21 jul Rouwvliegjes bestrijden
✓ Bestrijding & preventie
✓ Milieuvriendelijk
✓ Snel en effectief
✓ Ook bij spoed
Rouwvliegjes bestrijden doet u met deze tips!
Het resulteert erin dat de larven schade verrichten aan uw jonge planten. Over het algemeen overleven volwassen planten de vraatschade van larven wel, maar jongere planten zijn vaak veel gevoeliger voor schimmels. Daarom is het belangrijk om de rouwvliegjes te bestrijden.
1. Rouwvliegjes
Waar komen rouwvliegjes vandaan?
Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes maar muggen. Deze ‘vliegjes’ worden ook wel eens: varenrouwmug, rouwmug, grondvliegjes en dondervlieg genoemd. De vliegjes zijn enkele millimeters groot en leven graag in warme en vochtige omgevingen.
De kleine zwarte vliegjes komen vooral af op organisch materiaal, rottende wortels en vochtige aarde. Ziet u vliegjes rondom uw plantenbak, potgrond of kamerplanten? Dan is er een grote kans dat het gaat om rouwvliegjes. De vrouwelijke vliegjes leven een of twee dagen, maar leggen in deze tijd gemiddeld 200 eitjes. Een rouwvliegjes plaag is daarmee snel ontstaan. Het is daarom belangrijk om snel te handelen bij het zien van een rouwvliegje, denk aan het bestrijden van de vliegjes.
Hoe kunt u rouwvliegjes voorkomen?
Het beste wat u kunt doen is het voorkomen van rouwvliegjes in uw woning. U kunt de vliegjes voorkomen door onderstaande maatregelen te nemen:
- Controleer bij de aankoop van nieuwe binnen/buiten planten altijd of er niet al vliegjes rondom heen vliegen. Wanneer u een plant met rouwvliegjes in uw huis zet, is de kans groot dat uw andere planten ook besmet raken door de grote hoeveelheid larven die de vliegjes voortbrengen.
- Zet uw planten in een pot met een gat in de onderkant. Op deze manier kan het water in de pot gemakkelijk wegstromen en voorkomt u wortelrot en daarmee rouwvliegjes.
- Gebruik verse potgrond bij nieuwe planten of bij het verpotten van uw planten. Zo kunnen er zich geen eitjes en larven bevinden tussen uw nieuwe planten.
- Geef uw planten nooit teveel water. De vochtige aarde is namelijk een aantrekkelijke plek voor het neerleggen van de eitjes.
- Verwijder verwelkte bloemen en afgevallen bladeren zo snel mogelijk, zodat de vliegjes hier niet op af zullen komen.
Wat te doen tegen rouwvliegjes?
Heeft u een rouwvliegje gezien in de buurt van uw planten? Op dit moment is het voorkomen van rouwvliegjes niet meer mogelijk. Nu kunt u verschillende tips toepassen om de vliegjes tegen te gaan. Met deze tips kunt u de schade aan uw kamerplanten beperken.
- Planten opnieuw potten
Als rouwvliegjes zich eenmaal in uw planten en potgrond bevinden is het lastig om deze volledig schoon te krijgen. In veel gevallen is het daarom goed om de potgrond te vervangen. Het vervangen van potgrond kunt u het beste in een aparte ruimte doen, zodat er geen mogelijkheid is dat er rouwvliegjes dichtbij komen van andere besmette planten. Volg dit gemakkelijke stappenplan:
Opnieuw potten
Stap 1: Laat de grond uitdrogen, zodat u de plant gemakkelijk uit de pot kunt halen.
Stap 2: Haal de plant uit de pot en maak de wortels goed schoon. Dit kunt u het beste doen door de wortels af te spoelen met water.
Stap 3: Maak ook de pot goed schoon met behulp van kokend water.
Stap 4: Plaats de plant terug in de nieuwe potgrond en zet deze niet te dichtbij andere planten.
- Het isoleren van de besmette plant
Zijn er rouwvliegjes aanwezig rondom uw plant? Verplaats deze plant dan een aantal weken naar een aparte ruimte. Zo kunt u voorkomen dat al uw planten besmet raken met de vliegjes.
- Aarde laten uitdrogen
De kleine zwarte vliegjes houden van vochtige aarde, wortels en andere organische materialen. Een uitgedroogde plant is daarom niet aantrekkelijk voor de vliegjes. Geef daarom bij voorbaat even geen water aan een besmette plant om de vliegjes te verjagen.
- Zand erover
Een andere effectieve manier om rouwvliegjes te bestrijden is zand over de aarde van uw plant leggen. Denk hierbij aan het gebruik van zandbakzand. Leg een klein laagje zand over de aarde om de aarde als het ware af te sluiten. Er kan nu bijna geen lucht meer doorheen komen en er zit geen voeding in het zand. De larven sterven af en de rouwvliegjes kunnen niet meer door het zand heen om nieuwe eitjes te leggen.
2. Rouwvliegjes bestrijden
Aaltjes tegen rouwvliegjes
Rouwvliegjes kunnen op veel manieren bestreden worden. De beste bestrijdingsmanier is het gebruiken van aaltjes tegen rouwvliegjes. Aaltjes zijn rondwormen die van de larven van de vliegjes houden. Door middel van een gieter kunt u de aaltjes op de bodem krijgen van de pot. Vervolgens gaan de aaltjes zelf op zoek naar larven om op te eten. De aaltjes dringen de larven binnen en doden de larven met een bacterie.
De aaltjes zijn goed voor de potgrond en zullen nadat de larven zijn opgegeten zelf ook uitsterven. Hierdoor blijft u dus niet met een nieuwe beestjesplaag zitten en is het probleem snel opgelost. De aaltjes zullen vier weken werkzaam zijn om alle aanwezige larven te doden. De aaltjes zijn gewoon te koop in een fysieke winkel of webshop en zijn gemakkelijk te gebruiken.
Maar wat moet u doen na aankoop van aaltjes tegen rouwvliegjes? Met behulp van dit stappenplan kunt u de aaltjes eenvoudig gebruiken voor bestrijding:
Stap 1. Maak de potgrond in uw besmette plant vochtig.
Stap 2. Pak een bak of gieter met water en laat de aaltjes oplossen in het water.
Stap 3. Giet vervolgens het mengsel van aaltjes en water op de natte potgrond van uw besmette plant. Dit kunt u het beste bij al uw kamerplanten doen (ook de planten die nog niet aangetast zijn).
Stap 4. Zorg dat de potgrond vochtig blijft zolang de vliegjes nog zichtbaar aanwezig zijn. De potgrond moet ook niet te nat worden, dus ga uit van bosgrond in de schaduw.
Aaltjes tegen rouwvliegjes
Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes is zeker aan te raden wanneer u veel planten of gewassen in uw huis of tuin heeft staan. Bij deze bestrijdingsmethode laat u de natuur het probleem oplossen. Dit zorgt voor een natuurlijke balans in het ecosysteem. Verder zijn aaltjes ook effectief voor de bestrijding van vele andere beestjes, denk hierbij aan steekmuggen en teken.
Bestrijden met koffie
Wilt u meteen aan de slag met het bestrijden van de vliegjes? Dan kunt u rouwvliegjes bestrijden met koffie. De gebruikte koffiedik uit uw koffieapparaat kunt u over de aarde van uw plant strooien.
Door het laagje koffiedik komt de rouwvlieg niet meer terug naar deze plant. Echter zullen de larven die misschien al in de aarde van de plant zitten gewoon verder kunnen bestaan. Deze manier van bestrijden is enkel van korte duur effectief, want de rouwvlieg heeft een ontzettend snelle levenscyclus en zal dus weer uit de aarde komen.
Bestrijden met azijn
De vliegjes komen op de geur van azijn af en zouden hierin verdrinken. Het bestrijden van rouwvliegjes met azijn kan zeer gemakkelijk. Zet een bakje in de buurt van uw kamerplanten. Vul het bakje met azijn en prik gaatjes in het bakje, zodat de vliegjes wel naar binnen kunnen maar niet makkelijk eruit.
Het nadeel van deze bestrijdingsmethode is dat niet alle vliegjes in het bakje zullen kruipen. Met de al eerder benoemde levenscyclus zullen de rouwvliegjes gewoon kunnen voort blijven bestaan als er nog een paar vliegjes leven. Daarnaast heeft azijn geen prettige geur voor in uw huis. Wilt u deze methode toch graag toepassen?
Let op! Gooi nooit azijn bij uw plant. De stoffen in azijn zijn namelijk zuren die schadelijk kunnen zijn voor uw planten. Voor meer informatie over het gebruik van azijn bij uw planten of tuin kijk op cleanipedia.
Kaneel tegen rouwvliegjes
U kunt met het huis-tuin-en-keuken-middel kaneel effectief rouwvliegjes bestrijden. Kaneel is niet schadelijk voor uw plant en u heeft kaneel waarschijnlijk thuis wel tot uw beschikking dus u kunt meteen beginnen. Kaneel kan rouwvliegjes onschadelijk maken, omdat het de stof Coumarine (giftige werking) bezit. Het gebruik van kaneel bij bestrijden heeft voornamelijk effect op de larven die in de grond van uw kamerplant zitten. Volg deze stappen voor rouwvliegjes bestrijden met kaneel:
- Meng twee eetlepels kaneel met één liter gekookt water.
