Mijten herkennen, voorkomen en bestrijden

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Mijten herkennen, voorkomen en bestrijden

Heeft u te maken met mijten? Let op, want de uitwerpselen van de mijt kunnen leiden tot allergische reacties. Deze kleine spinachtige insecten kunnen huidirritaties en besmettelijke ziektes veroorzaken bij mensen en dieren. Er zijn in totaal meer dan 45.000 verschillende soorten mijten. De huisstofmijt is de bekendste mijt. In deze blog leest u alles over de soorten mijten, het voorkomen van mijten en het bestrijden van mijten bij mensen en dieren.

 1.   Soorten mijt

Huisstofmijt

De huisstofmijt is de bekendste mijtsoort in Nederland. Deze mijt heeft acht poten en heeft ongeveer drie tot vier weken nodig om van eitje tot volwassen huisstofmijt te groeien. De ideale temperatuur voor de huisstofmijt is tussen de 20 en 30 graden met een luchtvochtigheid tussen de 60 procent en 80 procent.

De huisstofmijt ziet eruit als een klein wit puntje en deze mijt bevindt zich vaak op matrassen, stoffen van meubilair en hoofdkussens. De vervellingshuidjes en uitwerpselen van huisstofmijten kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen. Naar schatting heeft ongeveer 1 op de 15 mensen last van een huisstofmijtallergie.

huisstofmijt

Huisstofmijt (via Gilles San Martin)

Kenmerken van de huisstofmijt:

  • 0,5 mm groot
  • Wit(tig) van kleur
  • Te vinden in bedden, tapijten en banken

Spintmijt

Spintmijten kunnen bruine of rode mijten zijn, maar spintmijten kunnen ook een groene en een doorzichtige kleur hebben. De spintmijt is een kleine ovale mijt die herkenbaar is aan twee zwarte stippen op het lijf. De voedingsbron van deze mijt is het weefsel en sap van bladeren. De spintmijt richt in alle stadia van planten schade aan. Deze mijtsoort bevinden zich doorgaans aan de onderkant van bladeren en penetreren het plantweefsel daar met hun naaldvormige snuit.

Kenmerken van de spintmijt:

  • 1 mm groot
  • Rood, bruin of groen van kleur
  • Te vinden rond bomen en planten
spintmijt

Spintmijt (via Wikimedia)

Vogelmijt

De vogelmijt is een parasiet die de voorkeur heeft voor gevogelte. Vogelmijten worden ook wel bloedluizen genoemd, omdat ze zich voeden met het bloed van mensen en dieren. De vogelmijt komt meestal vanwege verlaten vogelnesten in aanraking met mensen. Wanneer alle jongen zijn uitgevlogen moeten de vogelmijten op zoek naar een nieuwe gastheer. Vaak zijn de nieuwe gastheren mensen of huisdieren die zich in de buurt van de vogelnesten bevinden.

Kenmerken van de vogelmijt:

  • 0,5 tot 1 mm groot
  • Grijs van kleur
  • Te vinden tussen veren van vogels

Meelmijt

De meelmijt bevindt zich, zoals de naam het al zegt, vaak in de buurt van meel. De voornaamste voedingsbron van deze mijt is namelijk meel. Meelmijten hebben een temperatuur tussen de 25 en 30 graden nodig en een luchtvochtigheid van minimaal 70 procent. De meelmijt ontwikkelt zich in deze ideale omstandigheden in twee tot drie weken.

Kenmerken van de meelmijt:

  • 0,4 mm groot
  • Kleurloos met donkere poten
  • Te vinden in voedselvoorraden.

 

Wilt u meer te weten komen over de meelmijt? Op deze pagina leest u alles over meelmijten.

 2.   Overlast mijten

Symptomen bij mijtenallergie

Mijten kunnen voor veel overlast zorgen bij mensen. Door de uitwerpselen van een mijt kan een allergie ontstaan. Zoals benoemd hebben veel mensen last van huisstofmijtallergie en dit kan voor nare reacties en zorgen. Heeft u last van mijten? U kunt het herkennen aan de volgende symptomen:

  • Eczeem
  • Jeuk
  • Tranende ogen
  • Hoesten en niezen

Voor tips bij een allergische reactie bij huisstofmijt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Over het algemeen werken medicijnen goed tegen deze klachten. Voor meer informatie kunt u bijvoorbeeld deze blog lezen.

Mijt voorkomen

Mijten in uw huis hebben is niet prettig, zoals benoemd kunnen ze voor vervelende klachten zorgen. Daarom is het belangrijk om mijten in uw woning te voorkomen. Met behulp van onderstaande tips voorkomt u mijten:

  • Mijten houden van een hoge luchtvochtigheid van boven 50 procent, daarom is het belangrijk om uw leefruimtes goed te ventileren.
  • Openslaan van uw bed, zodat het goed kan luchten.
  • Houdt uw leefruimtes, met name uw slaapkamer, schoon en stofzuig uw gordijnen, gestoffeerde meubelen en tapijten regelmatig.
  • Kies voor een hoogstaand bed. Op deze manier kan het matras goed luchten en is het daarnaast ook makkelijker om de grond te stofzuigen.
  • Laat uw was buiten drogen.

