Het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

Het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar

In Nederland kunnen we twee verschillende soorten hoornaars aantreffen: de Europese hoornaar en de Aziatische hoornaar. Hoewel de twee soorten op het eerste oog op elkaar kunnen lijken, zijn ze niet te verwarren. Zo is de Aziatische hoornaar een stuk minder onschuldig dan de Europese. In deze tekst komt u meer te weten over de belangrijkste verschillen tussen de twee soorten.

Wat is een hoornaar? 

De hoornaar is een wespensoort die behoort tot de familie plooivleugelwespen (Vespidae). In de volksmond worden hoornaars ook wel ‘paardenwespen’ of ‘monsterwespen’ genoemd. Hoornaars zijn namelijk een stuk groter dan de meeste normale wespen. Ze kunnen wel 3,5 cm lang worden en zijn te herkennen aan hun harde gezoem. In Nederland komen er twee soorten voor: de Europese hoornaar en de Aziatische hoornaar. Terwijl de Europese hoornaar al langer bekend is in Nederland, is de Aziatische hoornaar pas in 2017 voor het eerst hier waargenomen. 

Wat is het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar? 

Het is belangrijk dat u het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar kent. We hebben de belangrijkste verschillen voor u op een rijtje gezet. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen uiterlijk en levenswijze.

Verschil europese en aziatische hoornaar

Europese hoornaar (boven), Aziatische hoornaar (onder)

 

1. Uiterlijk 

  • De Europese hoornaar is ongeveer 2,5 tot 3,5 cm lang en kan iets groter worden dan de Aziatische. De Aziatische hoornaar is ongeveer tussen de 2 en 3 cm lang.   
  • Het lichaam van de Europese hoornaar is geelbruin of roodbruin met donkere strepen. Het lichaam van de Aziatische hoornaar is zwart met een kenmerkende gele of oranje band op het achterlijf.
  • De Europese hoornaar heeft een gele of roodbruine kop terwijl de kop van de Aziatische hoornaar zwart is met oranje aan de voorkant.  
  • Een opvallend kenmerk van de Aziatische hoornaar is dat de uiteinden van de poten geel zijn.

 

2. Levenswijze 

  • De kolonie van een Aziatische hoornaar kan uitgroeien tot duizenden en is daarmee groter dan die van Europese hoornaars. Hetzelfde geldt voor de grootte van het nest. 
  • Europese hoornaars bouwen hun nesten vaak op beschutte donkere plekken, zoals in holle boomstammen. De nesten van Aziatische hoornaars daarentegen bevinden zich vaak hoog in bomen of struiken.    
  • Beide soorten voeden zich met nectar en andere insecten, zoals vliegen, rupsen en bijen. Het verschil is echter dat de Europese hoornaar op diverse insecten jaagt terwijl de Aziatische hoornaar een sterke voorkeur heeft voor bijen. Aziatische hoornaars vormen daardoor een grote bedreiging voor bijenkolonies en de bestuiving van Nederlandse gewassen.   

 

Wat moet u doen als u een Europese of Aziatische hoornaar ziet? 

Als u een Europese of Aziatische hoornaar ziet, is het belangrijk dat u rustig blijft en ze niet stoort. Zolang ze zich niet bedreigd voelen, is de kans groot dat ze vanzelf weer wegvliegen. Toch moet u wel oppassen als u een nest ziet. Als u bij het nest in de buurt komt, kunnen de hoornaars agressief worden en meerdere keren steken. Hoewel u moet oppassen, is het wel belangrijk om te herkennen welke soort u ziet vliegen. Is het een Aziatische hoornaar? Dan moet u dit melden. 

Aziatische hoornaar melden 

Het melden van de Aziatische hoornaar is belangrijk om de opkomst van dit insect tegen te gaan. Aziatische hoornaars vormen door hun jacht op bijen namelijk een grote bedreiging voor de bestuiving van planten en gewassen. Om deze reden is de Aziatische hoornaar ook op de Unielijst met invasieve exoten geplaatst. Dat zij op deze lijst staan, betekent dat EU-landen in actie moeten komen om ze op te sporen en te verwijderen. Wanneer u een Aziatische hoornaar ziet, maak dan een foto en geef uw melding door via waarneming.nl. Zij zullen de melding beoordelen en bepalen welke stappen er genomen moeten worden. 

Hoe kunt u de hoornaar bestrijden? 

Het is niet verstandig om de hoornaars zelf te bestrijden. Het nest bestaat vaak uit grote aantallen die erg agressief kunnen worden als u in de buurt komt, met steken als gevolg. Mocht u het toch zelf willen proberen, kunt u gebruikmaken van wespenspray. Als het om individuele hoornaars gaat, kunt u kiezen voor een speciale Aziatische hoornaar val. Deze val is speciaal ontworpen om Aziatische hoornaars te lokken en op te sluiten. Toch wordt het sterk afgeraden om de hoornaars zelf te bestrijden. 

Neem direct contact op met een bestrijder!  

Schakel vandaag nog een ervaren ongediertebestrijder in voor de bestrijding van zowel de Europese hoornaar als de Aziatische hoornaar. De bestrijders van De Bestrijdingsbrigade verlossen u veilig en effectief van dit ongedierte.