Mollen in je tuin, wat nu?!

Mol in de tuin

Mollen in je tuin, wat nu?!

Mollen kunnen een ware plaag vormen door alle vervelende molshopen die ze in de tuin kunnen achterlaten. De molshopen ontsieren een anders zo mooi strak gazon en door hun gegraaf beschadigen ze de wortels van jonge planten. Wat kun je precies doen om deze dieren weg te krijgen?

Mollenvallen

De beste manier om van mollen af te komen, is door een of meerdere mollenvallen te plaatsen. Je plaatst deze vallen in de gangen die door de mol worden gegraven. De mol zal bij het wandelen door de gangen – op zoek naar voedsel of om op een andere plek verder te graven – op de val stuiten en daar klem in komen te zitten. De meeste mollen zijn op slag dood. Leeg de val om mogelijk nog andere mollen te vangen. We raden aan om minimaal dagelijks de vallen te controleren. Mogelijk zitten er mollen klem die nog niet dood zijn. Het is inhumaan om de dieren onnodig lang te laten lijden.

Mollenkokers

Een meer diervriendelijke oplossing is het plaatsen van een mollenkoker. Hiermee wordt de mol niet dood gemaakt, maar levend gevangen. Vervolgens kan de mol eenvoudig elders worden uitgezet, op een plek waar hij geen overlast veroorzaakt. Let wel op dat u minimaal elke dag controleert of er een mol klem zit in de kokers. Doet u dit niet, dan zal de mol de hongersdood sterven, wat uiteraard zeer ondiervriendelijk is. Mocht u de mol niet willen sparen, dan kunt u beter een mollenval plaatsen. Let op dat u de mol ver van de bewoonde wereld uitzet om te voorkomen dat de mol bij anderen schade aanricht. Een goede plaats om mollen los te laten, is bijvoorbeeld het bos. Let op dat niet overal dieren mogen worden losgelaten.