Huisspin voorkomen

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Huisspin voorkomen

Een van de meest voorkomende spinnen in Nederland is de huisspin. Er zijn verschillende soorten huisspinnen, denk hierbij aan: de gewone huisspin en de grote huisspin. Deze spinnen bevinden zich, zoals de naam het al verklapt, voornamelijk in huizen. Het gaat hierbij met name om woningen die dichtbij het water liggen.

De spinnen worden aangetrokken door het aanwezige vocht in en rondom uw huis. Verder houden spinnen van insecten, zoals: kakkerlakken, wespen, mieren en vliegen. Wanneer u veel insecten in uw huis heeft, is de kans groot dat de Nederlandse huisspin hier op af komt.

 1.   Huisspin

Huisspin Nederland?

De Nederlandse huisspin die het meest voorkomt, is de gewone huisspin. Echter zijn er in Nederland honderden spinnensoorten. Veel van deze soorten lijken op elkaar en dus ontstaat er vaak verwarring over welke soort aanwezig is binnen uw huis. De gewone variant weeft een trechtervormig vlak web.

Als er een prooi in het web belandt, komt de spin tevoorschijn om de prooi te overmeesteren. De spinnen zijn ’s nachts actief en kunnen het hele jaar worden waargenomen (als het leefgebied leefbaar blijft). Elke nacht maakt de spin een nieuw trechtervormig web om de prooi te kunnen vangen.

Kan de huisspin bijten?

Huisspinnen beschikken over gifkaken. Deze gifkaken gebruiken de spinnen om hun prooi mee vast te pakken. Deze gifkaken zijn echter niet gebouwd om mensen mee aan te vallen. De spin kan dus wel bijten, maar over het algemeen zullen de spinnen geen mensen bijten.

In enkele gevallen kan het wel voorkomen dat een huisspin in Nederland een mens bijt. Geen paniek! De beet van deze spin zal alleen resulteren in een niet zeer pijnlijke bult en deze gifinjectie is bovendien ook ongevaarlijk. De bult zal na enkele dagen slinken. Is dit niet het geval? Kijk hier hoe u de beet kunt behandelen of neem voor de zekerheid contact op met uw huisarts.

 2.   Soorten huisspinnen

Grijze huisspin

De grijze huisspin kent u met name van de spin die u in uw badkuip aantreft. De mannelijke spin is dan namelijk op zoek naar een vrouwelijke spin om mee te paren. Dit doen de spinnen vaak in het donker. Wanneer de mannelijke spin in de badkuip terecht komt, lukt het door de gladde wanden niet meer om eruit te komen. De grijze huisspin is de kleinste spin van deze drie en valt op door de grijze kleur.

  • Een mannelijke grijze variant is ongeveer 6 tot 9 millimeter groot.
  • Een vrouwelijke grijze variant is ongeveer 7 tot 11 millimeter groot.
  • Pootjes kunnen 2,5 centimeter lang worden.
  • De spin is grijs gekleurd.
  • De spin heeft gestreepte poten.

Grijze huisspin

Grijze huisspin
(via wikimedia)

Gewone huisspin

De gewone huisspin is de donkerst gekleurde spin van de drie. Men noemt deze spin ook wel eens de zwarte huisspin. Echter is deze spin niet geheel zwart. Deze spin is vooral te vinden aan de buitenkant van tuinhuisjes, huizen en tussen houtblokken.

  • Een mannelijke gewone variant is ongeveer 10 tot 15 millimeter groot.
  • Een vrouwelijke gewone variant is ongeveer 11 tot 18 millimeter groot.
  • Pootjes kunnen 5 centimeter lang worden.
  • De spin is donkerbruin.
  • De spin is opvallend lichtgekleurd op achterlijf.

Gewone huisspin

Gewone huisspin

Grote huisspin

De grote huisspin is de grootste soort. Deze spin weeft horizontale matachtige webben zonder kleefstof. Wanneer de prooi in het web valt, komt de grote huisspin naar de prooi toe en bijt de spin het slachtoffer direct. Met het bijten injecteert de grote spin gif dat leidt tot de verlamming van de prooi.

  • Een mannelijke grote variant is ongeveer 10 tot 17 millimeter groot.
  • Een vrouwelijke grote variant is ongeveer 11 tot 20 millimeter groot.
  • Pootjes kunnen 7 centimeter lang worden.
  • De spin is lichtgekleurd op achterlijf (twee lichtere ovale vlekken vallen op).
  • De spin heeft gestreepte poten.

Grote huisspin

Grote huisspin

 3.   Huisspin voorkomen en bestrijden

Spinnen in huis voorkomen

Huisspinnen komen voornamelijk af op insecten en droge beschutte plekken in uw huis. Met behulp van deze tips kunt u voorkomen dat de spinnen zich in uw huis bevinden:

  1. Stofzuig regelmatig uw huis. Probeer hierbij ook alle verstopte plekken en hoeken mee te nemen.
  2. Dicht zoveel mogelijk kieren in uw vloer, plafond en muren. De spinnen kunnen gemakkelijk binnendringen door kleine gaatjes.
  3. Verwijder spinnenwebben altijd meteen als u deze ziet. Hiervoor kunt u een stofzuiger of bijvoorbeeld een plumeau gebruiken.
  4. Plaats horren in uw ramen zodat de spinnen niet binnen kunnen komen wanneer u uw huis lucht.
  5. Voorkom ten alle tijden insecten in uw huis door bijvoorbeeld restafval direct op te ruimen. Hoe minder insecten, hoe minder spinnen!
  6. Gebruik een spinnenvanger wanneer u een spin ziet. De spinnenvanger is een borstel die de spin opsluit. Hiermee kunt u de spin levend vangen en buiten de deur weer vrij laten.
  7. Vermijd brandhout voor de kachel in uw woning. Naast spinnen vinden ook boktorren en houtwormen dit fijne plekken. Bewaar uw brandhout altijd buiten.

Wanneer bestrijder inschakelen?

Heeft u last van een spinnenplaag en lukt het u niet om de spinnen te verjagen? Dan is het tijd om een ervaren ongediertebestrijder in te schakelen. Onze lokale bestrijders gaan vakkundig te werk bij spinnen in Nederland. Naast het bestrijden van de spinnen zullen onze bestrijders u ook adviseren over de vervolgstappen die u kunt uitvoeren om het probleem niet meer terug te laten komen. Zeker als u aan het water woont, kunt u het beste even contact opnemen met De Bestrijdingsbrigade.

Veelgestelde vragen over de huisspin:

Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk?

Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.

De gifkaken komen namelijk vaak niet eens door de huid van mensen heen. Stel dat dit wel gebeurd, dan is het gif van de spin alsnog niet giftig genoeg om schade aan te richten.

Bestaat er een zwarte huisspin in Nederland?

Nee, deze bestaat niet. De gewone huisspin wordt vaak als zwart aangezien vanwege de donkere kleur die deze spin heeft. Echter is er geen sprake van deze spin met een zwarte kleur. De donkere kleur van de gewone huisspin is, als u heel goed kijkt, een donkerbruine kleur.

Hoe lang leeft een huisspin binnen?

De huisspin kan een leeftijd bereiken van zes jaar. Dit geldt echter alleen voor de vrouwtjes. De mannelijke huisspinnen halen deze leeftijd meestal niet, omdat deze meestal worden aangevallen door de vrouwelijke spinnen na het paren. In sommige gevallen valt de vrouwtjes spin niet aan en laat ze de mannelijke spin in leven.

Grijze huisspin – Magne FlåtenCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons