14 mei De cruciale rol van de wespenkoningin bij bestrijding
✓ Bestrijding & preventie
✓ Milieuvriendelijk
✓ Snel en effectief
✓ Ook bij spoed
Zoek op uw plaats
De cruciale rol van de wespenkoningin bij wespenbestrijding
Wist u dat de wespenkoningin een cruciale rol speelt bij zowel het voortbestaan als de bestrijding van wespen? De koninginnen zijn de enige leden van een wespenkolonie die de winterperiode overleven. Na de koude maanden van het jaar komt de wespenkoningin in april of mei uit haar winterslaap en zoekt naar een plek voor een nieuw wespennest. De wespenkoningin staat dus aan de basis van het nest. Het nest bestaat in het begin uit een raat met een paar cellen. Hier legt zij de eitjes die zij de gehele winter bij zich heeft gedragen en brengt de eerste larven groot door hen te voeden met gevangen insecten. Uit deze eitjes komen larven, die uitgroeien tot werksters. Nadat de eerste generatie wespen van het nest is grootgebracht heeft de koningin haar werksters die de taak van het zoeken naar voedsel verder zullen verrichten. De wespenkoningin en de mannetjes houden zich vanaf dat moment alleen nog maar bezig met paren en eitjes leggen. Een wespennest kan hierdoor tot vele duizenden wespen uitgroeien wanneer het nest onverstoord wordt gelaten.
- Hoe herkent u een wespenkoningin?
- Is een wespenkoningin gevaarlijk?
- Waar bouwt een wespenkoningin haar nest?
- De wespenkoningin doden om een wespenplaag te stoppen
- Het wespennest van de wespenkoningin bestrijden
Hoe herkent u een wespenkoningin?
Heeft u niet de juiste kennis met betrekking tot wespen paraat? Dan kan het lastig zijn om de koningin te onderscheiden van de mannetjes en de werksters. Logisch, want wespen lijken ook ontzettend veel op elkaar. Net als de gewone wesp heeft de wespenkoningin namelijk ook een geelzwart gestreept lijf. De makkelijkste manier om de koningin te onderscheiden van de gewone wesp is door te kijken naar de grootte. Een wespenkoningin is namelijk aanzienlijk groter dan bijvoorbeeld een werkster. Zo wordt een werkster vaak niet veel groter dan 10 tot 15 millimeter. De wespenkoningin wordt daarentegen vaak wel 20 millimeter groot. Wanneer u de twee soorten bij elkaar ziet, zult u de koningin ongetwijfeld direct herkennen. Veel mensen verwarren de koningin overigens met een hoornaar, die vaak ook aanzienlijk groter is dan gewone wespen. De hoornaar heeft echter een rode kop. Deze twee soorten zijn dus betrekkelijk eenvoudig uit elkaar te houden.
Is een wespenkoningin gevaarlijk?
De koningin heeft een belangrijke rol voor het wespennest. Hierdoor denken veel mensen dat zij zelf ook gevaarlijk kan zijn. Dit is niet het geval. Althans, een direct gevaar vormt dit beestje niet. De koningin van een wespenkolonie beschikt, in tegenstelling tot de andere wespen, niet over een angel. Hierdoor kan de koningin niet steken wanneer zij zich in het nauw gedreven voelt. Indirect vormt de koningin natuurlijk wel degelijk een gevaar. Zij kiest namelijk een plek uit voor het nest en bouwt deze stukje bij beetje steeds verder uit. Zoals gezegd overleeft de koningin als enige de winterperiode, waardoor zij in de warmere maanden weer een nieuw nest kan bouwen. U komt dus nooit van de wespenkoningin af zonder het nest te bestrijden. Doe dit vooral niet zelf, want de koningin stuurt dan de andere wespen op u af. En zij kunnen wel steken. Om van de wespenkoningin verlost te worden, doet u daarom een beroep op onze ongediertebestrijder.
Waar bouwt een wespenkoningin haar nest?
Een wespennest kan op verschillende plekken opduiken. De keuze voor de plek van het nest hangt geheel af van de wespenkoningin. Zij begint namelijk met het nest. Vaak bouwt de wespenkoningin haar nest in de buurt van de plek waar zij overwinterd heeft. Dit is voor haar een veilige en vertrouwde omgeving. Belangrijk bij de keuze van een plek is dat het nest er droog is. Ook moeten mensen en andere dieren niet makkelijk bij het nest kunnen komen. Hierdoor bouwt de wespenkoningin haar nest geregeld onder de dakrand, in de spouwmuur of in een tuinhuisje. Er zijn ook wespensoorten die hun nest in de grond bouwen.
De wespenkoningin doden om een wespenplaag te stoppen
In de eerste paragraaf van dit blogartikel heeft u kunnen lezen dat zonder wespenkoningin de vele soorten wespen niet kunnen voortbestaan. De koningin speelt ook een cruciale rol bij het bestrijden van wespen. Om een wespenplaag te stoppen moet namelijk de koningin en de wespen in het nest bestreden worden. Vanuit de veiligheid van het wespennest zorgen de mannetjes en de wespenkoningin ervoor dat er alsmaar meer wespen bijkomen. Om deze groei te stoppen moet de bestrijding zich richten op het wespennest en in het bijzonder de koningin. Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen. Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen.
Om van de wespenkoningin af te komen, dient u deze wesp te doden. Maar hoe doet u dit eigenlijk? Hier zijn verschillende manieren voor. Mogelijk heeft u gelezen dat u de koningin zelf kunt bestrijden. Dat kan inderdaad, maar dit kan betrekkelijk lang duren. U moet immers vergif voor het nest strooien. Indien het een groot nest betreft, is het maar de vraag hoe lang het duurt voor de koningin bezwijkt. Probeer het in ieder geval niet met kokend water. De kans is dan groot dat u aangevallen wordt door de kolonie agressieve wespen. De beste manier om een wespenkoningin te bestrijden, is door dit aan onze specialistische bestrijders te laten doen. In dat geval weet u zeker dat de koningin bestreden wordt en u van de wespenoverlast af bent.
Het wespennest van de wespenkoningin bestrijden
Ziet u in het vroege voorjaar een grote wesp vliegen? Grote kans dat het een wespenkoningin is. U doet er goed aan het diertje te volgen wanneer u de wesp aantreft rondom uw woning. Mogelijk heeft de wespenkoningin hier ergens haar nest gebouwd. Blijkt dit inderdaad het geval nadat u het diertje gevolgd bent? Dan is het zaak om in actie te komen. U dient het wespennest van een wespenkoningin namelijk zo snel mogelijk te bestrijden. Waarom? Omdat u op deze manier voorkomt dat u in de zomer overlast ervaart van de wespen uit dit nest. Wij raden u aan het wespennest van een wespenkoningin te laten verwijderen door een professionele ongediertebestrijder. Hij zorgt er namelijk voor dat het nest van de wespenkoningin binnen de kortste keren verwijderd is.
De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:
- Landelijke dekking
- Klantgerichte oplossing
- Bestrijding & preventie
- Innovatief
- Flexibel & betrokken
- 24/7 bereikbaar
Ongedierte in huis?
Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?
Zoek op uw woonplaats
Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.
Wij helpen u direct
De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.