De wespenkoningin herkennen en bestrijden

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Last van een wespennest?

Zoek op uw plaats

De wespenkoningin herkennen en bestrijden

De wespenkoningin heeft een onmisbare rol bij het voortbestaan van wespen. Ze sticht het wespennest en zorgt voor uitbreiding en behoud van de wespenkolonie. Door deze rol is de wespenkoningin ook de sleutel tot het bestrijden van wespen. In deze tekst ontdekt u de rol van een wespenkoningin en hoe u deze kunt bestrijden!

 

Hoe kunt u een wespenkoningin herkennen?

Een wespenkoningin heeft net als de gewone wesp een geelzwart gestreept lijf. Toch zijn er kenmerken waar u een wespenkoningin aan kunt herkennen. De makkelijkste manier om de koningin te herkennen, is door te kijken naar de grootte. Een wespenkoningin is namelijk aanzienlijk groter dan bijvoorbeeld een werkster. Zo wordt een werkster vaak niet veel groter dan 10 tot 15 millimeter. De koningin wordt daarentegen vaak wel 20 millimeter groot. Daarnaast is het borststuk van de wespenkoningin vaak groter en dikker. Veel mensen verwarren de koningin overigens met een hoornaar, die vaak ook aanzienlijk groter is dan gewone wespen. De hoornaar heeft echter een rode kop. Aan de kleur van de kop kunt u dus het snelste zien of het om een wespenkoningin of hoornaar gaat.

 

De rol van een wespenkoningin

Wist u dat de wespenkoningin een cruciale rol speelt bij het voortbestaan van de wespen? Wespenkoninginnen zijn een van de weinige wespen die de winterperiode overleven. De koningin overwintert in een beschutte plek zoals in holle bomen, op zolders of in spouwmuren. In de winter kunt u dus zomaar een wespenkoningin in huis hebben. Na haar winterslaap vliegt de koningin uit en zoekt ze een beschutte plek om een wespennest te bouwen. Vaak is dit een droge plek dichtbij waar zij overwinterd heeft. Bijvoorbeeld onder de dakrand, in de spouwmuur of in een tuinhuis. De wespenkoningin staat aan de basis van het nest en is verantwoordelijk voor het stichten van een nieuwe wespenkolonie. In de eerste raten van het nest legt ze de eitjes die ze de gehele winter bij zich heeft gedragen. Uit deze eitjes komen larven. De koningin brengt de eerste larven zelf groot door hen te voeden met gevangen insecten. Nadat de eerste generatie werksters (vrouwtjes) zijn grootgebracht, nemen zij de taken van nestbouw, voedselverzameling en larven verzorging over van de koningin. De wespenkoningin en de darren (mannetjes) houden zich bezig met paren en eitjes leggen, maar na het paren sterven de darren vrijwel meteen. Een wespennest kan tot vele duizenden wespen uitgroeien wanneer het onverstoord wordt gelaten. Aan het einde van de zomer worden de nieuwe koninginnen voortgebracht. Kort daarna sterft de oorspronkelijke koningin. Hoe lang een wespenkoningin leeft wordt overigens wel beïnvloed door temperatuur. Wanneer het ergens het hele jaar warm is, kan de koningin zelfs langer dan een jaar leven.

Is een wespenkoningin gevaarlijk?

Een wespenkoningin is minder agressief en gevaarlijk dan de andere wespen. Ze richt zich namelijk specifiek op het leggen van eitjes en het stichten van de kolonie. Hierdoor komt ze zelden het nest uit en komt u ook minder snel met de koningin in aanraking. Toch zijn wespenkoninginnen niet geheel zonder gevaar. Zo heeft een wespenkoningin ook een angel waarmee ze kan steken. Vooral wanneer de koningin het gevoel heeft dat haar nest bedreigd wordt, zal ze haar angel gebruiken. Daarnaast is het indirecte gevaar van de wespenkoningin groot. De koningin wordt namelijk beschermd door de gewone wespen in de kolonie die zeer agressief reageren op bedreigingen. Dus hoewel u misschien niet direct met de wespenkoningin te maken krijgt, kan ze wel andere wespen op u afsturen. Bovendien wilt u natuurlijk dat de wespenkoningin wegblijft uit uw huis en tuin om te voorkomen dat ze een nest gaat stichten.

Wespenkoningin

Hoe kunt u de wespenkoningin doden?

Het doden van de wespenkoningin is een belangrijke stap bij het bestrijden van wespen. Zonder de koningin stopt de voortplanting van de wespen in het nest en hebben de overige wespen geen leider meer om te onderhouden. Hierdoor zal de kolonie uiteenvallen. Om de koningin te doden, moet u het wespennest bestrijden. De kans is namelijk groot dat ze zich daarin bevindt. Let op: als het nest niet op een overlast gevende plek zit, laat het nest dan zitten. Wespen spelen namelijk een belangrijke rol bij het beheersen van plaaginsecten. Ziet u geen nest maar wel een wespenkoningin? Dat is gunstig! Het is namelijk nog beter om de koningin te doden voordat ze een nieuwe kolonie heeft gesticht. Er zijn twee momenten waarop de wespenkoningin uitvliegt en u kunt toeslaan. Namelijk in de herfst wanneer ze een overwinteringsplek zoekt en in de lente wanneer ze uitvliegt na haar winterslaap. Sla de koningin plat met een vliegenmepper of schoen. Zo stopt u een wespenplaag voordat deze zich voordoet.

Het wespennest van de wespenkoningin bestrijden

Is de wespenkoningin er in geslaagd om een nest te bouwen? Dan is het zaak om meteen in actie te komen. Een wespennest kan namelijk veel overlast veroorzaken. Het is aan te raden om een wespennest door een specialistische bestrijder te laten verwijderen. U wilt natuurlijk voorkomen dat u aangevallen wordt door een zwerm boze wespen. Neem daarom snel contact op met een van onze ervaren bestrijders. Zij helpen u snel en effectief van het wespennest af.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar
Ongediertebestrijding

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Tags:


Waar kunnen we u van dienst zijn?