeld geen eten en drinken buiten op tafel staan wanneer dit niet nodig is. Als u uw drankje leeggedronken heeft, breng dan het glas naar de keuken en spoel deze om. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor lege borden. Komt er onverhoopt toch een wesp bij u in de buurt, ga dan niet wild om u heen slaan. Hiermee zal u de wespen niet verjagen, maar zullen zij zich bedreigd voelen en steken om zichzelf te verdedigen.

Doe-het-zelf middelen om wespen te verjagen

Wilt u wespen verjagen? Dan zijn er een aantal manieren om dit zelf te doen. U kunt het allereerst proberen met wespenpoeder. Om dit poeder in te zetten, moet u echter wel eerst het nest van de wespen gevonden hebben. Wespenpoeder strooit u namelijk voor de ingang van het nest. Zodra de beestjes in aanraking komen met het poeder, verspreiden zij het binnen het nest. Wespen sterven hierdoor snel uit. Naast het strooien van poeder kunt u ook poeder spuiten. U moet in dat geval alleen wel beschikken over een poederspuit. Veel particulieren hebben geen poederspuit, waardoor u al snel uitkomt bij een ongediertebestrijder om dit toe te passen.

Naast poeder kunt u ook spray en schuim inzetten om wespen te verjagen. Hiermee kunt u succes boeken, maar dit hoeft niet altijd. Het percentage werkzame stoffen in deze sprays en schuimen is echter niet bepaald hoog. De sprays en schuimen van professionele ongediertebestrijders zijn een stuk effectiever om wespen te verjagen.

Wilt u toch proberen zelf de wespen te verjagen?

Wespen verjagen kunt u het beste overlaten aan een professionele ongediertebestrijder. Wilt u per se zelf aan de slag? Dat behoort wel degelijk tot de mogelijkheden. Wij geven u hier 10 tips voor het verjagen van wespen.

 1. Ga de beestjes ’s avonds te lijf. Wespen zijn overdag vaak op pad, maar ’s avonds in hun nest.
 2. Draag beschermende kleding. Zodoende wordt de kans op een wespensteek kleiner.
 3. Ga alleen aan de slag. Hoe minder mensen erbij zijn, des te kleiner de kans op steken.
 4. Gebruik alleen goede bestrijdingsmiddelen. Wespen verjagen met goedkope middelen is een stuk minder effectief.
 5. Strooi wespenpoeder altijd in of vlak voor de opening van het nest. Zodoende is het effect het grootst.
 6. Sla het nest niet kapot. De wespen zullen in dat geval agressief worden.
 7. Stop niets in de opening. Wespen worden dan agressief en vreten zich elders door het nest heen om toch naar buiten te kunnen.
 8. Blijf van het nest af. Door het nest aan te raken wekt u de woede van wespen.
 9. Zorg dat mensen weten dat u zelf wespen gaat verjagen. Mocht er iets gebeuren, dan kunnen zij hulp inschakelen.
 10. Schakel een ongediertebestrijder in wanneer u twijfelt of er geen goed gevoel bij heeft.

 

De gevaren van zelf wespen verjagen

Het is mogelijk om zelf wespen te verjagen, maar dit brengt wel de nodige gevaren met zich mee. Het grootste gevaar is dat u de wespen agressief maakt. En wanneer wespen agressief zijn, gaan zij zich verdedigen. De beestjes kunnen u in dat geval aanvallen. Hierdoor kunt u meermaals pijnlijk gestoken worden door wespen. Een ander gevaar van zelf wespen bestrijden is dat u niet zeker weet of de bestrijding succesvol is. Wilt u zeker zijn van succesvolle bestrijding en daarnaast geen risico lopen gestoken te worden? Schakel dan een professionele ongediertebestrijder in om wespen te verjagen.

Toch gestoken? Dit moet u doen

Bent u toch gestoken? Dan moet u het volgende doen. Probeer met uw mond het wespengif uit de huid te zuigen op de plek waar u gestoken bent. Dit zal de allergische reactie als gevolg van de wespensteek tot een minimum beperken. Vervolgens kunt u de huid koelen of een speciaal middel hierop smeren om het branderige en jeukerige gevoel tegen te gaan. Bij de meeste mensen zal de allergische reactie overigens heel erg meevallen. Zelfs als u helemaal niks doet na een wespensteek, is de pijn en de zwelling op de huid na een paar uur volledig verdwenen. Als u allergisch voor wespengif bent, dan kunt u wel ernstige gevolgen ervaren. In dat geval moet u onmiddellijk medische hulp zoeken.

Bel een ongediertebestrijder

Neemt de overlast van wespen bij u extreme vormen aan? Bel dan een ongediertebestrijder om u te helpen met de wespen verjagen. Een ongediertebestrijder kan professionele bestrijdingsmiddelen inzetten bij het verjagen van wespen. De vakmensen weten precies wat zij moeten doen om ervoor te zorgen dat de insecten op andere plekken gaan zoeken naar zoetigheid. Mocht blijken dat er rondom uw huis zich een wespennest bevindt, dan heeft u zeker de hulp van een ongediertebestrijder nodig bij het verwijderen van een wespennest. Dit is een taak die u altijd aan een professional moet overlaten met ervaring, kennis en speciale beschermende kleding.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

 • Landelijke dekking
 • Klantgerichte oplossing
 • Bestrijding & preventie
 • Innovatief
 • Flexibel & betrokken
 • 24/7 bereikbaar
Ongediertebestrijding

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.