Verschil bij en wesp

Verschil bijen, wespen en hommels

Verschil bij en wesp

Bijen en wespen worden vaak door elkaar gehaald. Het is echter wel heel belangrijk om het verschil tussen een bij en een wesp te weten. Wespen zijn agressief en veroorzaken veel overlast, deze wilt u waarschijnlijk laten verdelgen. Van bijen heeft u daarentegen weinig te vrezen, en ook zijn bijen beschermd en onmisbaar voor de natuur. Hoe houdt u ze uit elkaar?

Verschil bij en wesp infographic

Wespen herkent u aan de karakteristieke fel geel-zwarte strepen, ook hebben ze een smalle taille. Ze kunnen agressief zijn en komen af op zoetigheid. Vooral aan het einde van de zomer veroorzaken ze overlast. Wespen maken geen honing. Wel zijn ze nuttig omdat ze allerlei andere insecten eten.

Bijen zijn veel minder fel van kleur dan wespen, ze zijn zwart en beige gestreept. Ook hebben ze een bredere taille. Een belangrijk onderscheid is dat bijen behaard zijn en wespen geen beharing hebben. Bijen maken honing en zijn onmisbaar voor de bestuiving van allerlei soorten planten, vooral van groente en fruit. De overheid heeft daarom een speciaal plan voor het behoud van de bijenpopulaties gemaakt. Een aantal bijensoorten zijn wettelijk beschermd. Heeft u last van bijen dan kunt u daarom het beste een imker inschakelen in plaats van ze te bestrijden.

Ook hommels, hoornaars en andere insecten worden soms verward met bijen of wespen. Verderop op deze pagina vindt u hier meer informatie over.

Kenmerken wespen en bijen

Wespen

Verschil bij en wesp
Grootte: 17mm – 20mm
Gevaar: kan meerdere keren steken
Gedrag: agressief
Uiterlijk: smalle taille
Voedsel: insecten
Bestrijding: nest laten verwijderen

Bijen

Verschil bij en wesp
Grootte: 11mm – 18mm
Gevaar: kan maar één keer steken
Gedrag: niet agressief
Uiterlijk: beharing en brede taille
Voedsel: nectar en stuifmeel
Bestrijding: imker inschakelen

Een bijen- of wespensteek

Bijen en wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Als u veel beweegt met uw armen dan kan een bij of wesp zich bedreigd voelen en dus gaan steken. Daarnaast trekt het dragen van een sterk ruikend parfum of felgekleurde kleding een bij of wesp aan. Het beste wat u kunt doen als er een bij of wesp in de buurt is, is rustig blijven.

Een wesp zal veel eerder steken dan een bij. Bijen kunnen namelijk maar één keer steken en sterven nadat zij hebben gestoken. Dit doen ze dus alleen bij uiterste noodgevallen. Wespen kunnen daarentegen veel vaker steken. Een steek van een bij bevat wel veel meer gif dan de steek van een wesp. Ga daarom toch voorzichtig om met bijen. In de praktijk is de kans dus echter wel veel groter dat u door een wesp wordt gestoken.

Bent u toch gestoken door een bij of wesp, dan verschilt het per persoon hoe u hierop reageert. Meestal is de reactie een jeukende, rode zwelling op de plaats van de steek. Let op: als u in uw mond of nek gestoken wordt dan kan dit levensbedreigend zijn. Bel dan meteen 112. Ook als u allergisch bent voor een bijen- of wespensteek, dan moet u goed oppassen. In dit geval moet u altijd hulpdiensten raadplegen als u bent gestoken. De symptomen van een allergische reactie op het gif van een bij of wesp zijn:

  • Roodheid
  • Jeuk
  • Ernstige zwelling van de huid
  • Duizeligheid en/of flauwvallen
  • Lage bloeddruk
  • Opgezwollen hals, gezicht, lippen en tong
  • Moeilijkheden tijdens het ademhalen
  • Braken
  • Angst

Als u gestoken bent door een bij of wesp dan moet u direct de angel verwijderen. Daarna is het belangrijk om het wondje te spoelen en af te dekken met een pleister. Probeer niet aan het wondje te krabben, dit kan voor een infectie zorgen.

Verschil in bestrijding tussen wespen en bijen

Heeft u last van wespen dan adviseren we om deze te gaan bestrijden. Het bestrijden van wespen is niet eenvoudig en brengt risico’s met zich mee. Om van de wespen af te komen moet u het nest (laten) verwijderen. Wanneer u de wespen binnen een wespennest niet in een keer uitschakelt, kunnen de wespen u aanvallen. Zij voelen zich immers door u in het nauw gedreven. Verstandiger is het dan ook om een ongediertebestrijder in te schakelen voor het bestrijden van de wespen.

