29 jul Vlooienbeet
✓ Bestrijding & preventie
✓ Milieuvriendelijk
✓ Snel en effectief
✓ Ook bij spoed
Vlooienbeet herkennen en behandelen
1. Vlooienbeet
Hoe ziet een vlooienbeet eruit?
U herkent vlooienbeten bij mensen aan het volgende:
- Kleine rode bultjes met eventueel een wit of rood puntje erin. Deze bultjes bevinden zich op de plek van de beet.
- Vlooienbeten bevinden zich voornamelijk op liezen, onderbenen, voeten of in oksels.
- Veel jeuk op de plek van de vlooienbeet. U bent hierdoor geneigd om te krabben, maar dit kan problemen veroorzaken.
- Bij allergische reacties kan een beet zorgen voor uitslag over het hele lichaam. Schakel in dit geval altijd een huisarts in.
2. Vlooienbeet mens en dier
Is een vlooienbeet gevaarlijk voor mensen?
- Een vlooienbeet is niet gevaarlijk voor mensen. Het is wel belangrijk dat u de bultjes niet kapot krabt, want dan kunnen de beten wel leiden tot wondjes die mogelijk ontsteken.
- Wanneer u allergisch bent voor insectenbeten is het mogelijk dat u een heftigere reactie zult hebben op een beet. Dit uit zich meestal in uitslag over uw lichaam. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met een arts.
- Vlooien droegen vroeger vaak ziektes over waar miljoenen mensen aan zijn gestorven. Echter is er tegenwoordig een betere hygiëne en komen uitbraken als deze niet meer voor.
Vlooienbeet bij uw hond
Rode bultjes door beet?
Dat kan door verschillende insecten zijn aangericht. In de meeste gevallen gaat het om vlooien of bedwantsen. Hieronder zijn beide beestjes weergegeven:
Vlooien
Bedwantsen
3. Vlooienbeten behandelen
Bestrijder inschakelen
Vlooien komen vaak uw huis binnen doordat uw huisdier deze met zich meeneemt. Wanneer de jeuk begint en uw huisdier krabt de vlooien van zich af, zullen de vlooien in uw huis terecht komen. Het is een kwestie van tijd voordat de vlooien zich in alle kamers van uw huis bevinden en er sprake is van een vlooienplaag.
Bij een vlooienplaag is het belangrijk dat u de plaag zo snel mogelijk laat bestrijden door een professionele bestrijder. Vlooien verdwijnen niet zomaar, dus neem contact op met uw lokale ongediertebestrijder.
Veelgestelde vragen over vlooienbeten:
Vlooienbeet of bedwantsen beet?
Deze beten lijken veel op elkaar, toch zijn er enkele verschillen zichtbaar. Een vlooienbeet merkt u meestal direct op, omdat de beet pijnlijk kan zijn. Een bedwantsen beet merkt u vaak wat later op, omdat deze beet niet gevoelig is. Verder ontstaan er naast de rode vlekken bij een vlooienbeet vaak ook enkele zwarte vlekken, waar een bedwansten beet meestal alleen rode vlekken bevat.
Als laatste kunt u een bedwantsen beet herkennen aan de afstand tussen verschillende beten. Is de afstand tussen de beten klein? Dan is dit waarschijnlijk van bedwantsen, want deze insecten kunnen meermaals achterelkaar bijten.
Hoe weet u of u vlooien in bed heeft?
Vlooien kunnen zich overal in uw bed bevinden, maar de insecten zitten meestal niet in nachtkastjes. De vlooien kunt u het beste herkennen aan zwart gekleurd vuil of bloedvlekken op uw beddengoed. Verder kunt u de vlooien, roodbruine ovale insecten, zien springen.
Wanneer u jeukende beten op uw onderbenen ziet met roodachtige cirkels, kunt u ook te maken hebben met vlooien. Echter is de kans groter dat bedwantsen zich in uw bed bevinden dan dat het vlooien zijn.
Hoe lang blijft een vlooienbeet jeuken?
De jeukende plek na een vlooienbeet verdwijnt uiterlijk binnen enkele weken. Met behulp van wat extra behandeling is het mogelijk dat de jeuk eerder verdwijnt. Belangrijk is wel dat u bij langer aanhoudende klachten contact opneemt met uw huisarts.
Hoe behandelt u vlooienbeten bij huisdieren?
Er bestaan anti-vlooienmiddelen zoals halsbanden en shampoos. Deze worden het vaakst ingezet voor het behandelen en voor het voorkomen van vlooienbeten bij katten en honden. Bij het gebruik van shampoo, is het belangrijk dat u uw huisdier na het wassen goed doorkamt om mogelijke vlooien te verwijderen.