Mijt

Mijt (via WikiImages)

Wat te doen tegen mijten?

Mijten kunnen door uw hele huis zitten en ze verspreiden zich snel tot een grote mijtenplaag. Om deze reden moet er ingegrepen worden. U kunt op meerdere manieren actie ondernemen tegen mijten. Om te beginnen is het verstandig om er alles aan te doen om mijten te voorkomen. Als de mijten zich al in grote getallen in uw huis, slaapkamer of bed bevinden zult u de mijten moeten bestrijden. Het bestrijden van mijten kunt u zelf uitvoeren, maar het is verstandiger om contact op te nemen met een ongediertebestrijder.

 3.   Mijt bestrijden

Zelf bestrijden

Mijten kunt u in zekere zin zelf bestrijden. Wel moet u hierbij opletten dat u niet aan de slag gaat met gif en chemische producten die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor uw gezondheid en de gezondheid van uw huisdieren. Zeker wanneer u chemische producten gebruikt op uw matras of meubelen moet u goed opletten. De beste manier om mijten zelf te bestrijden is natuurlijk bestrijden. Met behulp van onderstaande tips kunt u mijten het beste bestrijden:

  1. Vervang uw matras eens in de 10 jaar, het is na een lange periode onhygiënisch geworden.
  2. Vervang uw vloerbedekking door een gladde vloer, zoals laminaat. Vloerbedekking is namelijk een aangename plek voor mijten.
  3. Leg knuffels voor een aantal dagen in uw diepvries. Op deze manier worden de mijten gedood en kunt u de knuffels vervolgens op een lagere temperatuur dan 60 graden wassen.
  4. Houd uw huisdieren buiten uw slaapkamer en laat uw hond of kat het liefst niet slapen op gestoffeerde meubelen. Huisstofmijten houden namelijk van dierlijke haren en huidschilfers.
  5. Was uw beddengoed, dekbed en hoofdkussens regelmatig op maximaal 60 graden. Als u dit elke zes weken doet, kunnen de eitjes van de mijten zich niet ontwikkelen tot volwassen mijten.

Wanneer bestrijder inschakelen?

Alles geprobeerd en nog steeds niet van de mijten af? Geen probleem, schakel onze ervaren ongediertebestrijder bij u in de regio in. De bestrijder zal naar aanleiding van het probleem een inschatting maken welke stappen het beste gezet kunnen worden bij het voorkomen of bestrijden van mijten.

Onze ongediertebestrijders gaan altijd verantwoord en veilig te werk bij het bestrijden van mijten. Verder adviseert de bestrijder u altijd over het voorkomen van insecten in de toekomst, zodat u geen last meer krijgt van mijten. Naast het bestrijden van mijten kunt u De Bestrijdingsbrigade ook inschakelen voor de bestrijding van wespen, houtworm, bedwantsen, fruitvliegjes en nog veel meer.

Veelgestelde vragen over mijten :

Hoe weet u of u mijten heeft?

In de meeste gevallen heeft u last van jeuk. De jeuk is in de nacht heftiger. De mijten zelf kunt u nauwelijks zien, wel kunt u mijten herkennen aan schilferende gangetjes in uw huid. Ook kunnen mijten voor pukkeltjes of blaasjes zorgen, krab deze nooit open want er kan een ontsteking ontstaan.

Hoe herkent u vachtmijt?

Vachtmijt herkent u aan een doffe vacht, losse haren en veel schilfers. Vachtmijt kan veel jeuk veroorzaken bij uw hond en andere huisdieren. Gelukkig veroorzaakt vachtmijt verder geen grote overlast voor uw huisdieren.

Waar zitten mijten?

Mijten paren en leven overal waar voedsel te vinden is. Op plekken met veel vezels en stof vinden huisstofmijten dan ook hun meeste voedsel. De mijten komen dus voor in matrassen, dekens, kussens, knuffels, gordijnen, honden- en kattenmanden, en nog veel meer donkere, warme en vochtige plekken.

Hoe krijgt u huismijt uit uw matras?

U kunt huismijt verwijderen uit uw matras door regelmatig uw matras schoon te maken met etherische olie en baksoda (zuiveringszout). In combinatie met zuiveringszout kunt u met pepermunt, wintergroen of eucalyptus een zeer effectieve natuurlijke reiniger maken tegen mijt.

Huisstofmijt – Gilles San Martin via Flickr MijtWikiImages via Pixabay Mijt achergrondafbeelding – Marc Pascual via Pixabay SpintmijtDavid Cappaert, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons