Fruitvliegjes

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Fruitvliegjes voorkomen en vangen doet u met deze tips!

Last van fruitvliegjes in uw huis? Vervelend! Van deze onsmakelijke vliegjes op uw etenswaren of in uw keuken wilt u zo snel mogelijk af. Ten eerste is het belangrijk om al uw etenswaren, zeker rottende of bedorven etenswaren, afgesloten op te bergen of weg te gooien.

De goudbruine vliegjes komen af op de geur van alcohol en azijn, daarom zijn de vliegjes dol op gistende en rottende producten. Is het toch zo ver dat er zich een vliegjes plaag voordoet, het beste is dan om de vliegjes te vangen of bestrijden. Wij vertellen u graag meer over fruitvliegjes en de bestrijding ervan:

 1.   Fruitvliegjes

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Na het overwinteren in het najaar komen de fruitvliegjes in het voorjaar tevoorschijn. De vliegjes zijn dus net als wespen voornamelijk actief in de zomer. Met de stijgende buitentemperaturen gaan de volwassen vliegjes actief opzoek naar fruitsuiker. In de lente en zomer houden deze vliegjes zich constant bezig met het vinden van een partner, het zoeken naar voedsel en de vrouwelijke fruitvliegjes zoeken naar geschikte plaatsen om eitjes te leggen.

De vliegjes zijn vooral gek op (over)rijp fruit, daarom is de zomer voor deze vliegjes ideaal om actief te zijn. Maar wat trekt deze fruitvliegjes nog meer? Zie deze lijst:

 • Bedorven eten in de vuilnisbak
 • Zoete drankresten
 • Rottende groenten
 • Rijp fruit
 • Wijnflessen en bierflesjes
 • Verwelkte bloemen
 • Restjes frisdank in een fles of pak
 • Theezakjes en koffiedrab

rottend fruit

Fruitvliegjes voorkomen

Een volwassen vrouwtjes fruitvlieg legt in haar leven in totaal ongeveer 400-800 eitjes. De voortplanting van de vliegjes gaat dan ook in een rap tempo. U kunt zich voorstellen dat een fruitvliegjes plaag snel kan ontstaan, wanneer rottende fruitstukken of bedorven etensresten blijven liggen. De geuren van alcohol en gistdampen die namelijk van deze resten afkomen, kunnen de vliegjes op tientallen meters al ruiken.

Het Voedingscentrum vertelt u meer over hoe u het beste uw fruit kunt bewaren. Daarnaast hebben we deze 9 tips opgesteld die u helpen om vliegjes te voorkomen.

 • Plaats uw vuilnisbak altijd buiten op een koele plaats en sluit deze goed af. Fruitvliegjes zijn gek op de voedselresten in uw vuilnisbak.
 • Pak organisch afval in met krantenpapier voordat u deze in de groenbak gooit.
 • Leeg uw vuilnisbak in de zomer tijdig en maak uw groenbak regelmatig schoon.
 • Bewaar uw groenten en fruit in een koelkast, een kelderkast of een afgesloten bak.
 • Controleer geregeld uw groente en fruit op rottende exemplaren en gooi deze meteen weg.
 • Zorg voor een schone keuken, denk hierbij aan het poetsen van het aanrecht en het schoonmaken van de vuile vaat direct na het eten.
 • Bij het poetsen van de keuken is het belangrijk dat u geen schoonmaakmiddel gebruikt met zoete geuren, maar juist met eucalyptusgeur of lavendelgeur. Fruitvliegjes houden namelijk niet van deze twee geuren.
 • Check regelmatig uw afvoer en verwijder zo nodig etensresten.
 • Spoel uw lege bier-, wijn- en frisdrankflessen altijd goed om, zodat er geen zoete drankresten blijven bestaan. Het is nog beter om uw lege flessen meteen naar de glasbak te brengen.

mannelijke fruitvlieg

Mannelijke fruitvlieg

vrouwelijke fruitvlieg

Vrouwelijke fruitvlieg

Wat te doen tegen fruitvliegjes?

Heeft u te maken met fruitvliegjes in uw huis? Dan zijn er verschillende manieren om dit tegen te gaan. U kunt gebruik maken van huismiddeltjes waar de vliegjes niet van houden. Ze houden namelijk niet van de geur van salie, dille, knoflook, kruidnagel en basilicum. Hier kunt u uw voordeel me doen door: een paar teentjes knoflook, kruidnagel of een takje lavendel tussen het fruit te leggen.

Verder kunt u fruitvliegjes ook proberen te vangen door een val te maken of een fruitvliegval te kopen. Bij het kopen van een fruitvliegval is het belangrijk dat u goed kijkt naar het middel dat de val bevat. Sommige middelen zijn niet getest als bestrijdingsmiddel en kunnen met verkeerd gebruik de natuur beschadigen en gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

U kunt er ook voor kiezen om vliegjes te bestrijden of te laten bestrijden door een ongediertebestrijder. Deze manier wordt meestal alleen toegepast als er sprake is van een zwerm fruitvliegjes in uw huis en er geen andere mogelijkheid meer is.

