02 jun Wespensoorten die in Nederland voorkomen
Hoe herkent u de wespen in uw tuin? Wespen zijn er in vele duizenden verschillende soorten. Ook in Nederland en België zijn honderden wespensoorten te onderscheiden. We kunnen deze soorten in twee groepen opdelen: de graafwespen (of veldwespen) en houtwespen (ook wel papierwespen genoemd). Het verschil tussen deze twee groepen is de manier waarop zij hun nest bouwen. Houtwespen bouwen nesten van houtvezels. Graafwespen bewonen holen in de grond. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende wespensoorten:
Limonadewesp
Grootte: 17mm – 20mm
Gevaar: kan meerdere keren steken
Gedrag: agressief
Uiterlijk: typische kop
Voedsel: o.a. eten van mensen
Bestrijding: nest laten verwijderen
Duitse wesp
Grootte: 12mm – 20mm
Gevaar: kan meerdere keren steken
Gedrag: agressief
Uiterlijk: drie stippen op kop
Voedsel: o.a. eten van mensen
Bestrijding: nest laten verwijderen
Franse veldwesp
Grootte: 12mm – 18mm
Gevaar: kan meerdere keren steken
Gedrag: niet agressief
Uiterlijk: lange poten, smalle taille
Voedsel: insecten
Bestrijding: nest laten verwijderen
Graafwesp
Grootte: 8mm – 17mm
Gevaar: kan steken
Gedrag: niet agressief
Uiterlijk: divers (veel ondersoorten)
Voedsel: insecten
Bestrijding: bestrijder inschakelen
Houtwesp
Grootte: 18mm – 42mm
Gevaar: kan niet steken
Gedrag: niet agressief
Uiterlijk: hoorn op achterzijde
Voedsel: hout
Bestrijding: bestrijder inschakelen
Sluipwesp
Grootte: 3mm – 42mm
Gevaar: kan niet steken
Gedrag: niet agressief
Uiterlijk: zeer smal lichaam
Voedsel: insecten
Bestrijding: zelden nodig
Europese hoornaar
Grootte: 25mm – 35mm
Gevaar: kan steken
Gedrag: zelden agressief
Uiterlijk: groot en rossig
Voedsel: insecten, plantensap
Bestrijding: alleen als urgent
Aziatische hoornaar
Grootte: 20mm – 30mm
Gevaar: kan steken
Gedrag: zelden agressief
Uiterlijk: Groter dan wespen
Voedsel: o.a. insecten (ook bijen!)
Bestrijding: bestrijder inschakelen
Last van wespen? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade het wespennest verwijderen!
Limonadewesp (Gewone wesp)
De limonadewesp is de wespensoort die het vaakst voorkomt in ons land. Deze wesp is geel-zwart gestreept en heeft een smalle taille. De limonadewesp is te onderscheiden van de Duitse wesp door de zwarte stippen op de gele strepen van zijn achterlichaam. Bovendien heeft de limonadewesp een soort anker tussen zijn voelsprieten en ogen. De limonadewesp wordt doorgaans zo’n 17 tot 20 millimeter lang.
Duitse wesp
De Duitse wesp is één van de bekendste en meest voorkomende soorten in Nederland en België. Wanneer u aan het karakteristieke uiterlijk van een wesp denkt dan ziet u waarschijnlijk een beeld van de Duitse wesp voor u. De soort met de Latijnse naam ‘Vespula germanica’ behoort tot de papierwespen familie. Zij leven in kolonies die hun nest van houtvezels maken die eruit zien als papier. Duitse wespen zijn felle verdedigers van het nest en kunnen een pijnlijke steek geven. Het verwijderen van een wespennest kan u daarom beter niet zelf doen.
Franse veldwesp
Het uiterlijk van de Franse veldwesp lijkt veel op de limonadewesp. Het verschil zit hem voornamelijk in de leefwijze van deze wespensoort. Waar de limonadewesp soms in een nest van duizenden wespen leeft, leeft de Franse veldwesp vaak in een kolonie van zo’n tien wespen. De voelsprieten van deze wesp zijn oranje van kleur, waardoor u ze ook kunt onderscheiden van ander wespensoorten. Daarnaast is de Frans veldwesp vaak wat kleiner van stuk dan bijvoorbeeld de gewone veldwesp.
