Boeren gewaarschuwd voor muizenplaag

Muizen bestrijden

Boeren gewaarschuwd voor muizenplaag

Muizen kunnen grote schade aanrichten aan gewassen van boeren. Veel boeren willen dit ongedierte dan ook op afstand houden. Dit lukt echter niet altijd. Ook in het noorden van het land kampen ze momenteel met muizenoverlast. Het is zelfs van een dergelijke aard dat Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord boeren in Friesland waarschuwt voor een muizenplaag. LTO heeft voor bepaalde delen van deze provincie zelfs ‘code oranje’ afgegeven. De organisatie roept boeren in Friesland alert te zijn op het ongedierte.

Schade door muizen op het land

Muizen kunnen niet alleen in stallen voor overlast zorgen. Nee, op het land veroorzaken zij doorgaans zelfs meer schade. Het ongedierte vreet hier namelijk aan wortels van diverse gewassen. Dit kan ervoor zorgen dat het gewas afsterft, waardoor het boeren uiteindelijk minder oplevert. Het is dus van wezenlijk belang om muizen van uw land te weren. Veel boeren zijn zich echter niet bewust van dit probleem. Zij zullen dan ook niet snel actie ondernemen om de muizen te bestrijden. Een aantal muizen richt inderdaad niet veel schade aan. Maar voor u het weet heeft u te maken met een plaag.

Muizenplaag voorkomen

Het gebied waarvoor LTO Noord ‘code oranje’ heeft afgegeven, werd in 2014/2015 getroffen door een muizenplaag. Zo ver is het nu echter nog niet. Wanneer de boeren niets doen, kan er echter wel weer een muizenplaag ontstaan. Muizen maken hun holletjes namelijk regelmatig in het grasland van boeren. Dit kunt u voorkomen door uw gras regelmatig te maaien. Daarnaast is het een optie om nestkasten te plaatsen voor (roof)vogels. Deze verlossen u van de aanwezige muizen. Tot slot kunt u ook uw koeien in de wei laten grazen. Het gras blijft zo kort, waardoor het voor het ongedierte niet aantrekkelijk is om hun holletjes hier te graven.

Muizen gesignaleerd?

Heeft u het nodige gedaan om muizen van uw land te weren maar is het ongedierte toch aanwezig? Ga dan direct over tot bestrijding. Alleen door muizen tijdig te bestrijden voorkomt u dat er een plaag ontstaat. Het plaatsen van vallen alleen is dan vaak niet voldoende. Nee, u moet grotere maatregelen nemen. Geen idee wat u kunt doen? Schakel dan een ongediertebestrijder in voor het bestrijden van muizen. Op deze manier bent u binnen een mum van tijd verlost van het ongedierte.