15 Belangrijke feiten die je nog niet wist over wespen bestrijden

Wespen bestrijden

15 Belangrijke feiten die je nog niet wist over wespen bestrijden

Overlast van wespen komt regelmatig voor. De vliegende insecten passen zich makkelijk aan en kunnen daardoor met gemak in de bewoonde wereld overleven waar wij met ze te maken krijgen. Een wespennest verwijderen in een muur, op zolder of onder dakpannen zorgt ervoor dat de mens en wesp met elkaar kan botsen. Omdat wespen steken geven ze overlast waar we van verlost moeten worden. Door deze taak uit te besteden aan een ongediertebestrijder kunnen we het wespen bestrijden veilig laten verlopen. Ondanks dat we regelmatig met de insecten te maken krijgen is er nog veel dat we niet over wespen weten. Zo worden wespen bijvoorbeeld nog vaak met bijen verward omdat zij dezelfde kleuren hebben. Om hier verandering in te brengen delen we in dit artikel 15 belangrijke feiten die je nog niet wist over wespen bestrijden.

 

Belangrijke feiten over het bestrijden van wespen

 1. Wereldwijd bestaan er duizenden verschillende soorten wespen. De insecten behoren tot de groep vliesvleugeligen die uit nog veel meer soorten bestaat. In Nederland en België zijn nog altijd honderden wespensoorten te onderscheiden. De gewone wesp en Duitse wesp zijn de twee meest voorkomende soorten.

 

 1. De hoornaar is de grootste wespensoort die in Nederland en België voorkomt. Door hun grote formaat wordt deze soort ook wel reuzenwesp genoemd. De koningin is maar liefst 3,5 cm in lengte. De mannetjes en werksters hoornaars zijn ook nog 2,5 cm in lengte en daarmee bijna twee keer zo groot als andere soortgenoten.

 

 1. Wespen voeden zich voornamelijk met insecten. Onder andere muggen, vliegen en rupsen worden door de wespen gestoken en vervolgens verlamd meegesleept naar het nest. Hier worden de insecten fijngekauwd en als een pulp aan de wespenlarven gevoerd. Pas aan het einde van de zomer gaan wespen op zoek naar zoetigheid en neemt de overlast voor mensen toe.

 

 1. In tegenstelling tot bijen en hommels kunnen wespen meerdere keren steken. Hun angel heeft geen weerhaken en is soepel waardoor deze niet in de huid blijft vastzitten. De wespen gebruiken hun angel regelmatig om insecten te steken die zij willen vangen. Ook mensen kunnen gestoken worden als een wesp zich bedreigt voelt.

 

 1. De wespen in een wespennest noemen we een kolonie. Iedere kolonie bestaat uit een koningin, werksters en mannetjes. Afhankelijk van het geslacht en soort vervult de wesp een specifieke taak binnen het wespennest. Om wespen te bestrijden moet deze samenwerking verstoord worden om de voortplanting van nieuwe wespen in het nest te stoppen.

 

 1. Een kolonie in een enkel wespennest kan uitgroeien tot wel 5000 wespen. Zijn de omstandigheden precies goed en gaat men niet over tot wespen bestrijden dan kan dit aantal bereikt worden. Zelfs bij een kleine honderdtal wespen in een nest dichtbij een woning spreken we van een wespenplaag. De ongediertebestrijding moet in dit geval ingeschakeld worden om het wespennest te verwijderen.

 

 1. Alleen een wespenkoningin die bevrucht is zal de winter overleven. In de nazomer produceert de koningin in een wespennest nieuwe koninginnen die door de mannetjes bevrucht worden. Na de bevruchting vliegen zij weg en zoeken een plek om te overwinteren. Pas in het voorjaar ontwaken de wespenkoninginnen uit hun winterslaap en beginnen nieuwe wespennesten.

 

Wespennest verwijderen

Wespennesten kunnen zich overal bevinden.

 1. Nadat de koningin uit haar winterslaap is ontwaakt in het voorjaar gaat zij op zoek naar een plek om een nieuw wespennest te beginnen. Hier zal de wespenkoningin tot 12 eitjes leggen en de larven eerst zelf voeden totdat zij volwassen wespen zijn. Uit de eitjes komen werksters die de taak van het voeden van larven verder overnemen.

 

 1. Pas aan het einde van de zomer produceert een kolonie wespen mannetjes en nieuwe koninginnen. De wespenkoninginnen vliegen, wanneer zij volwassen zijn, weg uit het nest om te paren en een plek te zoeken om te overwinteren. De oude koningin zal samen met de rest van de wespen in het nest sterven wanneer de winterperiode aanbreekt.

 

 1. Een mannetjes wesp is een dar. De enige taak van het mannelijke geslacht binnen een wespennest is het paren met de koningin om deze te bevruchten en voor nageslacht te zorgen. Kort nadat het mannetje met de koningin gepaard heeft zal hij sterven.

 

 1. Sommige wespensoorten maken hun nesten door zich in te graven in zand. Deze soort staat ook wel bekend als de graafwesp. Andere soorten wespen beginnen hun nest meestal in gaten of spleten van bomen of houten planken. Dit is de houtwesp. Zij bouwen hun nest van fijngekauwde plant- en houtvezels gemengd met een soort speeksel. De structuur heeft veel weg van papier waardoor de soort ook wel papierwesp wordt genoemd.

 

 1. Wespen vliegen vaak alleen en niet in zwermen zoals bijen. In hun zoektocht naar voedsel kunnen zij ver van het wespennest vandaan vliegen. Dit betekent dat wanneer u meerdere wespen bij elkaar ziet dat de kans heel groot is dat er een wespennest in de buurt zit waar de wespen af en aan vliegen op zoek naar voedsel. Wespen bestrijden is dan noodzakelijk.

 

 1. In het gif van de wesp zit een feromoon. Op het moment dat u een wesp doodt dan zal dit feromoon vrijkomen. Andere wespen in de buurt merken dit stofje op in de lucht en zullen hierdoor agressief worden. Het is een belangrijke reden waarom u het bestrijden van wespen het beste aan een professionele ongediertebestrijder overlaat.

 

 1. Wanneer wespen voelen dat hun nest bedreigd wordt dan zullen zij deze plek fel verdedigen. De werksters worden het wespennest uitgestuurd om deze te verdedigen. Zij zullen daarbij zeer snel alles en iedereen in de buurt van het wespennest steken. Wespen bestrijden is hierdoor een taak die potentieel gevaarlijk kan zijn zonder de juiste kennis en materialen.

 

 1. Om een wespenplaag te stoppen moet je het nest bestrijden. De ongediertebestrijding zal bij het bestrijden van wespen vaak het wespennest verwijderen. Omdat de wespen het nest fel zullen verdedigen en hierbij steken kan je het verwijderen beter niet zelf doen. Een professionele ongediertebestrijder heeft de ervaring en speciale kleding om wespen bestrijden veilig te laten verlopen.

 

 1. Last van wespen? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade het wespennest verwijderen!

   

  1. De Bestrijdingsbrigade logo

   Heeft u hulp nodig bij het bestrijden van ongedierte? Neem dan contact op met De Bestrijdingsbrigade.

Tags:


Waar kunnen we u van dienst zijn?