 2.   Fruitvliegjes vangen

Zelf fruitvliegjes val maken

Is het u niet gelukt om de fruitvliegjes in uw huis te voorkomen? Dan kunt u proberen om de fruitvliegjes te vangen. Met enkele benodigdheden kunt u zelf gemakkelijk fruitvliegjes vangen. Het enige wat u hoeft te doen is het lokken van de fruitvliegjes met behulp van dit stappenplan:

 1. Snijd het bovenste gedeelte van een plastic fles af.
 2. Plaats het (afgesneden) bovenste gedeelte zonder dop ondersteboven op het onderste gedeelte van de fles. Nu dient het bovenste gedeelte als trechter.
 3. Giet een laagje azijn, siroop of sinaasappelsap in de fles.
 4. Voeg daarna een druppel afwasmiddel toe.
 5. Plaats tot slot de val op de plaats waar u de meeste fruitvliegjes heeft. (U kunt de fruitvliegval ook ophangen door twee gaatjes in de zijkant van de fles te maken en er een touwtje doorheen te steken.)

fruitvlieg

Wat is het effect van deze val? Fruitvliegjes komen af op de geur van de val en kruipen via de opening naar binnen, vervolgens kunnen de fruitvliegjes de uitgang niet meer vinden. Deze fruitvliegval kunt u ook maken door een gat te prikken in de deksel van een plastic bakje of door gebruik te maken van een glazen pot en een trechter van stevig papier.

Fruitvliegjes vangen met fruitvliegval

Naast het zelf maken van een vliegjes vanger kunt u deze ook in de winkel of op een webshop kopen. Er zijn meerdere vliegjes vangers te koop, denk aan een val met lokstof en een val met een blauwe lamp.

De val met lokstof is vergelijkbaar met de val die u zelf kunt maken. Echter is er bij deze val een kant en klaar lokstof meegeleverd. Deze val is in alle soorten en maten te koop, bijvoorbeeld de HG fruitvliegjes vanger. Deze vanger is onbeperkt navulbaar dankzij een speciale navulling. Daarnaast is de vanger verkrijgbaar in een decoratieve peervorm, zodat de vanger er niet onaantrekkelijk uitziet als deze op tafel of bij het fruit staat.

hg tegen fruitvliegjes

Bij de val met een blauwe lamp worden fruitvliegjes, muggen en andere kleine vliegjes gelokt door het blauwe UV licht van het apparaat. Vervolgens worden de vliegjes geëlektrocuteerd door de hoogspanningsspiraal die achter de UV-lamp is geplaatst. Let op! Dit is natuurlijk geen diervriendelijke manier van vangen, omdat de vliegjes geëlektrocuteerd worden.

Diervriendelijk vliegjes vangen

Wilt u liever de vliegjes op een diervriendelijke manier verjagen? Dat kan! Er is een eenvoudige manier om vliegjes levend te vangen. Doe een bananenschil in een open plastic zak en deze bananenschil zal zich omtoveren tot een ideaal broedparadijs voor fruitvliegjes. Zorg dat er zoveel mogelijk vliegjes naar binnen gaan in de plastic zak. Sluit de plastic zak en open deze vervolgens buiten weer, zodat de vliegjes verder kunnen leven buiten uw huis.

Deze manier van vangen werkt niet voor alle soorten vliegen. Het vangen van vliegjes met behulp van een bananenschil werkt bijvoorbeeld niet voor de blauwe vleesvlieg en de gaasvlieg.

Wist u dat?

Fruitvliegjes worden ook wel bananenvliegjes, azijnvliegjes of wijnvliegjes genoemd.

 3.   Fruitvliegjes bestrijden

Bestrijden

Als u alle tips geprobeerd heeft is uw huis meestal snel fruitvliegvrij. Mochten de tips toch niet het gewenste resultaat hebben bereikt, kunt u er ook voor kiezen om over te gaan op het bestrijden. Let wel, het bestrijden van fruitvliegjes heeft een aantal nadelen. De bestrijdingsmiddelen zijn niet altijd milieuvriendelijk en de middelen kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

Koop daarom alleen middelen die zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Hoe herkent u deze toegelaten middelen? Op de verpakking staat een nummer dat begint met ‘EU’, ‘NL’ of het eindigt op een ‘N’. Kijk voor een volledig overzicht van de toegelaten middelen op de toelatingslijst van het Ctgb

Om de risico’s voor het milieu en uw gezondheid zo laag mogelijk te houden, kunt u het beste altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing volgen. Dat een bestrijdingsmiddel is toegestaan wil namelijk niet zeggen dat het middel milieuvriendelijk is. Bij verkeerd gebruik kan een middel schadelijk zijn voor de natuur of voor andere dieren dan het plaagdier.

Fruitvliegjes spray

Voor het bestrijden van uw plaag is een spray een uitstekend middel. Er zijn meerdere soorten sprays tegen vliegende insecten. In tegenstelling tot het bestrijden van vlooien heeft u voor het bestrijden van fruitvliegjes geen zwaar middel nodig. De vliegende insecten sprays worden door verschillende merken aangeboden, zoals: Topscore, Vapona en HG.

topscore spray

Topscore spray

vapona vliegende insecten spray

Vapona spray

hg spray

HG spray

Het nadeel van deze sprays is dat deze permetrine bevat. Dit giftige ingrediënt kan huiduitslag, bultjes, jeuk of geïrriteerde slijmvliezen veroorzaken bij contact met de huid, ogen of bij de inademing ervan.

 • Vermijd direct contact met de spray.
 • Bewaar de spray buiten het bereik van kinderen.
 • Let op bij mensen met een allergie, kijk voor informatie over eventuele allergieën.
 • Stel huisdieren niet bloot aan de spray.

Voordeel: de sprays werken snel en effectief.

Nadeel: Spray de omgeving van de plaag en houd de ruimte 10 minuten gesloten. Uiteraard verplaatst u zich tijdens deze 10 minuten weg van deze omgeving. Na gebruik is het belangrijk om de omgeving schoon te maken en te laten luchten.

Tip: stofzuig de omgeving ook om mogelijk overlevende larven ook mee te nemen om een terugkerend probleem te voorkomen.

Wanneer bestrijder inschakelen?

Heeft u alles geprobeerd en heeft u nog steeds last van de fruitvliegjes plaag? Schakel dan de professionele ongediertebestrijders in. Onze lokale bestrijders kijken met u mee naar de mogelijkheden van preventie. Pas als het blijkt dat er geen andere optie is, zullen onze erkende bestrijders overgaan op het gebruik van gif.

Onze bestrijders gaan altijd veilig en verantwoord te werk bij het voorkomen, verjagen en bestrijden van vliegen. Vervolgens adviseert De Bestrijdingsbrigade u over hoe u een mogelijke nieuwe zwerm kunt voorkomen. We staan ook voor u klaar bij de bestrijding van wespen, houtworm, muizen, ratten en nog veel meer.

Veelgestelde vragen over fruitvliegjes:

Waar komen fruitvliegjes zo snel vandaan?

Fruitvliegjes houden van rottend fruit, zoete drankresten en verwelkte bloemen. De geur van deze producten kunnen de vliegjes al op tientallen meters afstand ruiken. Verder is de levenscyclus van een fruitvliegje kort en planten deze vliegjes zich snel voort.

Wanneer de vliegjes een geschikte broedplaats hebben gevonden, bijvoorbeeld bij een overrijpe appel, zal er in no-time een gehele zwerm fruitvliegjes ontstaan. Het is daarom zaak om oplettend te zijn met het laten liggen van rottend fruit, lege flessen wijn en bedorven blaadjes van bloemen.

Hoe komt u van fruitvliegjes af?

Zorg er als eerste voor dat er zich geen etensresten in uw huis bevinden die rottend of bedorven zijn. Verder is het belangrijk dat u uw keuken goed schoon maakt. Gebruik hierbij het liefste schoonmaakmiddel met eucalyptus of lavendel en dus géén schoonmaakmiddel met een zoete geur.

Zet vervolgens een geurig kruidenplantje in de buurt van uw fruit. De vliegjes houden niet van de geur van salie, dille of basilicum. Ten slotte kunt u de vliegjes vangen door een val te maken of als u dit geprobeerd heeft kunt u de vliegjes bestrijden. Voor het bestrijden kunt u contact opnemen met een van onze ervaren ongediertebestrijders.

Heb ik last van rioolvliegjes of fruitvliegjes?

Rioolvliegjes en fruitvliegjes lijken veel op elkaar, toch zijn er een aantal verschillen tussen de twee soorten vliegjes. Rioolvliegjes bevinden zich meestal in afvoeren, riolen en grond die is verontreinigd met rioolwater. Terwijl fruitvliegjes vaker aanwezig zijn bij rottende groente en fruit, afval en vochtige organische materialen.

Beide vliegjes zijn ongeveer 3 mm groot en zijn bruin/zwart van kleur. Het verschil is met het blote oog moeilijk te zien, maar fruitvliegjes hebben grote rode ogen waar rioolvliegjes dit niet hebben.

Hoe kan ik fruitvliegjes vangen?

U kunt eenvoudig fruitvliegjes vangen aan de hand van dit stappenplan:

Stap 1. Snijd het bovenste gedeelte van een plastic fles af.

Stap 2. Plaats het (afgesneden) bovenste gedeelte zonder dop ondersteboven op het onderste gedeelte van de fles. Nu dient het bovenste gedeelte als trechter.

Stap 3. Giet een laagje azijn, siroop of sinaasappelsap in de fles.

Stap 4. Voeg daarna een druppel afwasmiddel toe.

Stap 5. Plaats tot slot de val op de plaats waar u de meeste vliegjes heeft. (U kunt de fruitvliegval ook ophangen door twee gaatjes in de zijkant van de fles te maken en er een touwtje doorheen te steken.)