Daas beet voorkomen

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Gestoken door een daas? Dit doet u bij een steekvlieg beet

Dazenbeten komen vaak voor in de zomer, wanneer de vervelende insecten in groten getale aanwezig zijn en voor veel overlast zorgen. Als u de pech heeft gebeten te worden door een daas, leest u in dit artikel wat u moet doen.

 1.   Daas

Wat is een daas?

Een daas is een grote vlieg die dieren en mensen bijt. De vrouwelijke dazen hebben bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. Daasvliegen komen over de hele wereld voor en vooral in warme klimaten. Er zijn meer dan 2000 soorten daasvliegen. Een daas wordt ook wel steekvlieg, blinde daas, blinde vlieg, blinde mug, paardenvlieg of stalvlieg genoemd. Dit komt omdat ze vaak te vinden zijn rondom paarden en koeien. De beestjes staan er bekend om dat ze bijzonder agressief zijn.

Hoe zien dazen eruit?

Dazen hebben een groot, plat lichaam en zijn vaak zwart of donkerbruin van kleur. De vlieg is ongeveer 1 tot 2,5 cm lang en heeft grote ogen. De vleugels van een steekvlieg zijn doorzichtig met donkere strepen. Ze lijken op stevig gebouwde vliegen.

daas

Daas (via Wirestock)

 2.   Steekvlieg beet en daas beet

Hoe ziet een daas beet eruit?

Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond. In sommige gevallen kan het gif echter ernstige reacties veroorzaken, zoals een allergische reactie of een anafylactische shock. Als u een van deze symptomen ervaart na door een steekvlieg gebeten te zijn, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Wat moet u doen als u gebeten bent door een daas?

Als u gebeten bent door een steekvlieg, kunnen de volgende stappen helpen om de pijn te verlichten:

 • Gebruik speeksel op de wond.
 • Was de wond met water en zeep.
 • Ga niet krabben.
 • Gebruik een jeukstillende zalf
 • Leg een koud kompres op het gebied.
 • Neem een antihistaminicum als u dat heeft.
 • Als de pijn aanhoudt, raadpleeg dan uw arts.

daas beet

Daas beet (via Wikimedia)

Waarom steekt een steekvlieg?

Steekvliegen, ofwel paardenvliegen, kunnen mensen en dieren steken om bloed te vergaren. De vrouwtjes dazen zullen bloed zuigen om hun eitjes te laten rijpen, en de mannetjes hebben eiwitrijk bloed nodig om zich te voeden. Paardenvliegen kunnen ook bijten om zichzelf of hun territorium te verdedigen. Naast steekvliegen zijn er ook steekmuggen.

 3.   Daas voorkomen en bestrijden

Wat kunt u doen tegen dazen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om te voorkomen dat u gebeten of gestoken wordt door een steekvlieg:

 • Draag lichtgekleurde kleding, want ze houden van donkere kleuren.
 • Draag bedekkende kleding, zoals lange broek en lange mouwen.
 • Gebruik een muggenwerend middel.
 • Vermijd parfums, colognes en geparfumeerde lotions
 • Houd uw huid zo veel mogelijk bedekt, draag geen dunne kleding.
 • Blijf binnenshuis tijdens de bijtpieken, meestal van zonsopgang tot zonsondergang.
 • Zet een dazenval op.
 • Blijf in de schaduw zitten.
 • Zet een bakje met knoflook neer, hier houden ze niet van.

Als u gebeten of gestoken bent door een paardenvlieg en een van de hierboven genoemde symptomen vertoont, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Paardenvliegen kunnen ziekten overbrengen en hun beten kunnen zeer pijnlijk zijn. Door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u voorkomen dat u gebeten of gestoken wordt door deze beestjes.

Hoe kan ik dazen bestrijden?

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om paardenvliegen te bestrijden. Kijk naar deze tips:

 1. Verjagen door middel van insectenspray.
 2. Een dazenval opzetten
 3. Vliegenmepper gebruiken

Blijven de dazen u lastigvallen? Dan kunt u ook een ongediertebestrijder inschakelen. Deze kan het beestje vakkundig verwijderen.

Wanneer bestrijder inschakelen?

Heeft u alle tips voor het voorkomen en bestrijden van dazen opgevolgd en heeft u nog steeds last van dazen? Schakel in dat geval onze lokale ongediertebestrijders in. Onze ervaren bestrijders brengen de situatie in kaart en handelen vervolgens in de vorm van preventie of bestrijding. Pas als er geen andere mogelijkheid is gaan de bestrijders over tot het gebruik van gif.

De Bestrijdingsbrigade gaat altijd verantwoord te werk bij het voorkomen en bestrijden van dazen. Vervolgens adviseren onze bestrijders u over hoe u dazen het beste kunt weghouden rondom uw woning. Naast het bestrijden van dazen, staan we ook voor u klaar bij de bestrijding van bedwantsen, wespenmuizen, rouwvliegjes en nog veel meer.

Veelgestelde vragen over dazen(beet):

Hoe bijten dazen?

Een daas heeft een zeer scherp mondstuk waarmee hij de huid kan doorboren. Hij snijdt dan met zijn zaagachtige tanden een stuk vlees af en zuigt het bloed op. Dit kan bloedverlies veroorzaken. De beet van een daas is extra pijnlijk omdat de vlieg ook speeksel in de wond spuit. Dit speeksel bevat enzymen die het stollen van het bloed verhinderen. Als gevolg daarvan blijft de wond lange tijd bloeden.

Is een dazenbeet gevaarlijk?

Een dazenbeet kan gevaarlijk zijn als u er allergisch voor bent. In sommige gevallen kan de beet een anafylactische shock veroorzaken, die dodelijk kan zijn. Als u een van de volgende symptomen ondervindt na door een daas gebeten te zijn, zoek dan onmiddellijk medische hulp:

 • Moeite met ademhalen
 • Zwelling van het gezicht, de lippen of tong
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
Wanneer zijn dazen actief?

Paardenvliegen zijn het meest actief tijdens de zomermaanden op vochtige plaatsen. Ze zijn vaak te vinden in de buurt van waterbronnen, zoals meren, vijvers, rivieren en rondom modder.

Wat is het verschil tussen een horzel en een daas?

Dazen worden vaak verward met horzels. Het belangrijkste verschil tussen een horzel en een daas is dat een horzel een soort wesp is, terwijl een daas een soort vlieg is. Horzels zijn roofdieren die zich voeden met andere insecten, terwijl daasvliegen parasieten zijn die zich voeden met het bloed van dieren en mensen. Horzels zijn ook veel groter dan daasvliegen.

Wat is het verschil tussen een daas en een hertenluisvlieg?

Het belangrijkste verschil tussen een daas en een hertenluisvlieg is hun grootte. Paardenvliegen zijn groter dan hertenluisvliegen. Hertenluisvliegen zijn ongeveer 3 tot 5 mm lang, terwijl paardenvliegen tot 2,5 cm lang kunnen worden. Paardenvliegen hebben ook verschillende voedingsgewoonten. Hoewel beide soorten vliegen zich met bloed voeden, bijten hertenluisvliegen meestal alleen mensen, terwijl paardenvliegen zowel mensen als dieren bijten.

Daas – Bug foto gemaakt door wirestock, via nl.freepik.com Daas beetBjornW at Dutch Wikipedia, CC BY 1.0 NL, via Wikimedia Commons Daas achtergrond – Szandor, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons