Criteria “Beter Leven”-keurmerk aangescherpt voor varkenshouders

Varken in de modder

Criteria “Beter Leven”-keurmerk aangescherpt voor varkenshouders

Vlees produceren voor het “Beter Leven”-keurmerk wordt per 1 januari 2018 een stukje lastiger voor varkenshouders. Zij dienen zich met ingang van het nieuwe jaar te houden aan strengere criteria als zij in aanmerking willen komen voor dit keurmerk. Een goed voorbeeld van een maatregel die zal veranderen is het feit dat afleidingsmateriaal eetbaar, kauwbaar, onderzoekbaar en manipuleerbaar moet zijn. Ook moet het materiaal permanent beschikbaar zijn om gebruikt te mogen worden.

Een ander essentieel onderdeel binnen de nieuwe regelgeving van het “Beter Leven”-keurmerk is het feit dat ook de wettelijke regels op het gebied van ongediertebestrijding een belangrijkere rol gaan spelen. In dit artikel vertellen we u meer over deze vernieuwde regelgeving voor varkenshouders.

Duidelijkere en beter omschreven regels

Voor varkenshouders moet duidelijker worden aan welke regelgeving zij zich dienen te houden om in aanmerking te komen voor het “Beter Leven”-keurmerk. Om hieraan bij te kunnen dragen streeft men naar beter omschreven regels. Ook zijn de regels op verschillende vlakken aangescherpt. Zo moet een bedrijf bij het gebruik van antibiotica binnen twee jaar onder de streefwaarde van de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit zitten om nog in aanmerking te komen voor het keurmerk.

Ook de regelgeving voor het slijpen van de tanden van jonge biggen is veranderd. Dit mag nu alleen nog wanneer een andere oplossing niet mogelijk is. Daarbij moet men proberen hier binnen een jaar weer af te stappen om het dierenwelzijn van de dieren te verbeteren.

Betere ongediertebestrijding bij varkenshouders

Zoals reeds beschreven wordt ook de regelgeving op het gebied van ongediertebestrijding aangescherpt voor varkenshouders. Een goede hygiëne is niet alleen beter voor de dieren bij een varkenshouder, ook profiteren werknemers van de varkenshouder hiervan. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig afvoeren van de uitwerpselen van de varkens, het regelmatig opfrissen van de hokken waar de varkens gehouden worden, enzovoorts.

Ongediertesoorten kunnen verschillende ziektes met zich meebrengen. Dit maakt dat zowel de varkens, als de werknemers van een varkenshouder ziek kunnen worden. In het bijzonder mensen en dieren met een verzwakte weerstand. Mocht het lastig blijken te zijn om het ongedierte te bestrijden, dan kan de hulp van onze ongediertebestrijding mogelijk wenselijk zijn. Wij beschikken over verschillende hulpmiddelen het bestrijden van ongedierte relatief eenvoudig maken. Ongediertebestrijding inschakelen wordt ook noodzakelijk als blijkt dat u niet aan de eisen van het “Beter Leven”-keurmerk voldoet. Het zou zonde zijn als u dit keurmerk niet langer mag gebruiken door een te slechte hygiëne binnen uw stallen.