Hoe om te gaan met een beginnend wespennest?

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van een wespennest?

Zoek op uw plaats

Hoe om te gaan met een beginnend wespennest?

Wespen kunnen een groot gevaar vormen voor uw gezondheid. In het bijzonder wanneer u of uw gezinsleden allergisch zijn voor een wespensteek. Daarbij brengt een wespensteek een venijnige pijn met zich mee, zeker bij kinderen. Reden genoeg om een wespennest al in een vroeg stadium te bestrijden. Een beginnend wespennest bestrijden lijkt vaak echter makkelijker, dan dat dit in de praktijk is. Denk bijvoorbeeld aan een wespennest in uw spouwmuur, een wespennest in een boom of struik, enzovoorts. In dergelijke situaties is het erg lastig om een beeld te krijgen van de omvang van een wespennest.

 

Hoe kan ik een beginnend wespennest herkennen?

De basis voor een wespennest wordt gelegd door de wespenkoningin. Zij ontwaakt medio april uit haar winterslaap en begint met het bouwen van een wespennest. Een beginnend wespennest herkent u doorgaans aan een raat met een aantal open cellen. Een beginnend wespennest heeft wel wat weg van een kommetje met allemaal gaatjes aan de buitenkant. Voor het bouwen van het nest gebruikt de koningin kleine stukjes hout. Deze kauwt ze fijn, waardoor het hout vermengd wordt met speeksel. Het hout krijgt hierdoor een grijzige uitstraling, waardoor een beginnend wespennest eruit ziet alsof het gemaakt is van papier.

 

Zijn er verschillende soorten wespennesten?

Er wordt vaak gedacht dat een wespennest er altijd hetzelfde uitziet. Dit is echter een misvatting. De uitstraling van een wespennest verschilt namelijk per wespensoort. Toch heeft een beginnend wespennest vaak wel dezelfde uitstraling. Deze ziet er dus uit zoals we hierboven reeds beschreven. Indien een nest groter wordt, kan deze qua uiterlijk verschillen. Betreft het een nest van de hoornaar? Dan ziet het nest er geel uit en bestaat het uit lagen die wel wat weg hebben van schelpen. Het nest van de Duitse wesp is daarentegen weer grijs van kleur. De gewone wesp komt echter het meeste voor in Nederland. Een nest van deze wespensoort herkent u aan de gele tot roodbruine kleur.

 

Hoe ontwikkelt een beginnend wespennest zich verder?

Zodra de wespenkoningin de basis van het nest gebouwd heeft, legt zij hier haar eerste eitjes in. Uit deze eitjes komen vervolgens de eerste larven. Binnen de wespenkolonie staan zij ook wel bekend als de werksters. In tegenstelling tot de koningin zijn de werksters niet vruchtbaar. Deze werksters zorgen er vervolgens voor dat het nest verder uitgebouwd wordt. De koningin houdt zich hier vanaf dat moment niet meer mee bezig. De werksters bouwen telkens nieuwe kamers en de koningin legt hier vervolgens nieuwe eitjes in. Zodra er larven uit deze eitjes komen, worden deze gevoed door de werksters. Op deze manier wordt een wespenkolonie stukje bij beetje steeds groter.

Waar bevinden beginnende wespennesten zich meestal?

Nadat een wespenkoningin ontwaakt is uit haar winterslaap, zoekt ze een plek om haar nest te bouwen. Een beginnend wespennest wordt vaak gebouwd in de buurt van de plek waar de koningin heeft overwinterd. Waarom? Omdat de koningin het idee heeft dat ze hier veilig is. Ze heeft er immers de hele winter door kunnen slapen. Een beginnend wespennest wordt altijd op een droge plek gebouwd. Ook kiest de koningin een plek uit waar dieren en mensen haar niet kunnen storen. De spouwmuur is en geliefde plek voor een beginnend wespennest. Ook bouwt de koningin haar nest geregeld onder de dakrand, in een bijgebouw of onder het dak.beginnend wespennest

 • In de hoek van het plafond
 • In de spouwmuur
 • Onder de dakrand
 • In de grond van uw tuin
 • Tegen een tak aan in een boom
 • In een struik

 

Moet ik een beginnend wespennest direct verwijderen?

