Muizen helpen bij onderzoek naar effect antidepressiva

muizen2

Muizen helpen bij onderzoek naar effect antidepressiva

Muizen: een groot deel van de mensen heeft er een hekel aan. Er wordt vaak gedacht dat de beestjes vervelend zijn, maar ze zijn echter ook bijzonder nuttig. In huis mogelijk niet, maar wel bij onderzoeken. Zo hebben muizen namelijk een bijdrage geleverd aan een onderzoek naar het effect van antidepressiva op mensen. Bij de ene persoon slaat het gebruik van antidepressiva wel aan, terwijl het bij de andere persoon juist averechts werkt. Mogelijk kan dit voorspeld worden door te kijken naar de genen van mensen. En hier hebben muizen een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Het belang van muizen in dit onderzoek

Omdat het wat riskant is om onderzoeken uit te voeren op mensen, worden hiervoor doorgaans testmuizen gebruikt. Het voordeel van het testen op muizen is dat externe factoren als verschil in eten, opvoeding en omgeving worden uitgesloten, aangezien de muizen allemaal op dezelfde manier behandeld worden. Bij mensen verschillen deze externe factoren vaak behoorlijk, waardoor het niet goed onderzocht kan worden. Iedereen woont namelijk in een andere woning en daarnaast eet iedereen anders.

Verschillende genen bij muizen

Net als mensen hebben muizen ook verschillende soorten genen. Uit het onderzoek van de wetenschappers van het Max Planck Instituut blijkt dat bepaalde genen aantonen of antidepressiva een positief effect hebben of niet. Bij de testmuizen uit het onderzoek bleek namelijk dat sommige genen van muizen gevoeliger zijn voor het hormoon glucocorticoïde dan het gen van andere muizen. Glucocorticoïde speelt een belangrijke rol in de reactie op stress. Wanneer het hormoon niet in balans is, veroorzaakt dit vaak stressklachten.

De werking van antidepressiva op mensen

Het onderzoeken van muizen is natuurlijk allemaal leuk en aardig maar wat heeft de mensheid hier nu aan? Behoorlijk wat. Er werd namelijk ook bloed afgenomen van om en nabij de honderd patiënten die depressief zijn. Dit bloed werd onderzocht op dezelfde genetische eigenschappen als dat van de muizen. De overeenkomsten zijn dusdanig, dat grotendeels verklaard kon worden waarom sommige mensen juist wel en anderen geen baat hebben bij antidepressiva. Met behulp van het onderzoek onder muizen moet het dus makkelijker worden om mensen in de toekomst wel of geen antidepressiva voor te schrijven. Wanneer blijkt dat iemand geen baat heeft bij het middel, kan gezocht worden naar een behandelmethode die wel effectief is.