Muis in huis: Wat te doen tegen muizen?

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van Muizen?

Zoek op uw plaats

Muis in huis: Wat te doen tegen muizen?

 •  

  Overlast van muizen in huis

  Muizen in huis zijn niet alleen erg onhygiënisch. Ook kunnen ze voor schade aan uw woning zorgen. Er zijn verschillende redenen waarom muizen proberen uw huis binnen te komen. De muizen zoeken onder andere naar voedsel en een warme plek om zich te verstoppen. Helaas zijn muizen erg handig in het binnendringen van woningen. Overlast door muizen in huis komt hierdoor vaak voor. Maar wat kunt u doen wanneer u last heeft van muizen in uw woning?

  Oorzaken muis in huisMuis in huis

  Er zijn verschillende oorzaken waarom muizen naar binnen komen. Een belangrijke reden is dat uw woning warmte en beschutting biedt. Ook muizen die zoeken naar voedsel kruipen vaak naar binnen. Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren. (Ook vogelvoer kan muizen aantrekken.) Verder biedt uw woning bescherming tegen natuurlijke vijanden zoals roofvogels. Muizen die normaal gesproken alleen buiten leven zoals de veldmuis kunnen soms ook binnen komen. Dit komt echter alleen voor wanneer het koud is buiten. Huismuizen daarentegen zullen ook echt een nest in uw huis proberen te maken. Hierdoor kan een muizenplaag ontstaan. Op onze preventiepagina kunt u lezen hoe u dit kunt voorkomen.

  Waar zijn muizen in huis te vinden?

  Muizen kunnen zich op verschillende plekken in huis verstoppen. Doordat zij bang zijn voor mensen en andere dieren, zal het lastig zijn om de muis te vinden. Gelukkig laten muizen duidelijke sporen achter! Let bijvoorbeeld op houten plinten en isolatiemateriaal op een zolderruimte of in de kelder, wat kapot geknaagd lijkt te zijn. Dit kan een eerste aanwijzing zijn, dat de muizen zich hier ophouden. Wanneer er inderdaad muizen in de kelder of op zolder blijken te leven, herkent u deze aan de langwerpige, kleine zwarte keutels die u hier zult vinden.

  De muizen kunnen zich ook in de kruipruimte van uw woning of tussen verschillende muren verstoppen. Ze zijn hier bijvoorbeeld via een kleine kier in uw muur bij naar binnen gekropen.

  Hoe komen muizen in mijn huis?

  Muizen komen vaak binnen via kieren in uw muren. Denk aan openingen voor de ventilatie of voor leidingen en kabels. Via deze kieren kunnen de muizen eenvoudig binnen komen. Muizen zijn namelijk heel flexibel. Ze kunnen zich door openingen van slechts een halve centimeter wurmen. Ook via uw dak kunnen ze uw huis binnen komen. Muizen zijn immers zeer goede klimmers. Via (klim)planten of verhangende bomen kunnen ze op uw dak komen. Via een raam of losliggende dakpan komen ze vervolgens binnen. Het is daarom niet alleen belangrijk om kieren te dichten maar ook om voor goed onderhoud aan uw dak te zorgen.

  Zijn muizen in huis gevaarlijk?

  Muizen in huis kunnen voor verschillende gevaren zorgen. Hoewel de muizen u nooit zullen aanvallen, kunnen ze wel ziektes bij zich dragen. Ze verspreiden onder andere het hantavirus en kunnen de rattenbeetziekte veroorzaken. Ook zorgen muizen in huis voor bacteriën zoals salmonella. Deze komen onder andere via urine en uitwerpselen van muizen in uw woning. De aanwezigheid van muizen kan hierdoor uw gezondheid ernstig schaden. Vooral mensen met een verzwakte weerstand lopen gevaar. Ook kan de schade die muizen aanrichten voor gevaar zorgen. Branden ontstaan door muizen die bekabeling kapot knagen komen regelmatig voor.

  Muizengif is daarnaast ook gevaarlijk, zowel voor mensen als voor huisdieren. Laat dit altijd aan een bestrijder over om op een veilige manier van de muizen af te komen.

  Wat te doen tegen muizen in huis?

  MuizenvalU kunt verschillende stappen zetten om de muizen in huis te bestrijden. Een methode om muizen te bestrijden is het inzetten van muizenvallen. Houd er echter rekening mee dat alleen strategisch geplaatste muizenvallen effect hebben. Daarbij is het noodzakelijk dat u de muizenvallen regelmatig leegt.

  Muizengif

  Een alternatief voor het gebruik van muizenvallen, is het gebruik van muizengif. Aan het gebruik van muizengif zitten strenge voorwaarden. Zo is het niet langer toegestaan om muizengif buiten de deur te gebruiken. Buiten kunnen andere dieren de korrels als voedsel aanzien en hierdoor sterven. Ook in huis is het gebruik van muizengif niet altijd verstandig. Wanneer uw kinderen of huisdieren met het gif in aanraking komen brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee.

  Neem een kat in huis als bestrijdingsmiddel

  Naast gif en muizenvallen kunt u ook een kat in huis nemen. Een kat kan de muizen vangen en schrikt muizen daarnaast af. De geur van katten houdt de muizen op afstand. Pas wel op met het gebruik van gif in combinatie met een kat, gif kan schadelijk zijn voor uw huisdieren.

  Muizen verjagen met geur

  Wist u dat u muizen kunt verjagen met geur? Er zijn verschillende kruiden die muizen onprettig vinden zoals kamille, lavendel, pepermunt of kruidnagel. U kunt deze kruiden planten in uw tuin, of bijvoorbeeld pepermuntolie bij deuren en ramen druppelen. Ook knoflook of thee kan helpen bij het weghouden van muizen.

  Gaten dichten tegen muizen

  Om te voorkomen dat de muizen terugkeren, is het slim om uw woning na te lopen op kieren. Door de gaten te dichten, kunnen de muizen veel minder makkelijk bij uw woning naar binnen. Denk ventilatieopeningen af met een rooster en gebruik staalwol om openingen voor leidingen en kabels op te vullen.

  Dode muis in huis: wat kunt u het beste doen?

  Niet alleen is het een vies idee dat er een dode muis in uw huis ligt. Ook kan een dode muis stankoverlast veroorzaken en een groot aantal bacteriën bij zich dragen. Om te voorkomen dat u, uw gezinsleden of uw huisdieren ziek worden, is het belangrijk om de muis zo snel mogelijk op te ruimen. Dit doet u door het dier met plastic handschoenen in een afsluitbare plastic tas te stoppen. Gooi de handschoenen na het gebruik hiervan weg. U kunt namelijk ziek worden als u de dode muis aanraakt.

  Tip: maak de plek waar u de dode muis gevonden heeft altijd goed schoon. Mogelijk leven er nog bacteriën op de vloer.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

 • Landelijke dekking
 • Klantgerichte oplossing
 • Bestrijding & preventie
 • Innovatief
 • Flexibel & betrokken
 • 24/7 bereikbaar
Ongediertebestrijding

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.