Heeft u een beginnend wespennest ontdekt? Dan telt dit nest waarschijnlijk nog niet meer dan een paar wespen. In dat geval valt de overlast nog relatief mee. Daarom komt lang niet iedereen direct in actie bij een beginnend wespennest. Toch doet u er goed aan een wespennest altijd direct te verwijderen, ook wanneer het een beginnend nest betreft. Door tijdig in te grijpen, voorkomt u namelijk een groter probleem. Wanneer u niets doet, kunnen er binnen de kortste keren honderden of duizenden wespen in het nest zitten. En dan is er natuurlijk wel sprake van overlast.

Kan ik zelf een beginnend wespennest verwijderen?

Het is niet verstandig om zelf een beginnend wespennest te verwijderen. Waarom niet? Omdat dit de nodige gevaren met zich meebrengt. Wanneer u te dicht in de buurt van het nest komt, worden wespen agressief. Het ongedierte gebruikt in dat geval hun angel om het nest te beschermen. U kunt hierdoor meerdere malen gestoken worden. Laat een wespennest daarom altijd verwijderen door een professionele ongediertebestrijder. Dit geldt ook voor een beginnend wespennest. Een bestrijder weet namelijk precies hoe hij een wespennest moet verwijderen. Hierdoor weet u zeker dat het nest straks weg is. En bovendien wordt u niet gestoken door de wespen wanneer u een beginnend wespennest laat verwijderen door een professional.

Wespennest

Een beginnend wespennest bestrijden

Wist u dat een wespennest ontzettend snel kan groeien? Vaak wordt het begin van een wespennest in het voorjaar gemaakt, waarna het wespennest gedurende de zomer verder wordt uitgebreid. Een beginnend wespennest bestrijden is zodoende alleen in het voorjaar mogelijk. Bij het bestrijden van wespennesten is het belangrijk, dat alle wespen in een keer gedood worden. Niet alleen voorkomt u op deze manier wespensteken. Ook gaat u op deze manier tegen dat er een nieuw nest wordt opgebouwd. Zeker wanneer de koningin van de wespenkolonie in leven blijft, is de kans op een nieuw nest groot.

Mocht het beginnende wespennest zich in de grond of een struik bevinden, dan is het gebruik van chemische middelen af te raden. Spelende kinderen of huisdieren kunnen met deze bestrijdingsmiddelen in contact komen. Dit brengt logischerwijs grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook voor andere dieren buiten uw woning, kunnen deze bestrijdingsmiddelen schadelijk zijn. Daar komt nog bij dat er voor een wespennest verwijderen speciale kleding nodig is. Zo voorkomt u dat u tijdens het verwijderen van het nest gestoken wordt.

Wespen in een vroeg stadium voorkomen

Het is sterk aan te raden om een zogenaamde waspin te laten plaatsen. Dit is een val, die aan het begin van de lente in uw tuin geplaatst kan worden. De waspin trekt de jonge koningin van de vorige zomer aan, zodat deze geen nieuw nest kan maken. Alleen een jonge, bevruchte koningin zal de koude wintermaanden overleven. Doordat de overige wespen zullen sterven, is de kans minimaal dat u te maken krijgt met een wespenplaag. Een waspin laten plaatsen kunt u aan erkende ongediertebestrijders overlaten.

Heeft u te maken met een groot wespennest in uw tuin of woning? Laat een wespennest verwijderen door onze specialisten. Wij beschikken over de benodigde beschermende kleding en bestrijdingsmiddelen om de wespen op effectieve wijze te bestrijden.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

 • Landelijke dekking
 • Klantgerichte oplossing
 • Bestrijding & preventie
 • Innovatief
 • Flexibel & betrokken
 • 24/7 bereikbaar
cartoon De Bestrijdingsbrigade

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Tags:


Waar kunnen we u van dienst zijn?