Graafwesp
Graafwespen staan erom bekend nesten in de grond te graven, waar ze hun eieren leggen en hun larven voeden. Het herkennen van een graafwesp kan lastig zijn, aangezien er in Nederland meer dan 160 soorten voorkomen. Sommige van deze wespen lijken door hun zwart-gele kleuren zelfs op limonadewespen. Het gedrag van de wesp biedt vaak de beste aanwijzing voor identificatie: graafwespen maken hun nesten in holletjes in de grond. Graafwespen hebben een angel en kunnen steken, maar doen dit zelden. Ze gebruiken hun angel om andere insecten te jagen; daardoor worden ze zelden aangetrokken door menselijk voedsel.
Houtwesp
De houtwesp komt vooral voor in bosrijke gebieden. De houtwesp valt op door zijn imposante formaat en karakteristieke uiterlijk. Met een lengte van ongeveer twee tot vier centimeter is de houtwesp een van de grootste wespensoorten. Wat deze wesp echt onderscheidt, zijn zijn lange, slanke antennes en de legboor. De legboor zit aan het achterzijde van het lichaam en gebruikt deze wesp om eitjes in hout te leggen. De volwassen houtwespen voeden zich voornamelijk met nectar en zijn vaak te vinden rond bloemen en struiken, terwijl hun larven zich voeden met hout, wat soms schade kan veroorzaken aan bomen en houten gebouwen.
Sluipwesp
De sluipwesp staat bekend om zijn slanke lichaamsbouw en is meestal enkele millimeters tot enkele centimeters lang. Sluipwespen komen in veel verschillende kleuren voor variërend van zwart en geel tot metallic groen of blauw. Ze hebben typisch lange antennes en een smalle taille. Sluipwespen eten andere insecten en zijn daardoor belangrijke natuurlijke vijanden van veel plaaginsecten zoals bepaalde luizen en rupsen. Sluipwespen leven solitair, ze komen dus niet in zwermen voor.
Europese hoornaar
De hoornaar wordt door zijn formaat ook wel reuzenwesp genoemd. Een hoornaar is namelijk twee keer zo groot als de meeste andere wespensoorten. Ze kunnen wel 3,5cm in lengte worden. De hoornaar behoort tot de familie van de papierwespen. De hoornaar is niet alleen zwart en geel van kleur. Het insect heeft een opvallende roodbruine kop en borst. Ook maken zij een veel harder zoemend geluid dan andere wespen tijdens het vliegen. De hoornaar is normaal gesproken minder agressief dan andere wespensoorten maar heeft wel een zeer pijnlijke steek.
Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar komt oorspronkelijk uit Azië maar komt nu ook in Nederland voor. De Aziatische hoornaar staat bekend om zijn grote formaat in vergelijking met Europese wespensoorten, met een lengte van ongeveer 2,5 tot 3 centimeter. Hij heeft een opvallend uiterlijk met een donkere tot zwarte kleur op het lichaam en een opvallende oranje band op het achterlijf. De Aziatische hoornaars staan bekend als agressief en vormen een bedreiging voor onze onmisbare bijenpopulaties omdat ze bijen eten.
Schakel een bestrijder in!
Zoals u hierboven kon lezen, zijn er verschillende wespen waar u mee te maken kunt krijgen. Heeft u last van wespen in of rond uw woning? Dan is de kans echter groot dat u niet weet om welke soort het gaat. Dat doet er in feite ook niet toe. Wanneer u overlast ervaart van wespen, schakelt u namelijk een bestrijder in. Een bestrijder weet namelijk precies hoe hij alle soorten wespen te lijf gaat. Dankzij tussenkomst van een professional bent u hoe dan ook verlost van het ongedierte. Ga de beestjes dus niet zelf te lijf, maar laat het wespennest verwijderen door een professionele ongediertebestrijder!
Afbeeldingen: Franse Veldwesp – Bron: Sjonnoh, Houtwesp – Bron: Holger Gröschl, Duitse wesp – Bron: Soebe, Graafwesp – Bron: Tiscali