Heeft u last van bijen dan moet u een imker inschakelen. Bijen zijn namelijk onmisbaar voor de natuur en een aantal bijensoorten zijn wettelijk beschermd. Daarom kunt u ze het beste met rust laten. Wel kunt u de bijen laten ophalen door een imker. Op de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging kunt u een imker vinden bij u in de buurt.

Andere insecten die lijken op bijen en wespen

Hommels

Hommel
Grootte: 9mm – 17mm
Gevaar: kan meerdere keren steken
Gedrag: niet agressief
Uiterlijk: brede taille, sterk behaard
Voedsel: nectar en stuifmeel
Bestrijding: alleen preventief

Zweefvlieg

zweefvlieg
Grootte: 10mm – 20mm
Gevaar: kan niet steken
Gedrag: niet agressief
Uiterlijk: vliegenogen en smal lijf
Voedsel: nectar en stuifmeel
Bestrijding: zelf bestrijden

Ook hommels worden soms verward met bijen en wespen. Wat is nu het verschil tussen een bij, wesp en een hommel? Hommels zijn in tegenstelling tot wespen zeer zelden agressief en komen niet op uw eten af. Ze zijn een stuk groter dan wespen en bijen en zijn zeer sterk behaard. De kans dat hommels overlast veroorzaken is erg klein. Hommels zijn daarnaast belangrijke bestuivers. U kunt ze het beste met rust laten.

Daarnaast kunnen ook zweefvliegen verward worden met wespen en bijen. De zweefvlieg bootst het uiterlijk van wespen na om aanvallers af te schrikken. Ze lijken qua uiterlijk, met uitzondering van de gele en zwarte strepen, echter meer op een vlieg dan op wespen en bijen. Zweefvliegen zijn niet gevaarlijk, op zijn hoogst onhygiënisch.

Europese hoornaar

Europese hoornaar
Grootte: 25mm – 35mm
Gevaar: kan steken
Gedrag: zelden agressief
Uiterlijk: groot en rossig
Voedsel: insecten, plantensap
Bestrijding: alleen als strikt noodzakelijk

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar
Grootte: 20mm – 30mm
Gevaar: kan steken
Gedrag: zelden agressief
Uiterlijk: Groter dan wespen
Voedsel: insecten (ook bijen!), plantensap
Bestrijding: bestrijder inschakelen

De hoornaar, ofwel horzel, is een wespensoort. Een hoornaar is kan tot wel twee keer zo groot worden als een normale wesp. Om deze reden wordt de hoornaar weleens verward met een wespenkoningin. De wespenkoningin is net als de hoornaar ook groter dan een normale wesp, maar de koningin heeft fel gele en zwarte strepen. De (Europese) hoornaar daarentegen heeft een roodbruine kop en borststuk. Het achterlijf is wel zwart met geel gestreept. Hoornaars zoemen veel harder dan wespen. Heeft u last van hoornaars dan kunt u het beste een bestrijder inschakelen.

Overzicht bijen, wespen, hommels en andere insecten

zweefvlieg

Zweefvlieg

Akkerhommel

Akkerhommel

Fopwesp

Fopwesp

Sluipwesp

Sluipwesp

Wespenboktor

Wespenboktor

Veelgestelde vragen

Hoe zie je het verschil tussen een bij en een wesp?

Het verschil tussen een bij en een wesp is het snelst te zien aan de taille. Een wesp heeft een smalle taille, terwijl het lijf van een bij veel rechter afloopt. Ook is een wesp feller van kleur en heeft geen beharing. Een bij is wat doffer van kleur en heeft wel beharing.

Wat is erger: een steek van een wesp of van een bij?

Een steek van een bij bevat veel meer gif. Het is dus gevaarlijker om door een bij gestoken te worden dan door een wesp. Bijen zullen echter zelden steken. Raadpleeg in beide gevallen voor EHBO de website van het Rode Kruis. Bent u gestoken in uw hals, keel of mond bel dan 112. Een zwelling of allergische reactie kan dan namelijk voor ademhalingsproblemen zorgen.

Afbeeldingen: Gewone wesp – Bron: Jeroen Ruël, Akkerhommel – Bron: Jerzystrzelecki, Fopwesp – Bron: B. Schoenmakers, Sluipwesp – Bron: IronChris, Wespenboktor – Bron: Nils Iwens, Franse Veldwesp – Bron: Sjonnoh.