Verschil bij en wesp

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van een wespennest?

Zoek op uw plaats

Verschil bij en wesp

Bijen zijn belangrijk voor de natuur en vallen mensen zelden lastig. Wespen zijn echter erg agressief en het is verstandig om deze te laten bestrijden. Maar wat is nu het verschil tussen een bij en een wesp?

Navigeer nu direct!

 

Wat zijn de kenmerken van een wesp?

De wesp heeft een langwerpig lichaam, welke een zwartgeel gestreepte kleur heeft. Aan de voorzijde van het lichaam zitten twee voelsprieten waarmee de wesp zijn richting bepaalt. Een belangrijk verschil tussen bijen en wespen is dat wespen geen beharing hebben. De achterzijde van het wespenlichaam is voorzien van een angel, waarmee de wesp andere dieren of mensen kan steken. Een wesp zal alleen steken wanneer deze in paniek raakt of zich aangevallen voelt. Wespen komen vaak op eten af. Heeft u last van wespen? Schakel dan een bestrijder in.

Wat zijn de kenmerken van een bij?

Bijen zijn qua uiterlijk veel minder fel van kleur dan wespen, ook hebben bijen niet de zogenaamde wespentaille: ze zijn breder. Ook hebben bijen in tegenstelling tot wespen beharing. Ziet u een insect dat niet fel geel en zwart van kleur is en kleine haartjes heeft dan betreft het hoogstwaarschijnlijk een bij. Bijen leven van nectar en stuifmeel, ze zullen dus zelden op uw eten afkomen. Ook zijn bijen zelden agressief. Ondervindt u toch overlast van bijen? Schakel dan een imker in. Bijen mag u niet laten bestrijden.

Andere insecten die verschillen van een bij en wesp

Ook hommels worden soms verward met bijen en wespen. Wat is nu het verschil tussen een bij, wesp en een hommel? Hommels zijn in tegenstelling tot wespen zeer zelden agressief en komen niet op uw eten af. Ze zijn een stuk groter dan wespen en zeer sterk behaard. De kans dat hommels overlast veroorzaken is erg klein. Hommels zijn daarnaast beschermde dieren. U kunt ze het beste met rust laten.

Verschil bij en wesp

Zweefvlieg

Daarnaast kunnen ook zweefvliegen verward worden met wespen en bijen. De zweefvlieg bootst het uiterlijk na van wespen na om aanvallers af te schrikken. Ze lijken qua uiterlijk, met uitzondering van de gele en zwarte strepen, echter meer op een vlieg dan op wespen en bijen. Zweefvliegen zijn niet gevaarlijk, op zijn hoogst onhygiënisch.

Hoornaar

Hoornaar

De hoornaar, ofwel horzel, is een wespensoort. De hoornaar is wel twee keer zo groot dan een normale wesp. Om deze reden wordt de hoornaar weleens verward met een wespenkoningin. De wespenkoningin is net als de hoornaar ook groter dan een normale wesp, maar de koningin heeft dezelfde kleurkenmerken. De hoornaar daarentegen heeft een roodbruine kop en borststuk. Het achterlijf is wel zwart met geel gestreept. Het geluid dat hoornaars produceren is altijd erg fel.

Een bijen- of wespensteek

Een bij of wesp steekt meestal alleen als deze zich bedreigd voelt. Als u veel beweegt met uw armen dan kan een bij of wesp zich bedreigd voelen en dus gaan steken. Daarnaast trekt het dragen van een sterk ruikend parfum of felle kleuren in de kleding een bij of wesp aan. Het beste wat u kunt doen als er een bij of wesp in de buurt is, is rustig blijven.

Bent u toch gestoken door een bij of wesp, dan verschilt het per persoon hoe u hierop reageert. De meest normale reactie is een jeukende, rode zwelling op de plaats van de steek. Bent u allergisch voor een bijen- of wespensteek, dan moet u goed oppassen. Dit kan namelijk levensbedreigend zijn. In dit geval moet u altijd hulpdiensten raadplegen. De symptomen van een allergische reactie op het gif van een bij of wesp zijn:

  • Roodheid
  • Jeuk
  • Ernstige zwelling van de huid
  • Duizeligheid en/of flauwvallen
  • Lage bloeddruk
  • Opgezwollen hals, gezicht, lippen en tong
  • Moeilijkheden tijdens het ademhalen
  • Braken
  • Angst

Als u gestoken bent door een bij of wesp dan dient u direct de angel te verwijderen. Daarna is het belangrijk om het wondje te spoelen en het af te dekken met een pleister. Probeer niet aan het wondje te krabben, dit kan voor een infectie zorgen.

Hulp bij het bestrijden van wespen

Heeft u last van wespen dan adviseren we om deze te gaan bestrijden. Het bestrijden van wespen is niet eenvoudig en brengt risico’s met zich mee. Wanneer u de wespen binnen een wespennest niet in een keer doodt, kunnen de wespen u aanvallen. Zij voelen zich immers in het nauw gedreven door uw bestrijdingsmethode.

Verstandiger is het dan ook om een ongediertebestrijder in te schakelen voor het bestrijden van de wespen. Ongediertebestrijders beschikken over voldoende ervaring en verschillende hulpmiddelen om wespen op een effectieve wijze te kunnen bestrijden. In tegenstelling tot wespen, zijn bijen een beschermde diersoort. Deze mogen niet door ons bestreden worden.

Het verschil tussen een bij en een wesp wordt in de onderstaande video verder toegelicht:

Last van wespen? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade de wespen bestrijden!

Wespen

Verschil bij en wesp
Wespen herkent u aan de karakteristieke felle geel-zwarte strepen, ook hebben ze een smalle taille. Ze kunnen agressief zijn en komen af op zoetigheid. Vooral aan het einde van de zomer veroorzaken ze overlast.

Bijen

Verschil bij en wesp
Bijen zijn veel minder fel van kleur dan wespen, ze zijn zwart en beige gestreept. Ook hebben ze een bredere taille. Een belangrijk onderscheid is ook dat bijen behaard zijn, wespen hebben geen haartjes.

Hommels

Hommel
Hommels zijn een stuk groter, vooral breder, dan bijen en wespen, en zijn sterk behaard. De meeste van deze haren zijn zwart van kleur, met een enkele witte en gele band. Hommels zijn zelden agressief.

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.