Wat te doen bij een wespennest?

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van een wespennest?

Zoek op uw plaats

Wat te doen bij een wespennest?

Een wespennest zal bij veel mensen direct angstige associaties oproepen. Daar wilt u liever niet te veel mee te maken hebben. Toch kan het soms voorkomen dat een dergelijk nest zich in uw tuin of huis ontwikkelt. In dat geval is het dus wel belangrijk om te weten wat u moet doen. Aan de hand van een aantal simpele vuistregels is het goed mogelijk om op een veilige manier van het wespennest af te komen. Om u hier wat meer wegwijs in te maken, is het belangrijk om de volgende informatie goed in u op te nemen. Op die manier kan er dan niets misgaan.

 

Wat is een wespennest?

wespennest

Het is in de eerste plaats natuurlijk wel belangrijk om goed vast te stellen of u wel met een wespennest te maken hebt. Daarom is het goed om eerst eens te beschrijven wat dit precies voor nest is. Het wespennest is het resultaat van maandenlang bouwwerk door verschillende soorten wespen. Dat begint bij de wespenkoningin, die het eerste deel voor haar rekening neemt. Dat doet ze door hout fijn te kauwen en te mengen met speeksel. Later nemen de werksters die worden geboren het over en doen zij precies hetzelfde. Aan het eind kan er dan een heel volgroeid nest ontstaan, met tot wel 5.000 wespen erin.

Is een wespennest gevaarlijk?

Opgescheept zitten met 5.000 wespen klinkt niet heel erg aantrekkelijk, dus de vraag of een wespennest gevaarlijk is, is gerechtvaardigd. Het is belangrijk dit na te gaan. De angst is logisch. De wespen blijven namelijk niet alleen in en om het wespennest hangen. Ze hebben ook vliegroutes. Langs deze routes verzamelen ze bijvoorbeeld voedsel. Als mens moet u die routes niet verstoren. Dan zullen de wespen in de verleiding komen u aan te vallen. In dat opzicht kunt u er dus van spreken dat een nest een gevaar kan vormen. Dit is ook de reden waarom u moet weten wat te doen. De volgende zaken zijn daarin belangrijk.

Kan de brandweer helpen bij een wespennest?

Het idee dat de brandweer een wespennest komt weghalen, klopt slechts ten dele. Vaak wordt gedacht dat dit een taak van de brandweer is. Dat komt onder andere doordat dit in België inderdaad zo is. In Nederland is dit anders. Daar hoeft de brandweer niet uit te rukken voor een wespennest. Al is het niet zo dat zij dat ook nooit doen. In sommige plaatsen in het land, heeft het korps deze taak ook op zich genomen. Het is er dus deels afhankelijk van waar u woont. Soms heeft u geluk. Soms zal u echter een echte professional moeten inschakelen om u te helpen.

Wespennest

Stappenplan bij het signaleren van een wespennest

De beste manier om van een wespennest af te komen is door een duidelijk stappenplan te volgen. Er wordt soms weleens geadviseerd om het in sommige gevallen te laten zitten. Dit kan echter alleen wanneer u zelf ver uit de buurt kunt blijven. Een wespennest dat achterin een zeer grote tuin zit bijvoorbeeld. In alle andere gevallen is het wel echt beter om gewoon de stappen te volgen en te zorgen dat u snel van het nest af bent. Dat doet u door in ieder geval de volgende dingen te doen. Er kan dan weinig aan fout gaan.

1. Zorg dat u goed beschermd bent tegen een wespensteek

Het is in de eerste plaats belangrijk om te beseffen dat de wespen dus ook routes uitzetten. Dat betekent dat ook in de ruimere omtrek rond het wespennest wespen actief zijn. Wanneer u op zoek gaat naar de bron, gaat u dus de confrontatie met agressieve wespen aan. Dat betekent dus dat u beschermende kleren moet dragen. Zo is bijvoorbeeld bewezen dat wit, geel en vale kleuren als kledij de kans op het krijgen van een steek kleiner maken. Dit is dus alvast belangrijk. Zorg ook dat u goed bedekt bent. Ga ook niet dichterbij dan nodig. Zo kunt u een wespensteek voorkomen.

2. Vind het wespennest

Wanneer u de hoeveelheid wespen ziet toenemen, weet u dat er een wespennest kan zitten. Maar waar zit het? Dat is de volgende stap in het plan. Het is nu zaak om de precieze locatie vast te stellen. Daarom moet u goed kijken. Bedenk ook dat driekwart van de wespennesten ondergronds zitten. Vind u niet direct een nest in het zicht, dan kan dit dus het probleem zijn. Het is van groot belang om hier dus goed op te letten. Maar pas wel op. Prikken in de grond en dergelijke is niet aan te raden. Dit kan de wespen boos maken. Dat wilt u natuurlijk voorkomen. Met het vaststellen kan u naar de volgende stap.

3. Neem contact op met een ongediertebestrijder

Zoals eerder gezegd kan de brandweer u niet helpen. Een wespennest verwijderen is taak voor een professional. Daarom is het nodig om direct een ongediertebestrijder in de arm te nemen. Niet alleen weet die hoe om te gaan met wespen. Ook weet die hoe het wespennest geheel te verwijderen is. Dit is belangrijk. Er kunnen beter geen delen achterblijven. Bovendien moet er ook iets met het nest gebeuren. Ook daar is de professional de juiste persoon voor. Die kan het nest op de juiste wijze afvoeren en een plek geven. Bedenk immers wel ook dat wespen ook een belangrijke rol spelen in de natuur.

4. Laat een wespennest bestrijden door een specialist

Hoe ziet dat bestrijden en opruimen er dan eigenlijk uit? In de eerste plaats zal er een grote mate van bestrijding plaatsvinden. Zelfs voor specialisten is de grote hoeveelheid vaak te veel. Door verdelging en dergelijk is beter bij het nest te komen. Dat wat er dan overblijft kan veilig in het geheel worden verwijderd. Dit gebeurt dan op een manier die de overgebleven wespen niet boos maakt. Dit is het essentiële verschil met het zelf verwijderen van een nest. Daar wekt u de agressie vaak wel mee op. Uiteindelijk geniet u weer in alle rust van uw huis, tuin of schuur. Zonder de storende en gevaarlijke wespen.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar
Ongediertebestrijding

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.