De beste tips om wespen te verjagen

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van wespen?

Zoek op uw plaats

De 10 beste tips om wespen te verjagen

In de zomer kunt u eindelijk weer buiten eten, heerlijk in de tuin luieren en genieten van het zonnetje. Helaas krijgt u in deze tijd ook steeds meer overlast van wespen. U vraagt zich waarschijnlijk af: “Hoe kan ik die vervelende wespen verjagen?”. Gelukkig hebben wij voor u de oplossing! Lees hier de 10 beste tips om wespen te verjagen en te bestrijden. 

1. Geuren die wespen verjagen

Wespen hebben een goed ontwikkeld reukvermogen. Zo zijn er bepaalde geuren die wespen aantrekken, met name zoete geuren. Tegelijkertijd zijn er ook geuren die wespen verjagen. Kennis van deze afstotende geuren is erg handig als u wespen uit uw tuin wilt weren. Hieronder vindt u een overzicht van deze geuren:

Wierook 

Wierook is een handig middel om wespen uit uw tuin te verjagen. Ze hebben namelijk een hekel aan de rook en de doordringende geur. Bovendien verbergt wierook de lokkende zoete geur van etenswaren. Plaats de stokjes in uw tuin door ze in het zand of gras te zetten. Steek de stokjes vervolgens aan en u zult zien dat wespen niet snel meer in uw tuin opduiken.

Brandend koffiepoeder

Heeft u geen wierook in huis? Gebruik dan koffiepoeder! Wespen hebben namelijk een hekel aan de geur van gemalen koffie. Strooi wat koffiepoeder op een schoteltje en steek deze aan met een lucifer of aansteker. Vervolgens komt er een doordringende lucht en rook vrij wat de wespen op afstand houdt.

Ui op een schoteltje

Ook kunt u een ui gebruiken om wespen uit uw tuin te houden. Snijd een ui in stukjes en leg deze op een schoteltje. Plaats de ui vervolgens in uw tuin. De scherpe geur zorgt ervoor dat wespen uw tuin niet snel meer opzoeken.

Kruidnagel

De sterke geur van kruidnagel is effectief voor het weren van wespen. Druk wat van het kruid in een doorgesneden sinaasappel of citroen. U kunt de kruidnagel ook in water leggen. In beide gevallen komt er een sterke geur vrij en daar hebben wespen een hekel aan.

Etherische olie 

Een ander middel met een zeer scherpe geur is etherische olie. Voor het bestrijden van wespen wordt vaak eucalyptus olie of citronella olie gebruikt. Dit middel werkt het beste wanneer het verdampt wordt. Hiervoor zijn speciale lampjes op de markt. U kunt dit echter ook zelf doen door warm water bij de olie te voegen. De geur die hierdoor vrijkomt, is sterk en onaangenaam voor wespen. 

Azijn of ammoniak

Ammoniak en azijn mogen niet ontbreken in dit overzicht van bestrijdingsmiddelen. Beide stoffen hebben namelijk een scherpe geur. Om de wespen uit uw tuin te verjagen, mengt u azijn of ammoniak met wat water. Doe dit in een bakje en plaats deze op de plek waar de wespen zitten. Vervolgens verdwijnen de wespen binnen no-time uit uw tuin.

Planten

Er zijn ook bepaalde planten waarmee u wespen uit uw tuin kunt weren. Zo houden wespen niet van de geur van: lavendel, munt, rozemarijn en tomatenplanten. 

Koperen voorwerpen 

Heeft u koperen voorwerpen in huis? Dan kunt u deze inzetten om wespen op afstand te houden. Wespen vinden de geur die van koper afkomt namelijk niet lekker. Hiervoor hoeft u overigens helemaal geen grote voorwerpen te gebruiken. Om de wespen te verjagen, kunt u ook een paar muntjes in een bakje leggen. De munten gaan schitteren wanneer de zon erop schijnt. De wespen houden niet van deze schitteringen en worden hierdoor afgeschrikt.

2. Hang een zak water op 

Wespen afschrikken, kan ook met de schittering van water. Vul een doorzichtige zak met water of ijs en hang deze op in uw tuin. Wanneer de zon op de zak schijnt, gaat het water schitteren. Dit zorgt voor een schrikreactie bij de wespen, waardoor zij wegvliegen.

