Dé beste manieren om houtworm te bestrijden

✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van houtworm?

Zoek op uw plaats

Dé beste manieren om houtworm te bestrijden

Wanneer u houtwormen in huis signaleert moet u meteen actie ondernemen. De insectenlarven kunnen namelijk grote schade aan houten voorwerpen veroorzaken. Onder andere meubels, vloeren en constructiebalken kunnen door houtworm ernstig beschadigd worden. Om dit te voorkomen moet u meteen bij de eerste signalen dat houtworm aanwezig is met de bestrijding beginnen. Houtworm bestrijden kunt u zelf doen. Wilt u echter gegarandeerd snel van het probleem verlost zijn dan is het aan te raden om deze taak aan een professionele ongediertebestrijding uit te besteden. De experts van De Bestrijdingsbrigade kunnen voorkomen dat u een complete houten vloer of dakconstructie moet vervangen als gevolg van schade veroorzaakt door houtwormen. Het eerste wat u te doen staat om houtworm te behandelen is herkennen dat de beestjes in het hout aanwezig zijn.

De aanwezigheid van houtworm herkennen

Houtworm is een verzamelnaam van alle insectenlarven die in hout leven. Het kunnen larven van verschillende keversoorten zijn die hun eitjes in scheuren, spleten en kieren van hout leggen. Doordat de houtwormen zich ook voeden met het materiaal kunnen zij houten voorwerpen ernstig beschadigen. De aanwezigheid van houtworm herkennen kan op een aantal verschillende manieren. Een signaal waar bijvoorbeeld naar uitgekeken moet worden is fijn zaagsel dat onder het houten object op de vloer ligt. Dit zijn de uitwerpselen van de houtwormen dat ook wel boormeel wordt genoemd. Het is een teken dat houtwormen zich actief aan het voeden zijn en gangen in het hout graven. Aan de buitenkant van het hout zullen in dat geval ook kleine gaatjes te zien zijn. Is dit het eerste dat u opmerkt dan kan u vaststellen of de houtwormen actief zijn door een zwart papier onder de uitvlieggaten te leggen. Ziet u hierop vers boormeel dan is de houtworm bezig gangen te vreten in het materiaal. Ook is het mogelijk om te horen dat houtwormen actief zijn in het hout.Houtworm bestrijden

Houtworm voorkomen door hout behandelen

Vanaf het moment dat houtwormen uit hun eitjes komen beginnen zij met het graven van gangen in het hout. Vaak zitten er meerdere generaties larven in het hout voordat zij ontdekt worden. In die periode heeft de houtworm al behoorlijke schade kunnen aanrichten. De beste manier om houtworm te behandelen is daarom voorkomen dat de eitjes überhaupt in het hout gelegd worden. Dit is mogelijk door het hout te behandelen.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar
Ongediertebestrijding

Hout van verf- of laklaag voorzien

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als u iets kunt doen om de aanwezigheid van houtworm te voorkomen dan is dit zeker aan te raden. Het is algemeen bekend dat houtwormen niet van behandeld hout houden. Hout van een verf- of laklaag voorzien is daarom al een effectieve manier om houtworm te voorkomen. Nadien moet de verf- en laklaag ook onderhouden worden om het hout beschermd te houden.

Hout met beits of was behandelen

Wanneer u liever van een meer natuurlijke look houdt dan kunt u er ook voor kiezen om het hout met beits of was te behandelen. De was en beits zal na het aanbrengen in het hout trekken waardoor het een nog betere preventieve houtworm behandeling is dan verven of lakken. Het materiaal zal voor een langere tijd beschermd zijn tegen houtwormen.

Controle op houtwormen bij aankoop

De preventiemaatregelen met verf, lak, beits of was zijn zinloos wanneer voor de behandeling al houtworm in het materiaal zit. U moet daarom altijd een grondige controle uitvoeren op houtwormen bij de aankoop van hout. Zeker onbehandeld hout dat lange tijd in een vochtige omgeving heeft gestaan moet u zorgvuldig inspecteren.

Manieren om houtworm te bestrijden

Als hout onbewerkt wordt gelaten of als de laag verf, lak, was of beits vervaagd is dan ontstaat er een kans dat houtwormen zich in het hout gaan vestigen. Wanneer dit het geval is dan is houtworm behandelen het bestrijden en verwijderen van de houtwormen. Hieronder bespreken we kort zeven verschillende manieren om houtworm te bestrijden.

 

Houtwormen vestigen zich voornamelijk in onbewerkt hout.

1. Chemische bestrijdingsmiddelen

Moet het bestrijden van houtwormen met spoed gebeuren om de schade die zij aanrichten zoveel mogelijk te beperken? Dan kunt u het beste kiezen voor een behandeling door een professionele ongediertebestrijder met chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn niet goed voor mens, dier en milieu maar wel uiterst effectief in het verwijderen van houtworm.

2. Bestrijdingsmiddel met Permethrin

De bestrijdingsmiddelen die u zelf in een bouwmarkt of speciaalzaak kunt kopen zijn meestal op basis van Permethrin. Deze insecticide is minder agressief dan de middelen door een professionele ongediertebestrijding gebruikt worden. U kunt het bestrijdingsmiddel daardoor eventueel ook zelf gebruiken om houtworm te behandelen.

3. Houtworm bestrijden met petroleum

Een manier van houtworm bestrijden die al eeuwenlang wordt toegepast is het hout behandelen met petroleum. De petroleum of lampenolie zal in het hout trekken. Houtwormen hebben een hekel aan dit goedje. Een probleem met deze bestrijdingsmethode is wel dat het petroleum bij dik hout niet volledig in het materiaal zal trekken. Meestal is het middel daarom niet effectief om in één keer van houtworm verlost te zijn.

4. Bevriezing bij -18 graden Celsius

Houtwormen overleven een sterke daling van temperatuur niet. Bevriezing zou daarom een manier van houtworm behandelen kunnen zijn. Wanneer u een voorwerp voor twee weken in een vriezer laat liggen bij een temperatuur beneden de -18 graden Celsius dan zullen de larven dit niet overleven.

5. Verhitting bij +55 graden Celsius

Niet alleen een sterke daling van temperatuur wordt een houtworm fataal. Ook een stijging van de temperatuur boven de 55 graden Celsius kunnen de beestjes niet overleven. Slechts een half uur verhitting tot deze temperatuur zal het einde van de houtworm betekenen. Let wel op dat sommige houtsoorten ook niet goed bestand zijn tegen dergelijk hoge temperaturen.

6. Vergassing van houtwormen

Wanneer niet alle delen van een houten onderdeel of object blootliggen dan is vergassing van houtwormen een goede bestrijdingsmethode. Dit kan onder andere gedaan worden met het gifgas methylbromide. Nadelen zijn wel dat het een zeer arbeidsintensieve manier van houtworm behandelen is en dat u een aantal dagen niet in huis mag komen.

7. Verstikking met stikstof of CO2

De laatste jaren wordt steeds meer de methode van houtworm bestrijden met stikstof of CO2 toegepast. Het is een manier om houtwormen te verstikken door een zuurstofarme omgeving voor hen te creëren. Om het aangetaste hout zal een luchtdicht frame gebouwd worden waarin het gas wordt gepompt. Het is een bestrijdingsmethode zonder gif en de meest veilige manier om kostbare objecten met houtworm te behandelen.

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Tags:


Waar kunnen we u van dienst zijn?