Flink meer ratten gezien in Nederland

Ratten

Flink meer ratten gezien in Nederland

Het zal u niet onbekend zijn dat zeker de grote Nederlandse steden een ideale woonplaats vormen voor rattenfamilies. Ratten leven hier in de regenpijpen en de rioleringen van grote complexen, waar zij alle ruimte hebben om zich voort te planten. Hoewel ratten niet direct voor schade aan de woningen hoeven te zorgen, is het geen prettig idee dat er ratten over balkons of door de goten langs woningen lopen. Onlangs verscheen er een opvallend bericht uit Hilversum. In deze stad kreeg een bewoonster te maken met ratten die vanuit het riool via haar toiletpot bij de badkamer van haar woning naar binnen wisten te komen. Dit is geen fijne gedachte als u gebruik maakt van uw toilet!

Naast de ratten in de grote steden krijgen ook boeren regelmatig met ratten te maken. Voor ratten vormen de landerijen tussen de boerderijen een uitstekende verstopplek. Daarbij vinden ze hier voldoende voedsel om te kunnen overleven. Waar de ratten in grote steden niet direct voor schade aan woningen hoeven te zorgen, doen ze dit tussen de landerijen wel. Muskusratten zorgen bijvoorbeeld voor het beschadigen van de walzijde van weilanden, waardoor er steeds meer grond in de aansluitende sloot of kanaal valt. In de afgelopen jaren blijkt het aantal ratten wat in Nederland leeft sterk te zijn toegenomen.

Snelle voortplanting van ratten in Nederland

Op het moment dat de ratten niet gevangen of bestreden worden, kan dit vergaande gevolgen hebben. Ratten kunnen zich namelijk razendsnel voortplanten, waardoor men al snel over een ware rattenplaag spreekt. Per jaar zorgt een vrouwtjesrat voor minimaal dertig jonge ratten, wat aangeeft hoe snel de voortplanting van ratten kan verlopen. Iedere vier tot zes weken kan een vrouwtjesrat opnieuw gedekt worden, waarbij ze per “worp” voor een tot twintig jonge ratjes zorgt. Reden genoeg om een rattenplaag zo snel mogelijk in de kiem te smoren.

Het bestrijden van ratten is echter steeds lastiger geworden voor huishoudens en boeren. Zo is het gebruik van rattengif in de buitenlucht niet langer toegestaan. Geheel onlogisch is dit niet, want het rattengif is zeer schadelijk voor dier en natuur. Denk aan vogels die het rattengif benaderen als voedsel, planten die sterven als gevolg van het bestrijdingsmiddel, enzovoorts. Gelukkig is het gebruik van rattengif voor professionele ongediertebestrijders niet direct noodzakelijk. De strengere regels voor het gebruik van rattengif hebben er echter wel toe geleid dat het aantal ratten sterk is toegenomen in Nederland. Dit hangt samen met het feit dat de kosten voor het bestrijden van de ratten vaak niet gedekt worden door uw verzekeraar.

Verantwoordelijkheid voor het bestrijden van ratten

Het inschakelen van de ongediertebestrijding voor het bestrijden van ratten binnen een groot complex brengt kosten met zich mee. Het is niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is voor deze kosten. Dienen bewoners voor deze kosten op te draaien, omdat zij hun afval laten slingeren? Is een verhuurder verantwoordelijk voor het bestrijden van ratten en het op de juiste wijze onderhouden van de riolering in het pand? Enzovoorts. Dit maakt de bestrijding van ratten des te gecompliceerder voor veel bewoners.

Bovenal is het van groot belang dat de ratten tijdig bestreden worden. Niet alleen om de rattenplaag te stoppen, ook omdat ratten verschillende ziektes met zich mee kunnen dragen. Wanneer een rat bij uw woning naar binnen weet te komen of deze bacteriën op uw balkon verspreid, dan loopt u het risico om ziek te worden. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met een verslechterde weerstand. Denk aan ouderen, jongere kinderen, zwangere vrouwen, enzovoorts. De Bestrijdingsbrigade staat voor u klaar om hulp te bieden bij het bestrijden van ratten rond of in uw woning.