22 mei 15 Belangrijke feiten die je nog niet wist over wespen bestrijden
Overlast van wespen komt veel voor. De vliegende insecten kunnen met gemak in de bewoonde wereld overleven waar wij met ze te maken krijgen. Een wespennest verwijderen in een muur, op zolder of onder dakpannen zorgt ervoor dat mens en wesp met elkaar botsen. Wespen kunnen steken dus als u van de wespen af wilt komen is het slim om een bestrijder in te schakelen. Ondanks dat we vaak met wespen te maken krijgen is er nog veel dat we niet weten. Zo verwarren veel mensen wespen bijvoorbeeld vaak met bijen omdat zij dezelfde kleuren hebben. Daarom delen we in dit artikel 15 belangrijke feiten die u nog niet wist over wespen bestrijden.
Belangrijke feiten over het bestrijden van wespen
- Wereldwijd bestaan er duizenden verschillende soorten wespen. De insecten behoren tot de groep vliesvleugeligen die uit nog veel meer soorten bestaat. In Nederland en Belgiƫ zijn honderden wespensoorten te onderscheiden. De gewone wesp en Duitse wesp zijn de twee meest voorkomende soorten.
- De hoornaar is de grootste wespensoort die in Nederland en Belgiƫ voorkomt. Door hun grote formaat wordt deze soort ook wel reuzenwesp genoemd. De koningin is maar liefst 3,5 cm in lengte. De mannetjes en werkster hoornaars zijn 2,5 cm in lengte en daarmee bijna twee keer zo groot als andere soortgenoten.
- Wespen voeden zich voornamelijk met insecten. Wespen steken onder andere muggen, vliegen en rupsen en slepen deze vervolgens verlamd mee naar het nest. Hier kauwen ze de insecten fijn en voeren deze als een pulp aan de wespenlarven. Pas aan het einde van de zomer gaan wespen op zoek naar zoetigheid en neemt de overlast voor mensen toe.
- In tegenstelling tot bijen en hommels kunnen wespen meerdere keren steken. Hun angel heeft geen weerhaken en is soepel waardoor deze niet in de huid blijft vastzitten. De wespen gebruiken hun angel regelmatig om insecten te steken die zij willen vangen. Ook steken wespen mensen als zij zich bedreigd voelen.
- De wespen in een wespennest noemen we een kolonie. Iedere kolonie bestaat uit een koningin, werksters en mannetjes. Afhankelijk van het geslacht en soort vervult de wesp een specifieke taak binnen het wespennest. Wilt u van de overlast van wespen af, dan moet u het nest weg laten halen.
- Een kolonie in een enkel wespennest kan uitgroeien tot wel 5000 wespen. Dit aantal haalt een kolonie alleen onder gunstige omstandigheden en als u geen bestrijding inzet. Zelfs bij een klein honderdtal wespen in een nest dichtbij een woning spreken we van een wespenplaag. U kunt dan het beste ongediertebestrijders inschakelen om het wespennest te verwijderen.
- Alleen een wespenkoningin die bevrucht is zal de winter overleven. In de nazomer produceert de koningin in een wespennest nieuwe koninginnen die door de mannetjes bevrucht worden. Na de bevruchting vliegen zij weg en zoeken een plek om te overwinteren. Pas in het voorjaar ontwaken de wespenkoninginnen uit hun winterslaap en beginnen nieuwe wespennesten.
Wespennesten kunnen zich overal bevinden.
- Nadat de koningin uit haar winterslaap is ontwaakt in het voorjaar gaat zij op zoek naar een plek om een nieuw wespennest te beginnen. Hier zal de wespenkoningin tot 12 eitjes leggen en de larven eerst zelf voeden totdat de wespen volwassen zijn. Uit de eitjes komen werksters die de taak van het voeden van larven verder overnemen.
- Pas aan het einde van de zomer produceert een kolonie wespen mannetjes en nieuwe koninginnen. De wespenkoninginnen vliegen, wanneer zij volwassen zijn, weg uit het nest om te paren en een plek te zoeken om te overwinteren. De oude koningin zal samen met de rest van de wespen in het nest sterven wanneer de winterperiode aanbreekt.
- Een mannetjes wesp is een dar. De enige taak van het mannelijke geslacht binnen een wespennest is het paren met de koningin om deze te bevruchten en voor nageslacht te zorgen. Kort nadat het mannetje met de koningin gepaard heeft sterft hij.
- Sommige wespensoorten maken hun nesten door zich in te graven in de grond. Deze soort staat ook wel bekend als de graafwesp. Andere soorten wespen beginnen hun nest meestal in gaten of spleten van bomen of houten planken. Dit is de houtwesp. Zij bouwen hun nest van fijngekauwde plant- en houtvezels gemengd met een soort speeksel. De structuur heeft veel weg van papier waardoor de soort ook wel papierwesp wordt genoemd.
- Wespen vliegen vaak alleen en niet in zwermen zoals bijen. In hun zoektocht naar voedsel kunnen zij ver van het wespennest vandaan vliegen. Dit betekent dat wanneer u meerdere wespen bij elkaar ziet de kans heel groot is dat er een wespennest in de buurt zit. Wespen bestrijden is dan noodzakelijk.
- In het gif van de wesp zit een feromoon. Als u een wesp doodt zal dit feromoon vrijkomen. Andere wespen in de buurt merken dit stofje op in de lucht en zullen hierdoor agressief worden. Dit is een belangrijke reden waarom u het bestrijden van wespen het beste aan een professionele ongediertebestrijder kunt overlaten.
- Wanneer wespen voelen dat hun nest bedreigd wordt dan zullen zij deze plek fel verdedigen. De werksters worden het wespennest uitgestuurd om deze te verdedigen. Zij zullen daarbij zeer snel alles en iedereen in de buurt van het wespennest steken. Wespen bestrijden is hierdoor een taak die gevaarlijk kan zijn zonder de juiste kennis en materialen.
- Om een wespenplaag te stoppen moet je het nest bestrijden. De ongediertebestrijding zal bij het bestrijden van wespen vaak het wespennest verwijderen. Omdat de wespen het nest fel verdedigen en hierbij steken kunt u het verwijderen beter niet zelf doen. Een professionele ongediertebestrijder heeft de ervaring en speciale kleding om alles veilig te laten verlopen.
-
Last van wespen? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade het wespennest verwijderen!
-
Heeft u hulp nodig bij het bestrijden van ongedierte? Neem dan contact op met De Bestrijdingsbrigade.
-