- Laat het mengsel afkoelen
- Giet het mengsel net zoals je de planten normaal water geeft.
De resultaten zijn wisselend, maar deze bestrijdingsmanier is zeer voordelig vanwege de gebruiksvriendelijkheid en u kunt deze bestrijding direct uitvoeren. Het is wel belangrijk dat u niet de verschillende methodes tegelijk gaat uitvoeren. Begin dus eerst met de koffie, de azijn of de kaneel en wacht af tot resultaat.
Koffie
Azijn
Kaneel
De drie bovenstaande bestrijdingsmethodes zijn gemakkelijk en snel uit te voeren. Echter is het nadeel dat de methodes niet altijd geheel effectief zijn. Het bestrijden van rouwvliegjes met aaltjes is daarom de beste manier om van uw plaag af te komen.
3. Bestrijder inschakelen?
De Bestrijdingsbrigade
Heeft u alle bestrijdingsmethodes geprobeerd maar lukt het u niet om van de rouwvliegjes af te komen? Dit is geen probleem voor onze ervaren ongediertebestrijders. Met de jarenlange ervaring van onze lokale ongediertebestrijders is uw probleem in no-time opgelost.
Schakel De Bestrijdingsbrigade in bij al uw ongedierteproblemen. We staan voor u klaar bij u in de regio en we gaan altijd verantwoord te werk. Naast het verhelpen van uw problemen, adviseren we u ook altijd over hoe u een probleem kunt voorkomen in de toekomst. We bestrijden onder meer zilvervisjes, wespen, bedwantsen en mollen.
Veelgestelde vragen over rouwvliegjes:
Wat is het verschil tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes?
Rouwvliegjes en fruitvliegjes zijn vaak moeilijk te onderscheiden, omdat beide vliegjes erg klein zijn. Toch kunt u achterhalen met welk vliegje u te maken heeft. Rouwvliegjes zijn namelijk vrij slank gebouwd en hebben een zwarte kleur. Verder vindt u deze vlieg in de buurt van potgrond of rondom planten.
Fruitvliegjes zijn daarentegen wat forser gebouwd en bevatten een lichte kleur met rode opvallende ogen. Daarnaast vindt u deze vlieg juist in de buurt van fruitresten en rottend afval.
Hoe schadelijk zijn rouwvliegjes?
De rouwvlieg is niet schadelijk voor mensen. Echter kunnen rouwvliegjes en de larven wel veel schade aanrichten aan uw planten. De larven voeden zich namelijk met dood en levend organisch en plantaardig materiaal. Wanneer er zich larven of rouwvliegjes bevinden in uw plant dan zal uw plant langzaam achteruit gaan. U heeft dus nog tijd om de vliegjes te bestrijden met de verschillende methodes: bestrijden met koffie, bestrijden met azijn, bestrijden met kaneel of bestrijden met aaltjes.
Let op! Jonge wortels en planten kunnen wel snel worden aangetast door de vliegjes. Wees dus snel en alert als uw nieuwe plantjes niet groeien zoals deze eigenlijk zouden moeten.
Welke planten zijn gevoelig voor rouwvliegjes?
Veel jonge planten en zaaiingen zijn gevoelig voor rouwvliegjes. Meestal kunnen volwassen platen wel tegen de vraatschade van de larven en rouwvliegjes. Hierbij een lijst met planten die gevoelig zijn voor de rouwvliegjes/varenrouwmug:
- Vaste planten, denk aan Delphinium, Skimmia en Hedera
- Keukenkruidenplantjes
- Winterstekken, denk aan Vitis en Lavendel
- Potplanten, denk aan Cyclamen, varens en Azalea
- Alle stekken en jonge planten in verwarmde omstandigheden, dus bijvoorbeeld in een kas of binnenshuis.
Wat trekt rouwvliegjes aan?
Rouwvliegjes leven in plantaardige materialen. De vliegjes houden van vochtige en warme aarde en potgrond. De vrouwelijke vliegjes leggen hun eitjes bij de wortels van planten in de aarde. Vervolgens komen de eitjes uit en worden het larven.
Deze larven vullen zich met alle organische voedingsstoffen van de wortels en planten in de buurt. Planten, organisch materiaal, rottende wortels en potgrond zijn dan ook de aantrekkelijkste voedingsstoffen voor de vliegjes. U kunt deze rouwvliegjes in uw planten voorkomen door meerdere maatregelen te nemen.