01 mei Last van motten in huis?
Motten zijn nachtvlinders die buitenshuis de nuttige taak verrichten van het bestuiven van bloemen en planten. Sommige van deze lelijke vlindersoorten gedijen echter beter binnenshuis en hier vormen zij een probleem. Motten in huis veroorzaken namelijk schade en overlast en zijn daardoor zeker niet nuttig te noemen. Bij de term motten denken de meeste mensen aan de beestjes die zich voeden met natuurlijke kledingmaterialen zoals katoen, wol en leer. Dit is de kleermot. De reden dat mensen meteen aan deze soort denken is dat zij vaak voorkomen. Er zijn echter vele mottensoorten die zich met verschillende dingen voeden. Meerdere van deze soorten kan u in huis tegenkomen.
Mottensoorten die binnenshuis leven
Wereldwijd zijn er bijna 2400 mottensoorten. De meeste van deze nachtvlinders leven buitenshuis. Enkele kan u echter ook binnenshuis tegenkomen. De larven van deze motten voeden zich met dingen die wij mensen in huis bewaren. De meest voorkomende mottensoorten die binnenshuis leven in Nederland zijn de kleermot, cacaomot, vruchtmot en meelmot. De namen van de beestjes geven aan waar de larven zich mee voeden nadat zij uit hun eitjes zijn gekomen. Net zoals bij alle vlinders komen uit de eitjes rupsen die zich voeden totdat zij de cocon- en ontpoppingsfase bereiken. Mottenlarven lijken veel op maden en zijn dun, wit en langwerpig. Om motten in huis effectief te bestrijden moet men ook de eitjes, cocons en larven aanpakken.
Bestrijden en voorkomen van mottenplagen
Een groot aantal motten in huis zorgt voor de nodige overlast. Het is tevens een teken dat er ergens in huis een plek is waar het ongedierte zich voortplant. Dit is niet iets waar u mee geconfronteerd wilt worden want de larven van de motten kunnen de nodige schade aanrichten. De larve van de kleermot voedt zich bijvoorbeeld met kleren, gordijnen en gestoffeerde meubelen. Er zijn verschillende manieren waarop u motten in huis kunt bestrijden. De vliegende nachtvlinders kunt u onder andere met een insectenlamp of mottenstrip vangen. Wilt u ook voorkomen dat de motten eitjes leggen dan zijn de ouderwetse mottenballen nog altijd zeer effectief. Andere preventiemaatregelen zijn het goed schoonhouden van kledingstukken en voedsel goed afgesloten bewaren in huis. Krijgt u toch met een mottenplaag te maken die u zelf niet de baas kunt dan staat De Bestrijdingsbrigade voor u klaar.
Last van motten? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade de motten bestrijden!