Muggen bestrijden

Muggen bestrijden

Muggen bestrijdenJe bent vast wel eens een avond wakker gehouden door een vervelende mug. Wanneer je in de zomer lekker ligt te slapen met het raam open omdat het warm is komt het regelmatig voor dat je nachtrust plotseling verstoord wordt door het geluid van een zoemende mug in je oor. Niet veel later vind je een irritant jeukende bult ergens op je lichaam. De meeste mensen kunnen muggen wel vervloeken op deze momenten. Het zijn ook zeer vervelende insecten. Gelukkig houdt de overlast bij ons in Nederland op met het verstoren van de nachtrust en enkele jeukende bulten op je armen en benen. Op andere plekken in de wereld is dit wel anders. De mug is namelijk het meest dodelijke insect ter wereld. Sommige muggensoorten kunnen dodelijke ziektes als malaria en dengue onder mensen verspreiden. Gelukkig komen deze soorten niet in Nederland voor. Een muggensoort die in Nederland bijvoorbeeld wel voor komt is de langpootmug.

Hoe ontstaat overlast van muggen?

Overlast van muggen zul je meestal in de zomer ervaren. In deze tijd van het jaar worden de insecten zeer actief en planten zij zich ook voort. In de winter kruipen ze weg op warme plekken en proberen de koude periode te overleven. Door het steeds warmere klimaat op aarde overleven steeds meer muggen de winter en zal de overlast in de zomer toenemen. Het zijn de vrouwtjes van de insectensoort waarvan we het meeste last hebben. Zij zijn het namelijk die mensen steken om bloed te zuigen. Muggenvrouwtjes leggen eitjes in stilstaand water. Wanneer je last hebt van een groot aantal muggen zal er daarom ergens in of rond je woning sprake zijn van stilstaand water waar de muggen hun eitjes inleggen. Wordt hier niks aan gedaan dan zullen larve uit de eitjes komen en zich weer tot nieuwe muggen ontwikkelen waardoor de overlast van de vervelende zoemende insecten alleen maar zal toenemen.

Effectieve manieren van bestrijden

Om muggen te bestrijden kunnen meerdere middelen worden ingezet. Zo kunnen insectenhorren in deuren en ramen bijvoorbeeld effectief zijn om muggen buiten het huis te houden. Ook muskietennetten zijn een goed middel om ervoor te zorgen dat je rustig kunt slapen. Heb je last van slechts enkele muggen dan kan een spray of crème met DEET helpen om de muggen uit je buurt te houden. Soms is de overlast echter te erg en is er sprake van een muggenplaag. In dat geval moet het probleem bij de bron worden aangepakt om voor een effectieve bestrijding van het probleem te zorgen. Het is zeker dat er ergens stilstaand water is waarin de muggen zich voortplanten. Dit kan bijvoorbeeld een verstopte dakgoot zijn, water in de kruipruimte van een woning of een emmer met een laag water die je in de tuin bent vergeten. Haal je deze voortplantingsplaats van de steekmuggen weg dan bestrijd je hiermee meteen het probleem.