07 aug Vlooien: hoe te herkennen en hoe te bestrijden?
Veel mensen denken dat vlooien enkel en alleen voorkomen bij huisdieren. Natuurlijk zijn huisdieren een bron van ongedierte. Mensen kunnen echter ook wel degelijk te maken krijgen met vlooien. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten wanneer zij met dit ongedierte te maken hebben. Zij hebben immers geen idee hoe vlooien eruit zien. Hierdoor kunnen vlooien lekker hun gangetje gaan in een woning. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Indien vlooien niet bestreden worden, ontwikkelen zij zich namelijk razendsnel. Voor u het weet ontstaat er zo een vlooienplaag. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Wij helpen u hier graag een handje bij. In onderstaande tekst leest u hoe u het ongedierte kunt herkennen en hoe u vlooien moet bestrijden.
– Hoe zien vlooien eruit?
– Hoe ziet de levenscyclus eruit?
– Waar leven vlooien?
– Hoe kan mijn huisdier vlooien krijgen?
– Wanneer weet ik of mijn huisdier vlooien heeft?
– Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn hond?
– Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn kat?
– Hoe houd ik vlooien uit huis?
– Hoe kunnen de vlooien het beste bestreden worden?
– Vlooien laten bestrijden door De Bestrijdingsbrigade
Hoe zien vlooien eruit
Vlooien zijn hele kleine beestjes. Ze zijn zelfs zo klein dat u ze met het blote oog nauwelijks waar kunt nemen. Toch vertellen wij u hier hoe de beestjes eruit zien. Dit maakt het immers een stuk makkelijker om te bepalen of u te maken heeft met dit ongedierte. Zoals gezegd is het ongedierte nogal klein van stuk. Een vlo is namelijk niet groter dan twee tot drie millimeter. Dit is de lengte van een volwassen vlo. Naast de lengte kunt u ze ook herkennen aan hun kleur. Vlooien zijn doorgaans rood of bruin van kleur. Het ongedierte is misschien nog wel het makkelijkst te herkennen aan hun gedrag. Vlooien verplaatsen zich namelijk door te springen. Hierdoor vallen zij natuurlijk een stuk sneller op.
De levenscyclus van een vlo
Net als bij nagenoeg alle andere diersoorten kunnen we bij de vlooien ook mannetjes en vrouwtjes onderscheiden. Nadat het vrouwtje bevrucht is, kan zij tot wel vijftig eitjes per keer leggen. Na een paar dagen ontpopt zich een larve uit het eitje. Deze larven zijn, net als de eitjes, zo klein dat ze nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn. De larven verpoppen zich na zo’n twee weken. Schrik niet, want de poppen kunnen tot wel twee (!) jaar in leven blijven. Uiteraard kunnen de poppen ook eerder uitkomen. Dit hangt er maar net vanaf hoeveel trillingen een pop waarneemt. Deze trillingen worden onder meer veroorzaakt door voetstappen van mensen en bijvoorbeeld stofzuigen. Hoe meer trillingen er zijn, des te eerder wordt een pop gewekt. Zodra de ontpopping eenmaal achter de rug is, is er een volwassen vlo ontstaan.
Waar leven vlooien?
Vlooien kunnen door vrijwel uw gehele woning voorkomen. Wanneer u een hond of kat heeft, bevindt het ongedierte zich vaak in de nabijheid van dit dier. Dit kan bijvoorbeeld in het hok, de mand of op een kussen zijn. Als u eenmaal te maken heeft met vlooien, duurt het meestal niet lang voordat zij zich verspreiden door de rest van uw woning. Zij kunnen namelijk met dieren en mensen ‘meeliften’. De eitjes van een vlo plakken bijvoorbeeld niet vast aan een huid of voorwerp. Hierdoor worden zij betrekkelijk eenvoudig verspreid door uw woning. Wanneer u geen huisdier heeft, houdt het ongedierte zich vaak schuil in het tapijt. Heeft u ook geen tapijt? Dan zitten vlooien vaak in kieren of spelen of achter uw plinten.
Hoe kan mijn huisdier vlooien krijgen?
Zoals gezegd zijn huisdieren vaak een bron van vlooien. Maar hoe komt het dier eigenlijk aan de vlooien? De aanwezigheid van dit ongedierte bij een huisdier is vaak het gevolg van de eitjes. Deze komen namelijk regelmatig voor in de vacht van een huisdier. Zelfs wanneer een huisdier nooit buiten komt, kan het dier alsnog besmet raken met vlooien. U kunt zelf namelijk ook eitjes van vlooien mee naar binnen nemen. En wanneer deze eenmaal binnen zijn, is de kans groot dat ze vroeg of laat ook op uw huisdier komen. De eitjes komen echter niet altijd via mensen binnen. Een huisdier zelf kan namelijk ook eitjes meenemen in zijn vacht.
Wanneer weet ik of mijn huisdier vlooien heeft?
Vlooien zijn maar lastig met het blote oog te zien. Daarom denken veel mensen dat het ongedierte bij huisdieren niet opvalt. Dit is wel degelijk het geval. Vaak kunt u aan het gedrag van uw huisdier merken dat het dier vlooien heeft. Vlooien bijten namelijk en zuigen zich vol met bloed. Dit gaat jeuken en irriteert soms. Het huisdier gaat krabben om de pijn te verzachten. Krabt uw huisdier plotseling meer dan anders? Dan is de kans dus groot dat er vlooien aanwezig zijn. Ook kunt u de aanwezigheid van het ongedierte ontdekken door uw huisdier regelmatig te kammen. Hiervoor is een speciale vlooienkam op de markt. Met deze kam kamt u de vlooien en de ontlasting uit de vacht van uw huisdier. Zo weet u direct of uw huisdier besmet is met vlooien.
Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn hond?
Honden zijn vaak een bron van vlooien. Heeft u ontdekt dat uw hond ook vlooien heeft? Dan moet u de vlooien bestrijden. Veel mensen weten echter niet hoe zij vlooien moeten bestrijden bij een hond. Er zijn tegenwoordig echter genoeg middeltjes om de vlooien op uw hond te bestrijden. Zo kunt u bij een dierenarts of dierenspeciaalzaak vaak middeltjes kopen die de vlooien doden. Ook kunt u gebruikmaken van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Vul ’s avonds bijvoorbeeld eens een diep bord met water en doe hier wat afwasmiddel en een brandend drijfkaarsje in. Wanneer het donker is, komen de vlooien op het licht af. Zodra zij in aanraking komen met het afwasmiddel, kunnen zij niet meer springen. De vlooien verdrinken vervolgens in het water.
Vlooien bij een kat bestrijden
Vlooien komen niet alleen veelvuldig bij honden voor, maar ook bij katten. Ook deze dieren kunnen hun huid kapot krabben wanneer zij geplaagd worden door vlooien. Daarom is het zaak het ongedierte ook bij katten te bestrijden. Net als bij een hond kunt u hiervoor verschillende middeltjes gebruiken. Deze middelen kunt u kopen bij een dierenarts of dierenspeciaalzaak. Ook kunt u natuurlijk een vlooienkam gebruiken om uw kat te verlossen van vlooien. Deze methode werkt echter maar tijdelijk. Wanneer u kiest voor een bestrijdingsmiddel, blijven de vlooien vaak langere tijd weg. Dit is natuurlijk beter voor uw kat dan het beestje telkens maar te kammen. Bovendien is kammen een tijdrovende methode, zeker in vergelijking met bestrijdingsmiddel.
Hoe houd ik vlooien uit huis?
De eitjes van vlooien liften zowel met mensen als met dieren mee. Het is dan ook mogelijk dat u vroeg of laat te maken krijgt met dit ongedierte. Wilt u voorkomen dat vlooien in uw huis opduiken? Dan kunt u een aantal stappen ondernemen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om met enige regelmaat met de stofzuiger door uw woning te gaan. Op deze manier zuigt u vlooien, larven en eitjes op. Beperk u niet alleen tot de makkelijk bereikbare plaatsen. Vlooien houden zich namelijk vaak schuil op beschutte plekken. Gooi na het stofzuigen de stofzuigerzak direct weg. Vlooien kunnen zich ook in deze zak namelijk blijven ontwikkelen.
Wanneer u een huisdier heeft is het zaak om het kleed van het beest regelmatig te wassen. Doe dit bij voorkeur op 60 graden. De vlooien zullen op deze manier namelijk sterven. Is de vloer in uw woning voorzien van tapijt? Dan is het tot slot nog een idee om dit te vervangen. De eitjes van vlooien bevinden zich namelijk vaak in tapijt. Hier zijn zij goed beschut. Wanneer u kiest voor parket, laminaat, pvc of tegels, kunnen eitjes zich niet meer in uw vloer nestelen. Deze laatste optie is vrij prijzig, maar het wordt zo wel een stuk makkelijker om vlooien uit huis te houden.
Hoe kunnen de vlooien het beste bestreden worden?
Eerder in deze tekst las u al hoe u vlooien bij uw huisdier het beste kunt bestrijden. U wilt natuurlijk ook weten hoe u het ongedierte uit uw woning krijgt. Ook hiervoor zijn er verschillende bestrijdingsmethodes. De ene methode werkt echter beter dan de andere. Sommige middeltjes bestrijden de vlooien effectief, maar larven en eitjes worden hiermee niet bestreden. In dat geval heeft het bestrijdingsmiddel natuurlijk nog niet heel veel effect. Wanneer u kiest voor een dergelijk middel, heeft u dus binnen de kortste keren namelijk weer last van vlooien.
Bij vlooien bestrijden is het dan ook van belang dat u kiest voor een middel dat de cyclus onderbreekt. Dit wil dus zeggen dat zowel de vlooien als de larven en eitjes bestreden worden. Hierdoor kunnen vlooien zich niet langer ontwikkelen. Op deze manier bent u dus binnen de kortste keren verlost van de vlooien. Heeft u huisdieren? Behandel dan iedere kamer waar uw huisdier kan komen. Zo weet u zeker dat de vlooien het loodje leggen.
Vlooien laten bestrijden door De Bestrijdingsbrigade
Vlooien bestrijden is een klus die bijzonder nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Wanneer u dit niet goed doet, keert het ongedierte binnen de kortste keren weer terug. Ook moet u gebruikmaken van het juiste middel. Het verkeerde middel onderbreekt de cyclus van de vlooien immers niet. Hierdoor wordt het ongedierte niet volledig uitgeroeid. Wilt u er zeker van zijn dat het vlooien bestrijden tot een succes wordt gebracht? Dan schakelt u De Bestrijdingsbrigade in. Deze professionele ongediertebestrijder weet namelijk als geen ander hoe hij vlooien moet bestrijden. Hij kent de juiste technieken en beschikt daarnaast over de juiste bestrijdingsmiddelen. Dankzij De Bestrijdingsbrigade verdwijnen vlooien volledig uit uw woning!