3. Lok wespen naar een andere plaats 

Wespen komen voornamelijk op zoetigheid af. Daardoor duiken zij regelmatig op wanneer u net aan het eten of drinken bent. Om de wespen uit uw buurt te houden, kunt u ze ook naar een andere plek in uw tuin lokken. Plaats bijvoorbeeld een bord met vers fruit in een hoek van uw tuin. De wespen trekken vervolgens richting deze zoetigheden en laten u met rust.

4. Wespenval 

Met een wespenval kunt u wespen vangen en doden. Een wespenval kunt u gemakkelijk zelf maken. Neem een plastic fles en snijd de bovenkant eraf. Vul de onderkant vervolgens met een zoete stof, zoals limonade. Plaats de bovenkant van de fles nu omgekeerd in het onderste deel als een trechter. De wespen worden aangetrokken door de zoete geur en zullen in de fles kruipen. Wanneer de wespen in de fles zitten, kunnen ze er niet meer uit en verdrinken ze in de vloeistof. U kunt ook een speciale wespenvanger kopen. De werking van zo’n wespenvanger is echter vaak hetzelfde als de zelfgemaakte vallen.

 

5. Wespenpoeder 

Zijn er veel wespen aanwezig rondom uw woning? Dan kan dit duiden op een wespennest. Probeer het ongedierte eens te volgen en kijk of er daadwerkelijk ergens een nest zit. Indien dit het geval is, kunt u het nest bestrijden. Hiervoor kunt u onder meer wespenpoeder gebruiken. Dit strooit u voor de ingang van het wespennest. De wespen nemen het poeder mee het nest in en zullen uiteindelijk sterven. 

6. Wespenspray 

U kunt ook wespenspray of schuimspray gebruiken om een wespennest te bestrijden. Deze bestrijdingsmethode is vooral aan te raden wanneer de ingang van het nest aan de onderkant zit. Spuit een ruime hoeveelheid van de spray via de ingang het nest in. Het vergif in de spray zorgt ervoor dat de wespen worden gedood. 

7. Kokend water in wespennest

Gebruik deze methode alleen wanneer het een klein nest betreft. Gaat het inderdaad om een klein nest? Giet dan kokend water via de ingang naar binnen. Hierdoor sterven de wespen in het nest. Draag altijd beschermende kleding bij deze methode. Anders loopt u de kans gestoken te worden. Twijfelt u of het nest klein of groot is? Kies dan voor een andere methode of laat het wespennest verwijderen door een professional. Wespen bestrijden met kokend water is bij grote nesten risicovol.

8. Nep wespennest 

Wespen zijn erg territoriaal. Ze zullen daarom niet snel een wespennest bouwen in de buurt van een ander nest. Door een nep wespennest op te hangen, verkleint u de kans op een nest in uw tuin. 

9. Rondvliegende wespen verjagen

Kunt u geen nest vinden maar zitten er toch wespen in de tuin? Dan zijn er ook verschillende methodes om rondvliegende wespen direct te bestrijden. Gebruik deze methoden alleen als het om het bestrijden van een individuele wesp gaat. Doordat u de wesp aanvalt, is de kans namelijk groot dat deze gaat steken ter zelfverdediging. 

Vliegenmepper

Met een vliegenmepper kunt u wespen direct uit de lucht slaan. Het grote nadeel is echter dat u de wesp boos maakt. Dus wanneer u misslaat of de wesp nog leeft, is de kans op een wespensteek erg groot. Gebruik daarom bij voorkeur een elektrische vliegenmepper om de wespen effectiever te raken.

Haarspray

Als u haarlak op een rondvliegende wesp spuit, zullen de vleugels aan elkaar plakken waardoor de wesp op de grond valt. De wesp is dan nog niet dood. Let dus wel op dat u de wesp nog doodtrapt. 

Plantenspuit

Besproei de wesp met water wanneer deze in de buurt komt. Wespen houden niet van natte omstandigheden en zullen snel wegvliegen. 

10. Schakel een ongediertebestrijder in

Hebben bovenstaande methodes geen effect? Schakel dan de hulp van een professionele ongediertebestrijder in. Vooral als er een wespennest aanwezig is, is het verstandig om een bestrijder erbij te halen. Een professional is in staat de wespen veilig en effectief te bestrijden. Neem dus snel contact op om uzelf van dit ongedierte te verlossen. 

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar
Ongediertebestrijding

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.